Kaihileikkaus – hinta, kesto ja toipuminen

Kaihileikkaus on yksi yleisimmistä silmäkirurgisista toimenpiteistä, jossa sameutunut mykiö korvataan keinotekoisella linssillä parantaen näköä. Tämä toimenpide voi palauttaa kirkkaan ja selkeän näön potilaille, jotka ovat kokeneet näköongelmia kaihin vuoksi.

Kaihileikkauksen hinta

Kaihileikkauksen kustannukset koostuvat sekä varsinaisesta leikkaustoimenpiteestä että sen jälkeisistä tarkastuksista. Jos toivot pääseväsi eroon silmälasien tarpeesta, voit valita linssikorjauksen. Yhden vahvuuden linssikorjauksen hinta sisältää erityislinssin, joka korjaa sekä lähinäön että kaukonäön sekä mahdollisen hajataitteen. Moniteholinssikorjauksessa silmän luontainen linssi vaihdetaan moniteholaseja vastaavalla linssillä. Ennen linssikirurgiaa tarvitaan erityinen alustava tutkimus.

kaihileikkaus hinta

Kaihileikkauksen hinta voi vaihdella suuresti maasta, sairaalasta ja kirurgista riippuen. Hintaan vaikuttavat tekijät:

 • Sijainti: Suurissa kaupungeissa ja yksityisissä silmäklinikoissa hinnat voivat olla korkeammat kuin pienemmissä paikallisissa sairaaloissa.
 • Käytetyt tekniikat ja laitteet: Uudenaikaisemmat ja edistyneemmät leikkausmenetelmät voivat maksaa enemmän, mutta ne voivat tarjota parempia tuloksia ja nopeamman toipumisen.
 • Linssityyppi: Eri keinolinsseillä on eri hintoja, ja jotkut moniteholinssit tai erikoislinssit voivat olla kalliimpia.

Suomessa julkisella puolella kaihileikkaus on usein edullisempi kuin yksityisellä puolella, ja potilaan omavastuu voi vaihdella.

Katso: Kaihileikkauksien hinnoissa kymmenkertainen ero – moni valitsee kalliimman.

Kesto

Itse kaihileikkaus on yleensä nopea toimenpide. Se kestää usein vain noin 15-30 minuuttia per silmä. Huomioitavaa kuitenkin on, että leikkauksen valmisteluun, esivalmisteluun ja jälkihoitoon sairaalassa tai klinikalla voi mennä useita tunteja.

Toipuminen

Kaihileikkauksen jälkeinen toipumisprosessi on yleensä nopea ja suhteellisen kivuton.

 • Välittömät toimenpiteet: Leikkauksen jälkeen silmä voi olla herkkä ja hieman ärtynyt. Usein silmän päälle asetetaan side tai suojalasit.
 • Ensimmäiset päivät: On normaalia kokea hieman näön sumenemista, mutta näkö paranee yleensä muutamassa päivässä.
 • Aktiviteettirajoitukset: Potilasta saatetaan kehottaa välttämään raskasta nostamista, kumartumista tai voimakasta pään liikettä ensimmäisten päivien aikana. Uimista ja saunomista suositellaan usein välttämään useita viikkoja.
 • Seurantakäynnit: Potilaan on tärkeää käydä seurantakäynneillä silmälääkärillä varmistaakseen, että silmä parantuu oikein ja ei ole komplikaatioita.
 • Silmätipat: Leikkauksen jälkeen määrätään usein antibiootti- ja anti-inflammatorisia silmätippoja.

Useimmat ihmiset voivat palata normaaleihin päivittäisiin toimiinsa muutaman päivän kuluessa leikkauksesta, mutta on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja välttää toimintaa, joka voisi vaarantaa toipuvan silmän.

Kaihileikkauksen komplikaatiot

Vaikka kaihileikkaus on yksi turvallisimmista kirurgisista toimenpiteistä ja moderneilla tekniikoilla komplikaatioiden riski on pieni, on aina olemassa mahdollisuus postoperatiivisiin ongelmiin.

 1. Jälkikaihi: Tämä on yksi yleisimmistä komplikaatioista. Se johtuu mykiön kapselin sameutumisesta leikkauksen jälkeen. Onneksi se on helposti hoidettavissa laserilla.
 2. Silmän tulehdus: Vaikka harvinaista, silmäinfektio leikkauksen jälkeen voi olla vakavaa ja vaatia välitöntä hoitoa.
 3. Silmänpaineen nousu: Jotkut potilaat saattavat kokea silmänpaineen nousua leikkauksen jälkeen, mikä voi vaatia lääkitystä tai muita toimenpiteitä.
 4. Netrauman repeämä tai irtoaminen: Tämä on harvinainen, mutta vakava komplikaatio.

Kaihileikkauksen pitkäaikaisvaikutukset

Suurimmalle osalle potilaista kaihileikkaus tarjoaa pysyvän parannuksen näköön. Keinotekoinen linssi, joka asetetaan leikkauksen aikana, ei kulu eikä sameudu ajan mittaan. Joissakin tapauksissa, erityisesti, jos potilaalla on muita silmäsairauksia, voi tarvita lisähoitoja tai korjaavia toimenpiteitä.

Kenelle kaihileikkaus sopii?

Vaikka kaihi on yleisempää vanhemmilla ihmisillä, kaihileikkausta harkitaan yleensä näön heikentymisen perusteella, ei potilaan iän. Toisin sanoen, jos kaihi häiritsee päivittäistä elämää, kuten ajamista, lukemista tai työtä, leikkausta kannattaa harkita riippumatta potilaan iästä.

Kaihileikkauksen vaikutus elämänlaatuun

Monille potilaille kaihileikkaus merkitsee merkittävää parannusta elämänlaatuun. Kyky nähdä selkeästi, erottaa värit ja toimia itsenäisesti ilman riippuvuutta silmälaseista tai suurennuslaseista voi olla vapauttavaa. Monet potilaat kertovat, että he tuntevat olonsa nuoremmiksi ja energisemmiksi leikkauksen jälkeen ja että heillä on uusi innostus elämäänsä.

Johtopäätös

Kaihileikkaus on tehokas ja usein elämää muuttava toimenpide niille, jotka kärsivät kaihin aiheuttamasta näön heikkenemisestä. Vaikka toimenpide on suhteellisen yksinkertainen ja turvallinen, on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset riskit ja valmistautua asianmukaisesti ennen ja jälkeen leikkauksen. Huolellisella suunnittelulla ja postoperatiivisella seurannalla useimmat potilaat voivat nauttia selkeästä näöstä ja paremmasta elämänlaadusta leikkauksen jälkeen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet