Vaippaihottuma – hoito, allergia, aiheuttaja ja antibiootti

aippaihottuma on yleinen ilmiö vauvoilla ja taaperoilla, ja se voi aiheuttaa punoitusta, ärsytystä ja kutinaa vaippa-alueella. Vaikka se on yleensä lievä tila, se voi olla epämukavaa lapselle. On tärkeää tietää, miten hoitaa ja ehkäistä vaippaihottumaa sekä ymmärtää sen yleisimmät aiheuttajat.

Mikä on vaippaihottuma?

Vaippaihottuma on ihon tulehduksellinen reaktio, joka esiintyy vaipan alla olevalla alueella. Se ilmenee punaisena, kutisevana ja turvonneena ihoalueena. Joskus mukana voi olla vesikelloja tai märkärakkuloita.

Yleisimmät aiheuttajat

 1. Kosteus ja hankaus: Pitkäaikainen altistuminen kosteudelle ja virtsalle sekä hankauminen vaipan kanssa voi ärsyttää herkkää ihoa ja aiheuttaa ihottumaa.
 2. Sieni-infektio: Candida-sieni, joka voi kasvaa vaipan alla olevassa kosteassa ympäristössä, on yksi yleisimmistä vaippaihottuman aiheuttajista.
 3. Bakteeri-infektio: Joissakin tapauksissa bakteerit, kuten stafylokokit tai streptokokit, voivat aiheuttaa tai pahentaa ihottumaa.
 4. Allerginen reaktio: Jotkut lapset voivat olla allergisia tietyille vaipan materiaaleille tai vaippavoiteille.

Hoito

 1. Vaipanvaihto: Vaihda vaippa usein, jotta lapsen iho pysyy mahdollisimman kuivana.
 2. Pese ja kuivaa: Puhdista vaippa-alue varovasti vedellä ja miedolla saippualla. Kuivaa iho varovasti taputtelemalla, ei hankaamalla.
 3. Vaippavoiteet: Sinkkioksidipohjaiset voiteet voivat toimia esteenä ja suojata ihoa kosteudelta.
 4. Vältä tiukkoja vaippoja: Käytä oikean kokoista vaippaa ja vältä liian tiukkaa kiinnitystä.
 5. Anna ihon hengittää: Anna lapsen olla ilman vaippaa niin usein ja pitkään kuin mahdollista.

Allergia

Jos lapsella on toistuvia tai vaikeita vaippaihottuman oireita, on mahdollista, että hänellä on allergia jotakin vaipan tai vaippavoiteen ainesosaa kohtaan. Tällöin voi olla hyvä kokeilla erilaisia vaippamerkkejä tai -materiaaleja sekä välttää voiteita, joissa on paljon lisäaineita.

Antibiootti

Jos vaippaihottuma ei parane perushoidolla tai jos siihen liittyy märkäisiä rakkuloita, on mahdollista, että ihottuma on bakteeri-infektion aiheuttama. Tällöin tarvitaan antibioottihoitoa. Antibioottivoide voi auttaa hoitamaan bakteeri-infektiota, mutta vakavammissa tapauksissa saatetaan tarvita suun kautta otettavia antibiootteja. Lääkäri pystyy arvioimaan tilanteen ja määrittämään parhaan hoidon.

Vaippaihottuma on yleinen

Vaippaihottuma on yleinen, mutta usein helposti hoidettavissa oleva tila. Säännöllinen vaipanvaihto, oikeanlaisten vaippojen ja voiteiden käyttö sekä mahdollisten allergeenien välttäminen auttavat pitämään lapsen ihon terveenä. Jos ihottuma on jatkuvaa tai erityisen voimakasta, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Jatkuva taistelu vaippaihottumaa vastaan

Vaikka vaippaihottuma on yleinen lasten keskuudessa, se ei tee siitä vähemmän huolestuttavaa vanhemmille. Toistuvat ihottumat voivat aiheuttaa paljon ahdistusta ja epävarmuutta siitä, mitä tehdään ”väärin”. On tärkeää ymmärtää, että kaikki lapset ovat yksilöitä ja reagoivat eri tavoin eri tilanteisiin ja tuotteisiin.

Ennaltaehkäisy

Yksi avain vaippaihottuman hallintaan on ennaltaehkäisy. Seuraavat toimenpiteet voivat auttaa estämään ihottuman puhkeamista:

 1. Ilmakylvyt: Jättämällä vaipan pois lyhyiksi ajoiksi päivässä, voit antaa lapsen ihon ”hengittää”. Tämä voi auttaa estämään kosteuden kertymistä, mikä voi aiheuttaa ihottumaa.
 2. Hypoallergeeniset tuotteet: Jos epäilet lapsesi olevan herkkä tai allerginen jollekin vaipan tai voiteen ainesosalle, kokeile hypoallergeenisia tuotteita, jotka on suunniteltu herkälle iholle.
 3. Oikea kosteuden määrä: Kosteus voi olla ihottuman aiheuttaja, mutta liian kuiva iho voi myös olla ongelma. Kosteuttavien voiteiden tai öljyjen käyttö voi auttaa pitämään ihon kosteutettuna, mutta ei liian märkänä.

Kun hoito ei riitä

Jos olet kokeillut kaikkea, mutta lapsesi ihottuma ei parane tai pahenee, on aika kääntyä ammattilaisten puoleen. Ihotautilääkäri tai lastenlääkäri voi tutkia tilanteen tarkemmin ja ehdottaa erityishoitoja, kuten:

 1. Reseptivoiteet: On olemassa voimakkaampia voiteita, jotka voivat auttaa hoidossa, mutta ne vaativat lääkärin määräämää reseptiä.
 2. Allergiatestit: Jos allergia on syy epätavalliseen tai toistuvaan ihottumaan, allergiatestit voivat auttaa tunnistamaan tarkan syyn.
 3. Konsultointi ravitsemusterapeutin kanssa: Joissakin harvinaisissa tapauksissa lapsen ruokavalio voi vaikuttaa ihottumaan. Ravitsemusterapeutti voi auttaa tunnistamaan ja muuttamaan mahdollisia ongelma-aineita.

Lopulliset ajatukset

Vaippaihottuman hoito ja ennaltaehkäisy voi olla haastavaa, mutta oikealla tiedolla ja tuella voit helpottaa lapsesi epämukavuutta. Muista, että et ole yksin tässä – monet vanhemmat kamppailevat samojen ongelmien kanssa. Ole kärsivällinen ja muista, että useimmissa tapauksissa vaippaihottuma on ohimenevää ja paranee ajan myötä. Yhteistyö lääkärisi ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voi auttaa sinua ja lastasi löytämään helpotusta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet