Jalkasieni eli jalkasilsa – Oireet ja hoito – Sienilääke ja valkosipuli
Jalkasieni on jalassa esiintyvä ihotauti, jonka aiheuttaa Trichophyton-suvun rihmasieni. Jalkasieni- eli jalkasilsainfektio esiintyy tavallisesti ensin varpaiden välissä (4. ja 5. varvas), josta se saattaa levitä muualle jalan lähialueelle kuten esimerkiksi jalkapohjaan tai kantapäähän.
Jalkasienen tavanomaisia tunnusmerkkejä ovat ihon kutina, punoitus, halkeilu ja hilseily sieni-infektiolle altistuneilla alueilla. Muita jalkasienen oireita voivat olla ihan pistely, kuivuminen, vaalea peite, paha haju ja nesteiset rakkulat iholla.
Jalkasientä voivat aiheuttaa seuraavat tekijät: jalkojen lämpö ja kosteus (esim. jalkojen hikoilu pitkiä aikoja umpinaisissa kengissä), henkilön vastustuskyvyn heikkeneminen esim. jonkin sairauden aikaansaamana, uimahallien ja muiden yleisten liikuntapaikkojen kosteat tilat (jalkasieni voi saada alkunsa jalan mahdollisen haavan kautta) sekä rikkinäinen iho. Miehillä jalkasientä esiintyy yleisemmin kuin naisilla.
Jalkasienen hoitoon käytetään lääkkeitä, yleisimmin apteekista saatavaa terbinafiinia. Terbinafiini tuhoaa silsasieniä. Varvasvälissä esiintyvää sieni-infektiota voidaan hoitaa apteekista saatavalla lääkevoiteella joka sisältää ns. atsoleita (esim. mikonatsoli, ekonatsoli tai klotrimatsoli). Varvasvälissä esiintyvästä jalkasienestä pääsee yleensä eroon sienilääkevoiteen avulla yleensä muutamassa viikossa. Jos jalkasientä ei hoida mitenkään, se voi vaivata jopa useiden vuosien ajan.
Jalkasienen eli jalkasilsan uusiutuminen on tavallista, joten vaikka sienilääkevoiteen tai -pulverin avulla pääseekin melko nopeasti jalkasienestä eroon, jalkasienen uusiutuminen ehkäisemiseksi myös jatkossa lääkevoitelua jatketaan niin, että varvasvälit voidellaan lääkeaineella 1-2 kertaa viikossa jalkojen pesun ja kuivauksen jälkeen. Tätä ennaltaehkäisevää sienilääkevoiteen käyttöä voidaan jatkaa muutamien kuukausien ajan jalkasienen uudelleen syntymisen ehkäisemiseksi.
Jalkasienen elävät sieni-itiöt jäävät myös kenkiin, joten vanhat kengät on hyvä heittää roskikseen ja ostaa tilalle uudet kengät. Myös uusiin kenkiin kannattaa pistää sienilääkepulveria silloin tällöin muutamien viikkojen ajan.
Vaikka jalkasieneen saakin sienilääkkeitä apteekista, jalkasilsan hoitoon sopii myös hyvin valkosipuli. Valkosipuli sisältää ajoeenia, yhdistettä joka tehoaa erään tutkimuksen mukaan jalkasienen hoitoon hyvin.
Jalkasientä voi hoitaa lääkkeillä kotona, mutta jos hoidosta ei näytä olevan muutamien viikkojn päästä apua, tai jos sieni-infektio leviää varpaiden kynsiin tai jalkapohjaan, olisi hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet