Keltakuume – syyt, oireet ja hoito – rokote

Keltakuume on vakava, viruksen aiheuttama tarttuva tauti, joka on endeeminen useissa Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa. Se välittyy Aedes- ja Haemagogus-hyönteisten, erityisesti tietyntyyppisten hyttysten, kautta.

Syyt

Keltakuumetta aiheuttaa flavivirus, joka kuuluu Flaviviridae-virusten perheeseen. Se leviää ihmisten ja muiden primaattien välillä hyttysten pistojen kautta.

Oireet

Keltakuumeen oireet alkavat yleensä 3-6 päivää tartunnan jälkeen ja ne voivat vaihdella lievistä vakaviin. Tautiin voi liittyä:

 1. Äkillinen kuume.
 2. Päänsärky.
 3. Lihas- ja nivelkivut.
 4. Pahoinvointi ja oksentelu.
 5. Väsymys ja heikkous.

Vakavammissa tapauksissa keltakuume voi johtaa korkeaan kuumeeseen, keltaisuuteen (josta tauti on saanut nimensä), munuaisongelmiin ja verenvuotoihin, jotka voivat olla hengenvaarallisia.

Hoito

Ei ole erityistä hoitoa keltakuumeelle. Hoidon tarkoituksena on lievittää oireita ja tukea potilaan elintoimintoja. Lievissä tapauksissa oireenmukainen hoito, kuten kipulääkkeet ja kuumeen alentavat lääkkeet, voi auttaa. Vakavammissa tapauksissa potilas saattaa tarvita sairaalahoitoa.

Rokote

Keltakuumerokote on tehokkain tapa suojautua taudilta, erityisesti matkustettaessa endeemisille alueille:

 1. Tehokkuus: Rokote antaa yli 90%:n suojan keltakuumetta vastaan vain 10 päivää ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja 99%:n suojan 30 päivän kuluttua.
 2. Kesto: Yksi annos keltakuumetta vastaan voi antaa elinikäisen suojan.
 3. Sivuvaikutukset: Keltakuumerokotteen sivuvaikutukset ovat yleensä lieviä ja voivat sisältää päänsärkyä, lihaskipua ja lievää kuumetta.
 4. Matkustusrajoitukset: Monet maat vaativat keltakuumerokotustodistuksen maahan saapuville matkailijoille, erityisesti jos he tulevat maasta, jossa keltakuume on endeeminen.

Matkustajien varotoimenpiteet ja suositukset

Keltakuumeen leviämisen riski on korkein tietyillä alueilla, ja matkustajille on tärkeää olla tietoisia riskeistä ja suojautumiskeinoista.

 1. Hyönteiskarkotteet: Kun oleskelet alueilla, joilla on riski keltakuumeen leviämiselle, käytä tehokkaita hyönteiskarkotteita. DEET-pohjaiset karkotteet ovat yleisesti tunnustettuja tehokkaiksi.
 2. Vaatevalinnat: Pidä pitkähihaisia vaatteita ja pitkiä housuja sekä hattua, jotta mahdollisimman vähän ihoa jää paljaaksi. Vaatteiden käsittely permetriinillä voi myös lisätä suojaa.
 3. Hyttysverkot: Varmista, että majoituspaikassasi on hyttysverkot sänkyjen ympärillä ja että ne ovat ehjiä.
 4. Ilmastointi: Majoituksissa, joissa on ilmastointi, on usein vähemmän hyttysiä sisällä, mikä vähentää pistojen riskiä.

Rokotuksen merkitys yhteisöille

Vaikka yksilöiden rokottaminen on keskeistä keltakuumeen ehkäisyssä, laajamittaiset rokotuskampanjat voivat olla ratkaisevia taudin leviämisen estämisessä. Monet maat, joissa keltakuume on endeeminen, ovat ottaneet käyttöön kansallisia rokotusohjelmia vähentääkseen taudin leviämisen riskiä.

Maailman terveysjärjestön rooli

Maailman terveysjärjestö (WHO) tekee tiivistä yhteistyötä muiden järjestöjen ja maiden kanssa varmistaakseen, että rokotteet ovat saatavilla ja että kansalaiset saavat tarvittavaa tietoa keltakuumeen ehkäisystä. WHO on myös keskeisessä asemassa maailmanlaajuisen keltakuumetapauksien valvonnassa ja tiedottamisessa uusista epidemioista.

Lopuksi

Keltakuume on potentiaalisesti vakava sairaus, mutta nykyinen ymmärrys taudista ja sen ehkäisystä tarkoittaa, että ihmiset voivat suojautua tehokkaasti. Oikeilla ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä, kuten rokotuksella ja hyönteissuojilla, matkustajat ja paikalliset asukkaat voivat minimoida riskin saada keltakuume ja varmistaa turvallisen oleskelun ja matkustamisen alueilla, joilla tauti on endeeminen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet