Kutiseva syyhyihottuma – syyt, oireet ja hoito

Syyhy on tarttuva ihosairaus, joka aiheutuu mikroskooppisen pienen syyhypunkin (Sarcoptes scabiei var. hominis) aiheuttamasta infektiosta. Kun tämä pikkuruinen eliö tunkeutuu ihoon, se aiheuttaa voimakasta kutinaa ja ihottumaa.

Syyt

 1. Syyhypunkin tartunta: Syyhy leviää suorassa kosketuksessa infektoituneen henkilön tai hänen vaatteidensa ja vuodevaatteidensa kanssa.
 2. Tiivis fyysinen kontakti: Syyhy ei yleensä tartu nopeista kosketuksista, kuten kättelemällä. Se leviää yleensä pitkäaikaisen, tiiviin fyysisen kontaktin, kuten seksuaalisen kontaktin kautta.
 3. Yhteisten esineiden kautta: Harvemmin syyhy voi levitä myös infektoituneiden esineiden, kuten pyyhkeiden, vaatteiden tai vuodevaatteiden kautta.

Oireet

 1. Voimakas kutina: Kutina, joka pahenee yleensä yöllä, on yksi syyhyn tunnusmerkeistä.
 2. Pienet, näppylämäiset ihottumat: Ne voivat näyttää näppylöiltä, näppyjonoilta tai rakkulamaisilta ihottumilta.
 3. Kaivinkäytävät: Pienet, ohuet ja harmahtavat viivat iholla, joissa voi olla pieni näppylä toisessa päässä. Ne ovat syyhypunkin kaivamia käytäviä.
 4. Paikat: Yleisimpiä alueita ovat kädet, ranteet, kyynärvarret, vyötärön ympärystä, pakarat ja sukupuolielinten alue.

Hoito

 1. Paikalliset skabisidit: Nämä ovat voiteita tai lotionit, jotka sisältävät kemikaaleja tappamaan syyhypunkkeja. Permetriini on yleisin tällainen hoito.
 2. Suun kautta otettavat lääkkeet: Joissakin tapauksissa, erityisesti laajalle levinneen syyhyn tai toistuvien infektioiden yhteydessä, voidaan määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten ivermektiiniä.
 3. Kutinaa lievittävät lääkkeet: Antihistamiinit, kortikosteroidivoiteet tai muut reseptilääkkeet voivat auttaa vähentämään kutinaa ja turvotusta.
 4. Antibiootit: Jos syyhyihottumaan liittyy bakteeri-infektio raapimisen seurauksena, voidaan tarvita antibioottikuuri.

Ehkäisy ja itsehoito

 1. Hoida koko talous: Koska syyhy on erittäin tarttuva, on suositeltavaa, että kaikki samassa taloudessa asuvat henkilöt hoidetaan samaan aikaan, vaikka heillä ei olisi oireita.
 2. Pese vuodevaatteet ja vaatteet: Pese kaikki vaatteet, vuodevaatteet ja pyyhkeet, joita olet käyttänyt viimeisen kolmen päivän aikana ennen hoitoa, kuumassa vedessä ja kuivaa kuumassa lämpötilassa.
 3. Imuroi koko asunto: Vaikka syyhypunkit eivät elä pitkään pois isäntäeläimestään, imurointi voi auttaa poistamaan ne kotiympäristöstä.
 4. Vältä naarmuttamista: Vaikka kutina voi olla kiusallista, yritä välttää raapimista, jotta vältetään ihovauriot ja sekundaariset bakteeri-infektiot.

Yhteenveto

Syyhy on erittäin tarttuva ihosairaus, joka voi aiheuttaa voimakasta epämukavuutta ja stressiä. Onneksi se on hoidettavissa, ja useimmat ihmiset paranevat ilman pitkäaikaisia komplikaatioita. Jos epäilet saaneesi syyhyn, ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian saadaksesi asianmukaista hoitoa ja välttääksesi muiden tartuttamista.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet