Kaljuus – kaljuuntuminen – syyt, oireet ja hoito – periytyvyys

Kaljuus tai hiustenlähtö, tieteellisesti nimeltään alopecia, on yleinen ilmiö, joka vaikuttaa moniin ihmisiin jossain vaiheessa heidän elämäänsä. Se voi olla luontainen osa ikääntymistä, mutta sillä voi myös olla muita syitä.

Syyt

Hiustenlähdön tai kaljuuntumisen syyt voivat olla moninaiset:

 1. Geneettiset tekijät: Yleisin syy miesten kaljuuntumiseen on perinnöllinen hiustenlähtö, jota kutsutaan androgeeniseksi alopeciaksi. Se voi alkaa jo 20-vuotiaana.
 2. Hormonaaliset muutokset: Raskaus, kilpirauhasen sairaudet ja jopa vaihdevuodet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
 3. Sairaudet ja lääkkeet: Jotkin sairaudet, kuten rautavajeanemia ja syöpähoitojen kemoterapia, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
 4. Mekaaniset syyt: Tiukat hiustyylit, kuten letit tai ponnarit, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Oireet

Kaljuuntumisen oireet voivat alkaa hienovaraisesti, kuten ohenevilla hiuksilla pään päällä tai vetäytyvällä hiusrajalla. Joillekin voi ilmetä nopeasti laajenevia kaljuja, kun taas toisille hiukset voivat ohentua tasaisesti koko pään alueella.

Hoito

Kaljuuntumisen hoitoon on monia eri lähestymistapoja:

 1. Lääkehoito: Finasteridi ja minoksidiili ovat kaksi lääkettä, jotka on hyväksytty kaljuuntumisen hoitoon. Ne voivat hidastaa hiustenlähtöä ja jopa edistää uuden hiuksen kasvua joillakin potilailla.
 2. Hiirsiirteet: Tämä kirurginen toimenpide sisältää hiusten siirtämisen kaljuuntumisalueille.
 3. Laserhoito: Jotkut uskovat, että punainen laser voi edistää hiusten kasvua, mutta tieteellistä näyttöä tämän hoidon tehosta on rajallista.
 4. Hiusten lisäkkeet: Ne voivat olla ratkaisu niille, jotka etsivät väliaikaista ratkaisua hiustenlähdön peittämiseksi.

Periytyvyys

Kaljuuntuminen voi periytyä molemmilta vanhemmilta. Jos lähisuvussa on henkilöitä, jotka ovat kokeneet varhaisen kaljuuntumisen, riski sairastua on suurempi. Erityisesti miesten kaljuuntuminen liittyy usein geneettiseen taipumukseen, ja se voi seurata perhelinjaa sukupolvelta toiselle.

Kaljuuntumisen psykologiset vaikutukset

Kaljuuntuminen ei vaikuta pelkästään ulkonäköön. Monille hiustenlähtö voi olla psykologisesti kuormittava kokemus. Itsetunto saattaa kärsiä, ja jotkut kokevat masennuksen oireita tai ahdistusta liittyen ulkonäköönsä.

 1. Itsekuva ja itsetunto: Monille hiukset ovat tärkeä osa identiteettiä. Hiustenlähdön myötä voi syntyä epävarmuutta omasta ulkonäöstä ja pelkoa siitä, miten muut ihmiset näkevät heidät.
 2. Sosiaaliset paineet: Erityisesti nuoremmilla ihmisillä voi olla paineita näyttää tietynlaiselta. Kulttuurissamme täyteläiset hiukset liitetään usein nuoruuteen, terveyteen ja kauneuteen, ja kaljuuntuminen voi tuntua näiden ominaisuuksien menettämiseltä.

Tuki ja neuvonta

On tärkeää tunnistaa ja käsitellä hiustenlähdön aiheuttamia tunnereaktioita. Jos kaljuuntuminen vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, voi olla hyödyllistä hakeutua terapiaan tai neuvontaan. Psykoterapeutti tai neuvonantaja voi tarjota strategioita itsetunnon vahvistamiseen ja auttaa henkilöä sopeutumaan muutoksiin.

Luonnolliset hoitomenetelmät

Vaikka useimmat tutkimukset keskittyvät lääketieteellisiin hoitoihin, jotkut ihmiset kääntyvät luontaishoitojen puoleen hiustenlähdön hallinnassa:

 1. Eteeriset öljyt: Öljyt, kuten rosmariini ja laventeli, voidaan hieroa päänahkaan verenkierron edistämiseksi.
 2. Ravintolisät: Biotiini, sinkki ja saw palmetto ovat suosittuja ravintolisiä, joita jotkut käyttävät hiustenlähdön torjumiseksi. Ennen minkään ravintolisän käyttöä on kuitenkin suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa.

Lopuksi

Kaljuuntumisen ja hiustenlähdön kohtaaminen voi olla haastavaa, mutta on monia tapoja käsitellä ja hallita tätä tilannetta. On tärkeää muistaa, että hiukset ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Vaikka kaljuuntuminen voi tuntua mullistavalta, monilla on mahdollisuus löytää uusi itsetunto ja hyväksyntä muuttuvaa ulkonäköään kohtaan.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet