Yskän hoito kotikonstein

Yskää voi hoitaa kotikonstein tai ainakin yrittää lievittää pahaa ja jatkuvaa yskimistä. Varsinkin pakkasella hengitystieinfektiot pääsevät helposti leviämään, kun ihmiset ovat paljon sisätiloissa ja huoneilma on kuivaa. Pelkästään kuiva huoneilma voi aiheuttaa yskimistä.

Yskä syntyy usein flunssan seurauksena, jolloin nenän limakalvot kuivuvat. Runsas nesteiden nauttiminen auttaa ehkäisemään nenän kuvumista ja limakalvojen pysymistä tarpeeksi kosteina, joka voi auttaa yskään.

Lämpimien juomien juominen rauhoittaa kurkkua ja lisäksi kuumat juomat turruttavat kurkunpäätä, joka hillitsee yskärefleksiä ja näin ollen auttaa yskimiseen.

Yhtenä keinona yskän hoitoon voivat olla höyrysuihkut tai ilmankostuttimet. Ilmankostutinta käytettäessä on tärkeää kosteusmittarin avulla mitata oikea ilmankosteus huoneessa. Ilmankosteus ei pitäisi talvella antaa nousta yli 40%:a suhteelliseen kosteuteen verrattuna. Myös höyryhengitys voi auttaa yskään, mutta höyryhengitykseen käytettävä vesi ei saisi olla kiehuvaa, vaan ainoastaan kuumaa. Toisaalta, höyryhengitys saattaa silloin tällöin pahentaakin yskää.

Krooninen poskionteloiden ärsyyntyminen ja niihin liman muodostuminen niin ikään saattaa johtaa krooniseen yskään. Poskionteloiden ärsyyntyminen taas voi johtua esimerkiksi voimakkaista hajusteista, tupakansavusta ja ilmanraikastimien raikasteista.

Apteekista voi yskän hoitoon ostaa yskänlääkkeitä, jotka hillitsevät yskää tai irrottavat limaa. Yskänlääkkeet ovat kuitenkin usein tutkimusten perusteella melko tehottomia, eivätkä ne useinkaan tuo helpotusta pahaan yskään.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet