Pahoinvointi ja oksentaminen – miksi oksennustauti iskee yöllä?
Pahoinvointi liittyy vatsavaivoihin, jotka usein edeltävät oksentelua. Oksentelu on vatsan sisällön väkisin tapahtuvaa vapaaehtoista tai tahatonta tyhjentämistä (”oksentamista”) suun kautta.
Syyt äkilliseen oksenteluun keskellä yötä
Pahoinvoinnin ja oksentelun aiheuttama herääminen yöllä voi olla turhauttavaa monille ihmisille, sillä se häiritsee unirytmiä ja aiheuttaa väsymystä. Jos kuitenkin koet yöllistä pahoinvointia ja oksentelua, se voi olla pätevä indikaattori taustalla olevasta ruoansulatuskanavan sairaudesta.
Määrittelemme nämä ruoansulatuskanavan sairaudet tällä sivulla ja tarjoamme niihin liittyviä oireita, joiden avulla voit tunnistaa, mikä voi aiheuttaa yöllisen pahoinvointisi ja oksentelusi.
Miksi herään yöllä pahoinvoivana ja oksentavana?
Lukuisat ruoansulatuskanavan häiriöt ja tilat voivat vaikuttaa äkilliseen yölliseen oksenteluun ja pahoinvointiin. Tällaisia tiloja ovat yleisesti mm:
- ruoansulatuskanavan refluksitauti
- mahahaavaumat
- gastropareesi
- gastroenteriitti
- hiatal hernia
- raskaus
- syklinen oksenteluoireyhtymä
Vaikka useimpia näistä ei pidetä hätätilanteena, on aina tärkeää käydä terveydenhuollon ammattilaisen luona diagnoosin vahvistamiseksi ja suolistosairautesi vakavuuden arvioimiseksi.
Muut yölliseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyvät tilat
Ennen kuin diagnosoit itsellesi ruoansulatuskanavan sairauden, sinun tulisi miettiä, oletko hiljattain aloittanut uusien lääkkeiden käytön, sillä tämä voi aiheuttaa voimakasta oksentelua. Yleisiä lääkkeitä, jotka aiheuttavat pahoinvointia ja oksentelua sivuvaikutuksena, ovat muun muassa aspiriini, ibuprofeeni, antibiootit, verenpaine- ja steroidilääkkeet. Jos uskot, että uusi lääkitys aiheuttaa toistuvaa oksentelua yön aikana, keskustele terveydenhuollon ammattilaisten, kuten yleislääkärin, kanssa sopivan korvaavan lääkkeen löytämiseksi.
Lisäksi, jos sinulla on ollut yksittäinen yöllinen oksentelukohtaus, sinun on tarkasteltava ennen nukkumaanmenoa syömiäsi ruokia. Ruokamyrkytykset ja ruoka-aineallergiat ovat usein yleisiä syitä yksittäisiin tapauksiin, jotka aiheuttavat oksentelua yöllä.
Yöllinen pahoinvointisi ja oksentelusi voi johtua myös vakavasta ahdistuksesta. Kun heräät yöllä, olosi pohtiminen ja kaikkien oireidesi arviointi on tärkeää. Jos tunnet olosi paniikissa ja rintakehääsi puristaa, saatat kärsiä ahdistuksesta, jonka tiedetään aiheuttavan yöllisiä pahoinvointikohtauksia.
Mikä aiheuttaa pahoinvointia tai oksentelua?
Pahoinvointi ja oksentelu eivät ole sairauksia, mutta ne ovat oireita monista tiloista, kuten esim:
- matkapahoinvointi tai merisairaus
- raskauden alkuvaihe (pahoinvointia esiintyy noin 50-90 %:ssa kaikista raskauksista; oksentelua 25-55 %:ssa).
- lääkkeiden aiheuttama oksentelu
- voimakas kipu
- emotionaalinen stressi (kuten pelko)
- sappirakon sairaus
- ruokamyrkytys
- infektiot (kuten vatsaflunssa).
- ylensyönti
- reaktio tiettyihin hajuihin tai tuoksuihin
- sydänkohtaus
- aivotärähdys tai aivovamma
- aivokasvain
- haavaumat
- jotkin syövän muodot
- bulimia tai muut psyykkiset sairaudet
- gastropareesi eli hidas mahalaukun tyhjeneminen (tila, joka voi esiintyä diabeetikoilla)
- myrkkyjen tai liiallisen alkoholin nauttiminen
- suolitukos
- umpilisäkkeen tulehdus
Oksentamisen syyt vaihtelevat iän mukaan. Lapsilla oksentelua aiheuttavat usein virusinfektio, ruokamyrkytys, maitoallergia, matkapahoinvointi, ylensyönti tai ruokailu, yskä tai suolitukos sekä sairaudet, joissa lapsella on korkea kuume.
Pahoinvoinnin tai oksentelun ajankohta voi viitata syyhyn. Kun pahoinvointi tai oksentelu ilmaantuu pian aterian jälkeen, se voi johtua ruokamyrkytyksestä, gastriitista (mahalaukun limakalvotulehdus), mahahaavasta tai bulimiasta. Pahoinvointi tai oksentelu yhdestä kahdeksaan tuntia aterian jälkeen voi myös viitata ruokamyrkytykseen. Tietyillä elintarvikeperäisillä bakteereilla, kuten salmonellalla, voi kuitenkin kestää kauemmin ennen kuin ne aiheuttavat oireita.
Onko oksentelu haitallista?
Yleensä oksentelu on vaaratonta, mutta se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta. Esimerkkejä vakavista sairauksista, jotka voivat aiheuttaa pahoinvointia tai oksentelua, ovat aivotärähdykset, aivokalvotulehdus (aivojen kalvojen limakalvojen tulehdus), suolitukos, umpilisäkkeen tulehdus ja aivokasvaimet.
Toinen huolenaihe on nestehukka. Aikuisilla on pienempi riski kuivua, koska he pystyvät yleensä havaitsemaan kuivumisen oireet (kuten lisääntynyt jano ja kuivat huulet tai suu). Pienillä lapsilla on kuitenkin suurempi riski kuivua, varsinkin jos heillä on myös ripuli, koska he eivät useinkaan pysty ilmaisemaan kuivumisen oireita. Sairaita lapsia hoitavien aikuisten on oltava tietoisia seuraavista näkyvistä kuivumisen merkeistä: kuivat huulet ja suu, painuneet silmät ja nopea hengitys tai pulssi. Vauvoilla on myös tarkkailtava vähentynyttä virtsaamista ja uponnutta fontanellia (pehmeä kohta vauvan pään päällä).
Toistuva oksentelu raskauden aikana voi johtaa vakavaan tilaan nimeltä hyperemesis gravidarum, jossa äidille voi kehittyä neste- ja mineraalitasapainon häiriöitä, jotka voivat vaarantaa hänen tai hänen syntymättömän lapsensa hengen.
Harvoin liiallinen oksentelu voi repiä ruokatorven limakalvoa, jota kutsutaan myös Mallory-Weissin repeämäksi. Jos ruokatorvi repeää, sitä kutsutaan Boerhaaven oireyhtymäksi, ja se on lääketieteellinen hätätilanne.
Milloin soittaa lääkärille pahoinvoinnista ja oksentelusta?
Soita lääkärille pahoinvoinnista ja oksentelusta:
- jos pahoinvointi kestää yli muutaman päivän tai jos on mahdollista, että olet raskaana.
- jos kotihoito ei tehoa, esiintyy nestehukkaa tai on sattunut tiedossa oleva vamma (kuten päävamma tai infektio), joka saattaa aiheuttaa oksentelua.
- aikuisten on otettava yhteys lääkäriin, jos oksentelua esiintyy yli yhden päivän ajan, ripuli ja oksentelu kestävät yli 24 tuntia tai jos on merkkejä nestehukasta.
- vie imeväisikäinen tai alle 6-vuotias lapsi lääkäriin, jos oksentelu kestää yli muutaman tunnin, esiintyy ripulia, esiintyy kuivumisen merkkejä, on kuumetta tai jos lapsi ei ole virtsannut 4-6 tuntiin.
- vie yli kuusivuotias lapsi lääkäriin, jos oksentelu kestää yhden vuorokauden, oksenteluun yhdistetty ripuli kestää yli 24 tuntia, esiintyy kuivumisen merkkejä, on yli 101 astetta kuumetta tai lapsi ei ole virtsannut kuuteen tuntiin.
Sinun on hakeuduttava välittömästi lääkärin hoitoon, jos jokin seuraavista tilanteista ilmenee oksentelun yhteydessä:
- oksennuksessa on verta (kirkkaanpunaista tai ”kahvinporojen” näköistä).
- voimakas päänsärky tai jäykkä niska
- velttous, sekavuus tai alentunut vireystila
- voimakas vatsakipu
- ripuli
- nopea hengitys tai pulssi
Miten oksentelua hoidetaan?
Oksentelun hoitoon (iästä tai syystä riippumatta) kuuluvat:
- juodaan vähitellen suurempia määriä kirkasta nestettä.
- kiinteän ruoan välttäminen, kunnes oksentelujakso on ohi.
- jos oksentelu ja ripuli kestävät yli 24 tuntia, on käytettävä suun kautta annettavaa nesteytysliuosta, kuten pedialytea, nestehukan estämiseksi ja hoitamiseksi.
- aamupahoinvoinnista kärsivät raskaana olevat naiset voivat syödä keksejä ennen sängystä nousemista tai syödä proteiinipitoisen välipalan ennen nukkumaanmenoa (vähärasvaista lihaa tai juustoa).
- syöpähoitoihin liittyvää oksentelua voidaan usein hoitaa toisenlaisella lääkehoidolla. on myös olemassa reseptilääkkeitä ja reseptivapaita lääkkeitä, joita voidaan käyttää raskauteen, matkapahoinvointiin ja joihinkin huimauksen muotoihin liittyvän oksentelun hallintaan. keskustele kuitenkin lääkärin kanssa ennen kuin käytät mitään näistä hoidoista.
Miten voin ehkäistä pahoinvointia?
Pahoinvointia voi yrittää ehkäistä useilla eri tavoilla:
- syö pieniä aterioita pitkin päivää kolmen suuren aterian sijaan.
- syö hitaasti.
- vältä vaikeasti sulavia ruokia.
- kuluta kylmiä tai huoneenlämpöisiä ruokia, jos kuumien tai lämpimien ruokien haju aiheuttaa pahoinvointia.
- lepää ruokailun jälkeen niin, että pää on koholla noin 12 tuumaa jalkojesi yläpuolella.
- juo nesteitä mieluummin aterioiden välillä kuin aterioiden aikana.
- yritä syödä silloin, kun pahoinvointisi on vähäisempi.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet