Streptokokki-ihottuma – oireet ja hoito

Streptokokki on bakteeri, joka voi aiheuttaa useita sairauksia ihmisissä. Kun tämä bakteeri vaikuttaa ihoon, se voi johtaa erilaisiin ihottumiin ja muihin oireisiin. Ymmärtäminen, miten tunnistaa ja hoitaa streptokokin aiheuttamaa ihottumaa, on tärkeää ihon terveyden ylläpitämiseksi.

Oireet

Streptokokki-infektion aiheuttama ihottuma voi ilmetä eri tavoin:

 1. Erysipelas: Tunnetaan myös nimellä ”nahanalaista” tulehdus, erysipelas on ihon infektio, joka ilmenee kirkkaan punaisena, lämpimänä ja turvonneena alueena, joka voi olla kivulias. Se vaikuttaa usein jalkoihin tai kasvoihin.
 2. Impetigo: Tämä on pinnallinen ihoinfektio, joka aiheuttaa rakkuloita ja kuoria, erityisesti kasvoissa, käsissä ja jaloissa. Se on yleisempää lapsilla.
 3. Skarlatiina: Tämä on sairaus, joka voi seurata streptokokki-infektiosta ja ilmenee kirkkaan punaisena ihottumana, joka tuntuu karhealta kuin hiekkapaperi. Muita oireita ovat kuume, kurkkukipu ja suurentuneet imusolmukkeet.
 4. Märkärakkula: Tämä on syvä ihoinfektio, joka aiheuttaa suuria, märkäisiä rakkuloita, yleensä raajoissa.

Hoito

 1. Antibiootit: Koska streptokokki on bakteeri, sen aiheuttamat ihoinfektiot hoidetaan yleensä antibiooteilla. Penisilliini ja kefaleksiini ovat kaksi yleisimmin määrättyä antibioottia streptokokki-ihottumiin.
 2. Paikalliset antibiootit: Pinnallisiin infektioihin, kuten impetigoon, voidaan määrätä antibioottivoiteita.
 3. Kipulääkkeet: Parasetamoli tai ibuprofeeni voivat auttaa vähentämään kipua ja kuumetta.
 4. Haavanhoito: Infektion leviämisen estämiseksi on tärkeää pitää alue puhtaana ja kuivana. Märkärakkulat tai muut märkivät haavat voidaan puhkaista steriilillä neulalla, mutta älä revi tai leikkaa ihoa.
 5. Lepo ja nesteytys: Kuten muidenkin infektioiden yhteydessä, on tärkeää levätä ja juoda runsaasti vettä, jotta keho voi toipua.

Ehkäisy

 1. Hyvä käsihygienia: Pese kätesi usein saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan. Käytä käsidesiä, kun käsienpesu ei ole mahdollista.
 2. Vältä kosketusta infektoituneisiin henkilöihin: Jos tiedät jonkun, jolla on streptokokki-ihottuma, vältä fyysistä kosketusta heidän kanssaan, kunnes he ovat aloittaneet antibioottihoitonsa.
 3. Älä jaa henkilökohtaisia esineitä: Kuten pyyhkeitä, vaatteita tai kosmetiikkaa.
 4. Pukeudu puhtaasti: Vaihda ja pese vaatteet, vuodevaatteet ja pyyhkeet säännöllisesti.

Streptokokki-ihottuman komplikaatiot ja pitkäaikaiset vaikutukset

Vaikka useimmat streptokokki-ihottumat voidaan hoitaa onnistuneesti ilman pitkäaikaisia seurauksia, joissakin tapauksissa saattaa ilmetä komplikaatioita.

 1. Reumakuume: Streptokokki-infektioita, erityisesti kurkkukipuja, ei hoidettaessa voi joskus seurata reumakuume. Se on tila, joka voi vahingoittaa sydämen venttiilejä ja aiheuttaa pitkäaikaisia sydänongelmia.
 2. Glomerulonefriitti: Tämä on munuaissairaus, joka voi kehittyä streptokokki-infektion jälkeen. Oireita ovat mm. veri virtsassa, korkea verenpaine ja turvotus jaloissa.
 3. Sepsis eli verenmyrkytys: Jos streptokokki-infektio leviää verenkiertoon, se voi aiheuttaa sepsiksen, joka on vakava ja joskus hengenvaarallinen tila.

Hoito pitkittyneissä tapauksissa

Jos streptokokki-ihottuma ei parane perushoidolla tai jos se uusiutuu, saatetaan tarvita voimakkaampia antibiootteja tai pidempi hoitojakso. On tärkeää, että lääkäri seuraa tilannetta ja mukauttaa hoitoa tarpeen mukaan.

Stressin ja streptokokki-ihottuman yhteys

Stressi voi heikentää immuunijärjestelmäämme, mikä tekee meistä alttiimpia infektioille, kuten streptokokille. Jos olet huomannut, että ihottumat pahenevat stressaavina aikoina, on tärkeää löytää keinoja stressin hallintaan. Tämä voi tarkoittaa rentoutumistekniikoiden, kuten meditaation tai joogan, käyttöä tai terapian aloittamista.

Yhteenveto

Streptokokki-ihottuman tunnistaminen ja hoitaminen on ensisijaisen tärkeää, koska hoitamattomana se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Tietoisuus oireista, säännölliset lääkärikäynnit ja hyvä henkilökohtainen hygienia ovat avainasemassa tämän ihoinfektion hallinnassa. Lisäksi on tärkeää ymmärtää yksilölliset tekijät, kuten stressi, jotka voivat vaikuttaa infektion kulkuun ja sen hoitoon. Kuten aina, paras puolustus on ennaltaehkäisy, ja hyvien hygieniakäytäntöjen noudattaminen voi auttaa vähentämään riskiä saada streptokokki-ihottuma tai muut ihoinfektiot.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet