Keripukki – C-vitamiinin puutostauti – syyt, oireet ja hoito

Keripukki on vakava ravitsemushäiriö, joka johtuu pitkittyneestä C-vitamiinin puutteesta. Tätä sairautta on tunnettu vuosisatojen ajan, erityisesti merimiesten keskuudessa, jotka joutuivat viettämään pitkiä aikoja merellä ilman tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Syyt

Keripukin pääasiallinen syy on pitkäaikainen C-vitamiinin saannin puute. Ihmiskeho ei pysty tuottamaan C-vitamiinia itse, joten se on saatava päivittäisestä ravinnosta.

 1. Rajoitettu ruokavalio: Pääasiassa sellaisilla henkilöillä, joilla on erittäin yksipuolinen ruokavalio eikä pääsyä tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin.
 2. Erikoistilanteet: Kuten syömishäiriöt, alkoholismi tai vanhusten yksinäisyys, jossa ravinnon saanti on rajoitettua tai puutteellista.
 3. Sairaudet, jotka vaikuttavat ravinteiden imeytymiseen.

Oireet

Keripukkiin liittyy monia oireita, jotka johtuvat kollageenin muodostumisen häiriintymisestä (C-vitamiini on välttämätön kollageenin synteesille):

 1. Iän mukaiset mustelmat ja verenvuodot iholle.
 2. Ikenien turvotus ja verenvuoto.
 3. Hiusten kasvuhäiriöt, kuten korkkiruuvimaiset hiukset.
 4. Arkuus ja lihaskipu.
 5. Nivelkipu.
 6. Anemia.
 7. Krooninen väsymys.
 8. Hengitysvaikeudet.

Pitkäaikainen C-vitamiinin puute voi johtaa muihin vakaviin komplikaatioihin, kuten sydämen vajaatoimintaan tai kuolemaan.

Hoito

Keripukin hoito on yksinkertaista ja nopeaa:

 1. C-vitamiinilisät: Voivat auttaa palauttamaan kehon C-vitamiinitasot nopeasti.
 2. Ruokavalion muutos: Lisäämällä ruokavalioon C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten sitrushedelmiä, marjoja, kiiviä, paprikaa ja vihreitä lehtivihanneksia.
 3. Seuranta: Potilaan tilaa on seurattava säännöllisesti varmistamaan, että oireet väistyvät ja C-vitamiinitasot palaavat normaaliksi.

Rokote

Keripukille ei ole rokotetta, koska se on ravitsemushäiriö eikä viruksen tai bakteerin aiheuttama sairaus. Paras tapa estää keripukki on varmistaa riittävä C-vitamiinin saanti päivittäisessä ruokavaliossa.

Keripukin historia ja merkitys

Keripukin ymmärrys ja sen vaikutus historiallisiin tapahtumiin on kiinnostava.

 1. Merimiesten sairaus: 1500- ja 1800-luvuilla keripukki oli yleinen sairaus laivastoissa ja merimiehillä, jotka viettivät kuukausia merellä ilman pääsyä tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin. Monien historiallisten retkikuntien ja merimiesten kuolema johtui keripukista.
 2. Löydön taustaa: Vuonna 1747 James Lind, brittiläinen laivaston lääkäri, osoitti, että sitruunat ja appelsiinit estivät keripukin, mikä johti siihen, että brittiläinen laivasto alkoi ottaa mukaan limemehua pitkille merimatkoilleen. Tämän ansiosta ”limey” tuli yleiseksi nimikkeeksi brittiläisille merimiehille.

Nykyajan keripukki

Vaikka keripukki on harvinainen nykyaikaisissa yhteiskunnissa, on olemassa tiettyjä ryhmiä, jotka ovat erityisen alttiita tälle tilalle:

 1. Syömishäiriöt: Henkilöillä, jotka kärsivät anoreksiasta tai muista syömishäiriöistä, saattaa olla suurempi riski kehittää keripukki, koska heidän ruokavaliostaan puuttuu monia välttämättömiä ravintoaineita, mukaan lukien C-vitamiini.
 2. Krooniset sairaudet: Sairaudet, jotka häiritsevät ravinteiden imeytymistä tai lisäävät niiden tarvetta, voivat lisätä keripukin riskiä.
 3. Vanhuus ja yksinäisyys: Vanhemmat ihmiset, erityisesti ne, jotka elävät yksin tai ilman perhettä ja ystäviä, saattavat laiminlyödä ruokavaliotaan, mikä johtaa ravintoainepuutoksiin.

Ennaltaehkäisy ja tietoisuus

Vaikka C-vitamiinin puutostauti on harvinainen, on silti tärkeää tietää ja ymmärtää sen oireita ja seurauksia. Yksinkertaiset toimet, kuten monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen, voivat auttaa estämään keripukin ja monia muita ravitsemushäiriöitä. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen erityisesti riskiryhmien keskuudessa voivat auttaa estämään tätä tarpeettoman sairauden kehittymistä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet