Nokkosihottuma lapsella tai vauvalla – syyt, oireet ja hoito

Nokkosihottuma, tunnetaan myös nimellä urtikaria, on tila, jossa iholla ilmestyy kutiavia, punaisia, turvonneita alueita, jotka usein muistuttavat nokkosen aiheuttamaa reaktiota. Vaikka nokkosihottuma on yleisempää aikuisilla, se voi myös vaikuttaa lapsiin ja vauvoihin. Tässä artikkelissa keskitymme nokkosihottuman syihin, oireisiin ja hoitoon lapsilla ja vauvoilla.

Syyt

Nokkosihottuman syyt voivat olla moninaisia, mutta yleisimpiä ovat:

 1. Allergiset reaktiot: Esimerkiksi ruoka-aineet, lääkkeet, hyönteisten puremat tai siitepöly voivat laukaista nokkosihottuman.
 2. Fyysiset syyt: Kuten paine iholle, hikoilu, kylmä, aurinko tai veden kosketus.
 3. Infektiot: Virukset ja joskus bakteeri-infektiot voivat aiheuttaa nokkosihottuman lapsille.
 4. Muu: Stressi tai hormonaaliset muutokset voivat joskus laukaista nokkosihottuman.

On huomionarvoista, että monissa tapauksissa tarkkaa syytä ei voida tunnistaa.

Oireet

Nokkosihottuman yleisimpiä oireita ovat:

 1. Kutisevat punaiset laikut, jotka voivat olla turvonneet.
 2. Laikut, jotka vaihtavat kokoaan ja sijaintiaan.
 3. Ympäröivän ihon punoitus.

Nokkosihottuman oireet voivat kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin, ja ne voivat tulla ja mennä.

Hoito

Vaikka nokkosihottuma voi olla epämukavaa, useimmat tapaukset ovat vaarattomia ja häviävät itsestään. Kuitenkin seuraavia hoitokeinoja voidaan käyttää oireiden lievittämiseen:

 1. Antihistamiinit: Nämä lääkkeet voivat auttaa vähentämään kutinaa ja muita allergisia oireita. On olemassa useita lapsille sopivia antihistamiineja, mutta on tärkeää noudattaa annostusohjeita tai kysyä lääkäriltä sopivasta annostuksesta.
 2. Kylmät kompressit: Voivat auttaa vähentämään turvotusta ja kutinaa.
 3. Vältä tunnettuja laukaisevia tekijöitä: Jos tiedät, mikä aiheuttaa lapsen nokkosihottuman, on parasta välttää sitä.

Joissakin vakavammissa tapauksissa, kun oireet eivät mene pois itsestään tai ne häiritsevät lapsen normaalia elämää, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Harvinaisissa tapauksissa nokkosihottuma voi liittyä vakavampaan allergiseen reaktioon, joka vaatii välitöntä lääketieteellistä huomiota.

Ennaltaehkäisy

Vaikka kaikkia nokkosihottuman tapauksia ei voida estää, voit tehdä joitakin asioita vähentääksesi riskiä:

 1. Pysy poissa tunnetuista allergeeneista.
 2. Pue lapsi sään mukaan välttääksesi liiallista hikoilua tai altistumista kylmälle.
 3. Opeta vanhemmille lapsille, miten he voivat välttää tunnettuja laukaisijoita.

Nokkosihottuman pitkäaikaisvaikutukset ja jatkohoito

Vaikka suurin osa nokkosihottuman tapauksista lapsilla ja vauvoilla on ohimeneviä ja itsestään paranevia, joissakin tapauksissa ihottuma voi muuttua krooniseksi. Kroonista nokkosihottumaa diagnosoidaan, kun oireet jatkuvat yli kuusi viikkoa.

Kroonisen nokkosihottuman oireet ja haasteet:

 1. Jatkuva kutina: Tämä voi häiritä lasten nukkumista, keskittymistä ja päivittäistä toimintaa.
 2. Toistuvat puhkeamiset: Jotkut lapset voivat kokea ihottuman puhkeamisen uudestaan ja uudestaan, mikä voi olla turhauttavaa ja vaikuttaa heidän itsetuntoonsa.

Jatkohoito ja tuki:

 1. Lääketieteellinen seuranta: Lapsille, joilla on krooninen nokkosihottuma, voi olla hyödyllistä tehdä säännöllisiä lääkärikäyntejä oireiden hallinnan arvioimiseksi ja hoitosuunnitelman päivittämiseksi tarvittaessa.
 2. Psykologinen tuki: Jatkuva kutina ja ihottuman ulkonäkö voivat vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja mielialaan. Psykologinen neuvonta tai terapia voi auttaa lasta käsittelemään tunteitaan ja oppimaan selviytymisstrategioita.
 3. Koulun ja päiväkodin tiedottaminen: On tärkeää, että lapsen opettajat ja hoitajat tietävät hänen tilastaan ja siitä, miten he voivat tukea lasta päivittäin.

Kotihoito:

 1. Ihon suojelu: Lapsen kynsien leikkaaminen lyhyiksi ja pehmeiden puuvillahansikkaiden käyttö yöllä voi estää raapimista ja ihon vahingoittumista.
 2. Rauhoittavat kylvyt: Kaurakylvyt voivat auttaa lievittämään kutinaa.
 3. Päivittäinen ihonhoitorutiini: Säännöllinen ihon kosteutus ja mietojen pesuaineiden käyttö voi auttaa estämään oireiden puhkeamista.

Lopuksi

Vaikka nokkosihottuma voi olla haastavaa käsitellä, on tärkeää muistaa, että suurin osa lapsista kasvaa siitä ulos tai oppii hallitsemaan oireitaan tehokkaasti. Oikeanlaisen tuen ja hoidon avulla lapsesi voi jatkaa normaalia ja terveellistä elämää huolimatta ihottumastaan.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet