Streptokokki A: oireet, hoito ja tarttuvuus

Streptokokki A on bakteeri, joka aiheuttaa monenlaisia sairauksia ihmisillä. Tämä bakteeri voi aiheuttaa kaikkea lievistä infektioista, kuten kurkkukivusta, vakavampiin sairauksiin, kuten reumakuumeeseen. Tässä artikkelissa käsitellään Streptokokki A:n oireita, hoitoa ja tarttuvuutta.

Oireet

Streptokokki A -infektioiden oireet voivat vaihdella suuresti riippuen siitä, missä osassa kehoa infektio sijaitsee. Yleisimmät oireet ovat:

 1. Kurkkukipu: Tämä on yleisin oire, joka liittyy streptokokki A -infektioon. Se voi olla äkillinen ja voimakas ja siihen voi liittyä vaikeuksia niellä.
 2. Punoittavat ja turvonneet nielurisat: Usein nielurisoihin muodostuu valkoisia pilkkuja tai mätäpaiseita.
 3. Kuume: Korkea kuume on yleinen streptokokki A -infektion oire.
 4. Punoittava ihottuma: Tätä kutsutaan myös ”scarlet fever” tai ”scarletina” ihottumaksi. Se alkaa yleensä kasvoista ja leviää muualle kehoon.
 5. Päänsärky ja vatsakipu: Nämä oireet voivat myös liittyä streptokokki A -infektioon.

Hoito

Useimmissa tapauksissa streptokokki A -infektiot voidaan hoitaa antibiooteilla, kuten penisilliinillä. On tärkeää ottaa koko antibioottikuuri loppuun, vaikka oireet helpottaisivatkin, jotta bakteerit tuhoutuisivat kokonaan ja estettäisiin resistenssin muodostuminen.

On myös tärkeää levätä ja juoda paljon nesteitä infektion aikana. Kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voivat auttaa vähentämään kuumetta ja kipua.

Tarttuvuus

Streptokokki A on erittäin tarttuva ja se leviää yleisimmin pisaratartuntana. Kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa, bakteerit voivat leviää ilmaan ja tartuttaa muita. Se voi myös levitä suorassa kosketuksessa sairastuneen henkilön ihon tai henkilökohtaisten tavaroiden, kuten hammasharjan tai pyyhkeen, kautta.

Jotta estäisit tartunnan leviämisen:

 1. Pese kädet usein saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.
 2. Vältä koskettamasta kasvojasi, erityisesti suuta, nenää ja silmiä.
 3. Käytä nenäliinaa yskiessäsi tai aivastaessasi ja heitä se pois heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, yski tai aivasta kyynärtaipeeseesi.
 4. Vältä lähikontaktia sairastuneiden kanssa.

Streptokokki A aiheuttaa useita eri sairauksia

Streptokokki A on bakteeri, joka aiheuttaa useita eri sairauksia. Oireet voivat vaihdella lievästä vakavaan, mutta useimmat infektiot voidaan hoitaa antibiooteilla. Koska bakteeri on erittäin tarttuva, on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja muita varotoimenpiteitä tartunnan leviämisen estämiseksi.

Komplikaatiot ja seuraukset

Streptokokki A -infektio voi joskus johtaa vakaviin komplikaatioihin, erityisesti jos sitä ei hoideta ajoissa tai asianmukaisesti. Jotkut näistä komplikaatioista ovat:

 1. Reumakuume: Tämä on tila, joka voi kehittyä viikkoja sen jälkeen, kun streptokokki A -infektio on parantunut. Se voi vaikuttaa sydämeen, niveleihin, ihoon ja hermostoon.
 2. Poststreptokokkinen glomerulonefriitti: Tämä on munuaisten tulehdustila, joka voi ilmetä streptokokki A -infektion jälkeen. Oireisiin kuuluu turvotusta, veri virtsassa ja korkea verenpaine.
 3. Nekrotisoiva faskiitti: Tämä on vakava, harvinainen komplikaatio, jossa bakteeri tunkeutuu ihon alaisiin kudoksiin ja aiheuttaa kudoksen kuolemista. Se vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa.

Ehkäisy

Vaikka on olemassa rokotteita monentyyppisiä streptokokkeja vastaan, tällä hetkellä ei ole saatavilla rokotetta streptokokki A -infektiota vastaan. Siksi parhaat ehkäisykeinot ovat:

 • Käsienpesu: Säännöllinen ja huolellinen käsienpesu voi vähentää tartunnan riskiä merkittävästi.
 • Pidä etäisyyttä: Jos tiedät jonkun olevan sairas, vältä läheistä kontaktia hänen kanssaan.
 • Älä jaa henkilökohtaisia esineitä: Esimerkiksi hammasharjojen, pyyhkeiden ja muiden henkilökohtaisten esineiden jakaminen voi johtaa tartuntaan.

Loppusanat

Vaikka streptokokki A -infektiot ovat yleisiä, asianmukainen hoito ja hyvä henkilökohtainen hygienia voivat auttaa estämään niiden leviämistä ja komplikaatioiden kehittymistä. Jos epäilet olevasi tartunnan saanut tai jos sinulla on oireita, ota yhteyttä lääkäriisi mahdollisimman pian.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet