Karsastus – silmien karsastaminen – syyt, oireet ja hoito

Karsastus on silmäsairaus, jossa toinen tai molemmat silmät eivät katso samaan suuntaan samanaikaisesti. Tämä voi johtaa kaksoiskuviin, näköhäiriöihin ja voi vaikuttaa itsetuntoon.

Syyt

Karsastuksen syyt voivat olla moninaiset:

 1. Geneettiset tekijät: Jos perheessä on henkilöitä, joilla on karsastus, riski saada se on suurempi.
 2. Neurologiset ongelmat: Vauriot tai epänormaali kehitys aivojen osissa, jotka kontrolloivat silmien liikettä, voivat aiheuttaa karsastusta.
 3. Silmäsairaudet: Jotkut silmäsairaudet tai vammat voivat johtaa karsastukseen.
 4. Yleissairaudet: Tietyt sairaudet, kuten diabetes, voivat vaikuttaa silmien lihasten toimintaan.

Oireet

Karsastuksen oireet voivat vaihdella iän ja karsastuksen tyypin mukaan:

 1. Silmien epäsymmetrisyys: Yksi silmä saattaa näyttää olevan poikittain, ylös- tai alaspäin verrattuna toiseen silmään.
 2. Kaksoiskuvat: Joissakin tapauksissa karsastus voi aiheuttaa kaksoiskuvia.
 3. Näön hämärtyminen: Toista silmää saatetaan sulkea välttääkseen kaksoiskuvat tai epäselvän näön.
 4. Silmärasitus tai päänsärky: Silmien ylikuormitus yrityksessä keskittyä voi aiheuttaa epämukavuutta.

Hoito

Karsastuksen hoito riippuu sen syystä ja siitä, kuinka vakava se on:

 1. Lasit tai piilolinssit: Jos karsastus johtuu näköongelmasta, oikein määrätyt lasit tai piilolinssit voivat auttaa korjaamaan tilanteen.
 2. Okklusiohoito: Lapsilla, joilla on laiska silmä (amblyopia), voidaan käyttää silmälappua vahvemman silmän peittämiseen, jolloin heikompi silmä joutuu työskentelemään enemmän.
 3. Silmälihaksen leikkaus: Joissakin tapauksissa kirurginen toimenpide voi olla tarpeen korjata silmien asentoa.
 4. Botox-injektiot: Botoxia voidaan joskus käyttää rentouttamaan silmälihasta ja korjaamaan karsastusta.

Ehkäisy ja seuranta

Vaikka kaikkia karsastustapauksia ei voida ehkäistä, säännölliset silmätarkastukset, erityisesti lapsilla, voivat auttaa havaitsemaan ja hoitamaan karsastusta varhaisessa vaiheessa.

Karsastuksen vaikutus elämänlaatuun

Karsastus ei vaikuta vain näkökykyyn; sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia henkilön sosiaaliseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.

 1. Itsetunto ja sosiaalinen vuorovaikutus: Erityisesti lapsilla ja nuorilla karsastus voi vaikuttaa itsetuntoon. He saattavat tulla kiusatuiksi tai vältellä sosiaalisia tilanteita karsastuksen vuoksi.
 2. Oppiminen: Karsastus voi haitata luku- ja kirjoitustaitoja, mikä voi aiheuttaa haasteita koulussa.
 3. Arjen haasteet: Aikuisilla karsastus voi tehdä tietyistä toiminnoista, kuten ajamisesta tai urheilusta, haastavampia.

Karsastuksen pitkäaikaisvaikutukset

Vaikka monissa tapauksissa karsastus voidaan korjata tai sen etenemistä voidaan hidastaa, joillakin ihmisillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia:

 1. Krooninen päänsärky ja silmien rasitus: Jotkut karsastuksesta kärsivät henkilöt voivat kokea kroonista päänsärkyä tai silmien rasitusta.
 2. Binokulaarisen näön menetys: Joissakin tapauksissa karsastus voi estää silmiä toimimasta yhdessä, mikä voi johtaa binokulaarisen näön (3D-näön) menetykseen.

Uusimmat hoitomenetelmät

Tutkimus jatkuu, ja uusia hoitomenetelmiä karsastuksen hoitoon kehitetään jatkuvasti:

 1. Tietokonepohjaiset harjoitukset: Jotkut ohjelmat tarjoavat erityisiä näön harjoituksia, jotka voivat auttaa parantamaan silmien yhteistyötä ja koordinaatiota.
 2. Neurostimulaatio: Tutkimukset ovat alkuvaiheessa, mutta jotkin menetelmät, jotka käyttävät sähköstimulaatiota aivojen näkökeskuksessa, saattavat tarjota toivoa tulevaisuuden hoidoissa.

Lopuksi

Vaikka karsastus voi olla haastavaa sekä yksilölle että hänen perheelleen, on tärkeää muistaa, että nykyaikainen lääketiede ja teknologia tarjoavat monia vaihtoehtoja sen diagnosointiin, hoitoon ja hallintaan. Avain ongelman ratkaisemiseen on oikea-aikainen tunnistaminen ja aktiivinen osallistuminen hoitoon. Tämä mahdollistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja auttaa yksilöitä johtamaan täysipainoista, onnellista elämää.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet