RS-virus aikuisella: oireet, hoito ja kesto

RS-virus, eli respiratorinen syncytiaalivirus, on yleinen hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Vaikka se on erityisen tunnettu pikkulasten keskuudessa aiheuttamastaan bronkiolitista ja muista vakavista hengitystieinfektioista, aikuisetkin voivat saada RS-viruksen. Aikuisten oireet ovat usein lievempiä, mutta ne voivat olla vakavia, etenkin iäkkäillä tai perussairauksista kärsivillä henkilöillä.

Oireet

RS-viruksen aiheuttamat oireet aikuisilla muistuttavat usein flunssan tai influenssan oireita:

 1. Nuha ja tukkoinen nenä: Yleensä ensimmäiset merkit RS-viruksesta.
 2. Kurkkukipu ja yskä: Usein kuiva ja ärsyttävä yskä.
 3. Korkea kuume: Ei aina ole läsnä, mutta joillakin potilailla voi olla kuumetta.
 4. Väsymys ja heikkous: RS-virus voi aiheuttaa voimakasta väsymystä.
 5. Päänsärky.
 6. Vaikea hengittäminen tai hengenahdistus: Harvinaisempaa, mutta voi esiintyä, etenkin jos henkilöllä on muita hengityselinsairauksia.

Hoito

Useimmat aikuiset selviävät RS-viruksesta lepäämällä ja oireita lievittävällä hoidolla:

 1. Lepo: Paras hoito monille viruksille, mukaan lukien RS-virus.
 2. Nesteytys: Juo runsaasti vettä, mehua ja keittoa.
 3. Kipulääkkeet: Parasetamoli tai ibuprofeeni voivat auttaa alentamaan kuumetta ja lievittämään kipua.
 4. Kosteus: Höyryhengitys tai ilmankostuttimen käyttö voi helpottaa hengitystä.
 5. Vältä tupakointia: Tupakansavu voi pahentaa oireita ja hidastaa paranemista.

Jos oireet ovat vakavia tai pitkittyvät, ota yhteyttä lääkäriin. Erityisesti vaikea hengenahdistus, korkea kuume, joka ei laske, tai sinisyyden ilmestyminen huulille tai kynsille ovat merkkejä, että on hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Kesto

RS-viruksen aiheuttama infektio kestää yleensä noin 1-2 viikkoa. Ensimmäiset 3-5 päivää ovat usein voimakkaimmat oireet, minkä jälkeen ne alkavat vähitellen lieventyä. Joillakin henkilöillä yskä voi kuitenkin jatkua useita viikkoja.

RS-virus on yleinen hengitystieinfektio

RS-virus on yleinen hengitystieinfektio, joka vaikuttaa useimmiten lapsiin, mutta myös aikuiset voivat saada sen. Vaikka suurin osa aikuisista kokee vain lieviä oireita, tietyillä riskiryhmillä voi olla vakavampia oireita. On tärkeää tunnistaa oireet ja hoitaa itseään asianmukaisesti sekä välttää muiden tartuttamista, kun on sairas. RS-virus voi olla erityisen vaarallinen iäkkäille, joten hyvä käsihygienia ja flunssaoireisten ihmisten välttäminen kausiluonteisten epidemia-aikojen aikana on tärkeää.

Ehkäisy ja suojautuminen

Vaikka RS-virus on erityisen yleinen kylmempien kuukausien aikana, se voi levitä ympäri vuoden. Tästä syystä on tärkeää noudattaa tiettyjä suojautumiskeinoja estääkseen viruksen leviämisen.

 1. Hyvä käsihygienia: Yksi tehokkaimmista tavoista estää RS-viruksen ja muiden hengitystieinfektioiden leviämistä on säännöllinen käsien pesu vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole saatavilla, käsihuuhde, joka sisältää vähintään 60 % alkoholia, voi olla hyvä vaihtoehto.
 2. Vältä lähikontaktia sairastuneiden kanssa: Jos tiedät jonkun olevan sairas RS-viruksella, vältä fyysistä kontaktia, kuten halaamista tai kättelyä.
 3. Pysy kotona: Jos olet itse sairastunut, on parasta pysyä kotona välttääksesi muiden tartuttamisen.
 4. Peitä suu ja nenä: Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai kyynärpäähän vähentääksesi virusten leviämistä ympäristöösi.
 5. Desinfioi pinnat: RS-virus voi selviytyä pinnoilla jonkin aikaa. Säännöllinen pintojen pyyhkiminen desinfiointiaineella voi auttaa estämään viruksen leviämistä.

Riskiryhmät ja heidän suojelunsa

Vaikka useimmat aikuiset toipuvat RS-viruksesta ilman suurempia komplikaatioita, on olemassa riskiryhmiä, joille infektio voi olla erityisen vakava. Näitä ovat:

 • Iäkkäät henkilöt, erityisesti ne, joilla on muita terveysongelmia.
 • Henkilöt, joilla on kroonisia sairauksia, kuten astma, sydänsairaudet tai diabetes.
 • Henkilöt, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden on oltava erityisen varovaisia flunssa- ja RS-viruksen epidemia-aikoina. Heidän tulisi välttää suuria väkijoukkoja, käyttää maskia tietyissä tilanteissa ja noudattaa muita varotoimia estääkseen tartunnan.

Loppusanat

RS-virus on yksi monista hengitystieinfektioita aiheuttavista viruksista. Vaikka useimmat aikuiset selviävät siitä lievillä oireilla, on tärkeää ottaa infektio vakavasti ja suojella itseään ja muita tehokkaasti. Tiedon lisääntyminen ja ymmärrys viruksesta, sen oireista ja leviämisen estämiskeinoista voivat auttaa vähentämään RS-viruksen aiheuttamia sairauksia ja komplikaatioita.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet