Jokisokeus – syyt, oireet ja hoito

Jokisokeus, tunnetaan myös nimellä schistosomiaasi, on trooppinen sairaus, joka johtuu useista eri lajeista kuuluvista loisista. Se on yksi yleisimmistä parasiittisairauksista maailmassa, ja se vaikuttaa erityisesti kehittyvissä maissa, joissa ihmiset joutuvat säännölliseen kosketukseen saastuneen makean veden kanssa. Tässä artikkelissa käsitellään jokisokeuden syitä, oireita ja hoitoa.

Syyt

Jokisokeus johtuu erityisistä loistoukkista, jotka kuuluvat Schistosoma-sukuun. Ihminen saa infektion, kun hän on kosketuksissa saastuneen makean veden kanssa. Saastuneessa vedessä elävät toukat tunkeutuvat ihmisen ihoon ja muuttuvat aikuisiksi. Aikuiset loiset asettuvat ihmisen verisuoniin, erityisesti suolistossa ja virtsarakossa, missä ne lisääntyvät ja tuottavat munia.

Oireet

Jokisokeuden oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä loiset ja niiden munat sijaitsevat elimistössä. Tyypillisiä oireita ovat:

  1. Kutina ja ihottuma: Usein ensimmäinen merkki infektiosta, joka ilmenee muutaman tunnin sisällä altistumisesta.
  2. Kuume, väsymys ja lihaskivut: Nämä oireet voivat ilmetä muutaman viikon kuluttua infektiosta.
  3. Vatsakivut ja ripuli.
  4. Virtsateiden oireet: Kuten kipu virtsatessa tai veri virtsassa.
  5. Maksa- ja pernaoireet: Maksa ja perna voivat suurentua.
  6. Komplikaatiot: Pitkittyneessä infektiossa voi esiintyä komplikaatioita, kuten maksakirroosia, munuaisten vajaatoimintaa tai virtsarakon syöpää.

Hoito

  1. Lääkitys: Jokisokeuden yleisin hoitomuoto on lääkitys, erityisesti pratsikvanteli-lääke, joka tappaa aikuisia loisia.
  2. Seuranta: Koska jokisokeuden oireet voivat palata, potilaita tulee seurata säännöllisesti mahdollisten uusiutumisten varalta.
  3. Komplikaatioiden hoito: Pitkittyneessä infektiossa voi esiintyä komplikaatioita, kuten maksakirroosia tai virtsarakon syöpää, jotka vaativat erityishoitoa.
  4. Ehkäisy: Tämä on erittäin tärkeää jokisokeuden hallinnassa. Vältä uimista tai kulkemista paljain jaloin saastuneissa vesistöissä. Käyttämällä asianmukaisia vaatteita ja kenkiä voit vähentää riskiäsi saada infektio.

Yhteenveto

Jokisokeus on vakava trooppinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Vaikka se on hoidettavissa, parasta on välttää altistuminen saastuneelle vedelle ja noudattaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Jos epäilet saaneesi jokisokeuden tai sinulla on tyypillisiä oireita, ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet