Iskias – Oireet ja hoito – Iskiasvaiva eli lonkkahermosärky

Iskias johtuu selkäytimestä alkavan lonkkahermojuuren ärtymisestä, joka tuntuu kipuna alaselässä tai sen alapuolella. Iskiaskipu voi tuntua säteilynä jopa varpaissa asti. Lonkkahermo alkaa selän alaosasta ja kulkee kumpaakin jalkaan. Säteilevä iskiaksesta johtuva kipu voi tuntua esimerkiksi alareidessä, polven yläpuolella. Kivun voimakkuus voi olla lievää tai jopa hyvinkin ankaraa. Tietyt kehon asennot voivat aiheuttaa enemmän kipua kipukohdassa kuin muut.

Iskiaksen syynä voi olla selkärangan välilevyn rappeuma tai pullistuma. Muita yleisiä syitä iskiaksen synnylle ovat muun muassa selän ylikuormittuminen jatkuvasti tai selän vahingoittuminen tapaturmassa, pitkäaikainen istuminen päivittäin, lihavuus, ahtauma lannerangassa, kasvaimet selkärangassa, selkänikaman siirtyminen jostain syystä pois samasta linjasta muiden nikamien kanssa, lihavuus ja diabetes.

Iskiaksen oireena voi esiintyä lievää tai polttavaa kipua alaselässä tai alaraajoissa (reidessä, pohkeessa, jalkaterässä tai pakarassa), lihasheikkoutta, lonkkakipua, suoliston toimintahäiriöitä ja virtsaamisvaivoja. Usein oireena esiintyy vain säteilevä kipu jalassa tai alaselässä. Kipu ei välttämättä tunnu lainkaan esimerkiksi kävellessä, mutta se voi alkaa vaivaamaan kun istuu vähänkin pidemmän aikaa paikallaan.

Vaikka iskias onkin usein hyvin ikävä vaiva, siitä yleensä pääsee eroon viimeistään parissa kuukaudessa. Iskiakseen hoitoon ja myös sen syntymisen ehkäisyyn auttaa säännöllinen liikunta ja jumppaaminen. Esimerkiksi hyvä päivttäinen jumppaohjelma, johon kuuluu muun muassa venyttelyä ja erilaisia liikesarjoja painojen kanssa, auttavat usein iskiakseen. Hyvä kiropraktikko voi tehdä potilaalle päivittäin suoritettavan harjoitteluohjelman, jonka ansiosta iskiaksesta pääsee mahdollisesti nopeammin eroon. Vaikka iskiaskivut olisivat koviakin, sänkyyn ei pitäisi jäädä vaan yrittää liikkua tarpeeksi. Kävely ja uinti ovat hyviä iskiaskivun lievittäjiä.

Iskiaskivusta kärsivän kannattaa myös kiinnittää suurta huomiota siihen, millaisella patjalla nukkuu. Nukkuessa ollaan pitkiä aikoja paikallaan ja esimerkiksi selän vääristynyt asento voi pahentaa iskiasta ja selkävaivoja. Patjan tulisi siis olla tarpeeksi kova ja sopiva selälle. Iskiasvaivasta kärsivälle sopii usein nukkuminen kyljellä ja jalat koukussa.

Iskiaskivun hoitoon voi kokeilla tavallisia tulehduskipulääkkeitä, mutta voi olla etteivät nämä auta. Jos esimerkiksi nukkuminen on mahdotonta säteilevän iskiaskivun vuoksi öisin, lääkäri voi määrätä keskushermostoon vaikuttavia opioideja, joiden vaikutuksesta kipu nopeasti häviää kokonaan väliaikaisesti. Opioideihin liittyy paljon sivuvaikutuksia, kuten esimerkiksi väsymystä, tokkuraa olotilaa, ajokyvyn heikkenemistä ja ummetusta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet