Vatsasyöpä eli mahasyöpä – Oireet

Vatsasyöpä eli mahasyöpä on melko tavallinen sairaus, joka muodostuu elimistöön vatsalaukun kudoksen hyvänlaatuisten ja terveiden solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi soluiksi.

Vatsasyöpä voi olla pitkään oireeton, joten syntynyttä mahasyöpää ei välttämättä huomaa vasta kuin myöhemmin. Tyypillisiä vatsasyövän oireita ovat ruokailun jälkeinen vatsan turvotus, pahoinvointi, lievät kivut vatsassa ja ruokahaluttomuus. Vaikka nämä oireet voivat liittyä vatsasyöpään, ne voivat liittyä myös muihin sairauksiin kuten mahahaavaan tai mahakatarriin. Pidemmälle ehtineet mahasyövän oireita ovat henkilö laihtuminen, väsynyt olotila, ruokahaluttomuus, kipu ylävatsassa sekä hankaluuksia nielemisessä. Potilas voi joskus myös oksentaa veristä oksennusta.

Jos on aihetta epäillä mahasyöpää, tehdään potilaalle normaalisti vatsalaukun tähystysoperaatio, jossa vatsalaukun kudoksia tutkitaan ohuen valaistun ja taipuisan putken, eli gastroskoopin avulla. Jos kudos ei näytä normaalilta, siitä otetaan pieni näytepala tarkempia tutkimuksia varten. Kudospalaa tutkitaan mikroskoopin avulla, ja siitä etsitään mahdollista syöpäkudosta. Jos syöpäkudosta näytepalassa esiintyy, jatkotutkimusten avulla pyritään selvittämään syövän levinneisyys potilaan kehossa.

Vatsasyövän hoitokeinona on lähes aina leikkaus. Riippuen kasvaimen sijainnista ja laajuudesta, mahalaukusta leikataan pois osa tai koko vatsalaukku poistetaan. Myös vatsalaukun lähialueiden imusolmukkeiden poistaminen suoritetaan leikkauksen yhteydessä, jottei niiden kautta syöpä pääse edelleen leviämään.

Vatsasyöpä voi onnistuneesta leikkauksesta huolimatta uusiutua joko paikallisesti tai etäpesäkkeinä, vaikkei tutkimuksissa olisi havaittu vatsasyövän levinneisyyttä muualle.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet