Silmänpainetauti – syyt, oireet ja hoito

Silmänpainetauti, usein tunnettu myös nimellä glaukooma, on silmäsairaus, joka vaikuttaa näköhermoon. Tämä tila voi johtaa näkökyvyn heikkenemiseen ja pahimmillaan sokeutumiseen, jos sitä ei hoideta. Tässä artikkelissa tarkastellaan silmänpainetaudin syitä, oireita, hoitomuotoja sekä perinnöllisyyden vaikutusta tautiin.

Syyt

Silmänpainetaudin pääasiallinen syy on silmänsisäisen paineen nousu, joka voi vahingoittaa näköhermoa. Tämä paine johtuu silmässisäisen nesteen liiallisesta kertymisestä silmän etukammioon.

Oireet

Varhaisessa vaiheessa silmänpainetauti saattaa olla oireeton. Tästä syystä on tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksissa. Oireet voivat kehittyä hitaasti ja voivat sisältää:

 1. Tunnelinäkö: Näkökentän kapeneminen molemmissa silmissä.
 2. Näköhäiriöt: Erityisesti pimeässä tai hämärässä.
 3. Näön menetys: Tämä on yleensä peruuttamatonta.

Hoito

Vaikka silmänpainetaudista aiheutunutta näkövammaa ei voi korjata, taudin eteneminen voidaan yleensä pysäyttää tai hidastaa hoidolla. Hoitoon voi kuulua:

 1. Silmätipat: Ne voivat vähentää silmänsisäistä painetta joko vähentämällä nesteen muodostumista tai lisäämällä nesteen ulosvirtausta.
 2. Laserhoito: Laserilla voidaan parantaa nesteen ulosvirtausta silmästä.
 3. Kirurgiset toimenpiteet: Ne voivat olla tarpeen, jos muut hoidot eivät ole tehokkaita.

Perinnöllisyys

Perinnöllisyys on yksi riskitekijä silmänpainetaudin kehittymiselle. Jos perheenjäsenelläsi on silmänpainetauti, sinulla on suurempi riski sairastua siihen. Genettinen alttius voi vaikuttaa silmänsisäisen nesteen ulosvirtaukseen ja siten silmänsisäisen paineen nousuun. Jos perheessäsi on historiaa silmänpainetaudista, on erityisen tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärin tarkastuksissa.

Silmänpainetaudin riskitekijät

Vaikka perinnöllisyys on merkittävä tekijä silmänpainetaudin kehittymisessä, muitakin riskitekijöitä on. Näitä ovat:

 1. Ikä: Yli 60-vuotiailla riski sairastua silmänpainetautiin kasvaa, ja tietyillä etnisillä ryhmillä riski voi olla suurempi jo aiemmin.
 2. Etninen tausta: Afroamerikkalaisilla ja aasialaisilla on suurempi riski sairastua tiettyihin silmänpainetaudin muotoihin.
 3. Silmävammat: Vakavat silmävammat voivat lisätä silmänsisäistä painetta.
 4. Ohut sarveiskalvo: Ohuempi sarveiskalvo voi lisätä silmänpainetaudin riskiä.
 5. Muut sairaudet: Diabetes, korkea verenpaine ja sydänsairaudet voivat lisätä riskiä sairastua silmänpainetautiin.

Ennaltaehkäisy ja tietoisuus

Vaikka kaikkia silmänpainetaudin riskitekijöitä ei voida hallita, on tärkeää tietää ne, jotta voit ryhtyä toimiin sairauden ennaltaehkäisemiseksi ja varhaiseksi havaitsemiseksi.

 1. Säännölliset silmätarkastukset: Aikuisille suositellaan silmätarkastusta vähintään kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa. Yli 60-vuotiaiden tai riskiryhmään kuuluvien tulisi käydä tarkastuksissa vuosittain.
 2. Suojaa silmäsi: Käytä suojalaseja urheillessasi tai tehdessäsi töitä, jotka voivat aiheuttaa silmävammoja.
 3. Terveellinen elämäntapa: Tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tupakoinnin välttäminen voivat auttaa ylläpitämään silmien terveyttä.

Lopuksi

Silmänpainetauti on sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja aiheuttaa sokeutumisen. Tietoisuus riskitekijöistä, säännölliset lääkärikäynnit ja aktiivinen osallistuminen omaan terveydenhuoltoon ovat avainasemassa sairauden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Jos sinulla on huolenaiheita silmiesi terveydestä tai perheessäsi on silmänpainetaudin historiaa, on tärkeää keskustella näistä asioista lääkärin kanssa ja suunnitella asianmukainen seuranta ja hoito.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet