Influenssa – Oireet ja hoito

Influenssan oireet ovat samantapaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen, mutta usein kuumeilu ja lihassäryt esiintyvät influenssassa voimakkaampina. Influenssa ja hengitystietulehdus, jonka aiheuttaa influenssavirukset. Influenssa on helposti tarttuva tulehdus, ja sitä esiintyy joskus varsinkin talviaikaan epidemioina, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa ja ovat läheisessä kosketuksessa toisiinsa. Influenssa tarttuu helposti esimerkiksi yskän, aivastelun ja kosketuksen kautta.

Influenssan oireet vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleisiä oireita ovat:
– kuume (lämpötila yli 37,8 º c)
– päänsärky ja lihassäryt
– väsymys
– yskä ja kurkkukipu

Jos influenssan saanut henkilö on perusterve, säryt ja kuume kestävät yleensä muutaman päivän, mutta väsymys, nuha ja yskä voivat vaivata vielä pitkäänkin tämän jälkeen. Influenssasta johtuvat kuolemantapaukset ovat harvinaisia.

Influenssan hoidolla voi parantaa omaa oloaan, mutta minkäänlaisella hoitokeinolla ei influenssaa saa menemään hetkessä pois. Särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla, voi kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä. Riittävä nesteiden juominen ja lepääminen auttaa voimaan paremmin. Yskänlääkkeet saattavat auttaa yskänärsytykseen, yskä kuitenkin häviää ajan myötä ilman hoitoa.

Influenssa voi olla vaarallinen, jos tulehduksen saa pieni lapsi, vanhus, raskaana oleva nainen sekä henkilö, joilla on tiettyjä terveysongelmia, kuten astmaa tai muita keuhkosairauksia. Näillä ihmisillä influenssa voi aiheuttaa komplikaatioita, joista yleisin on keuhkokuume. Keuhkokuume on myös yleisempää henkilöillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten henkilöt joille on tehty elinsiirto.

Jos influenssaan liittyy seuraavia oireita, tulee ottaa yhteys lääkäriin:
– hengitysvaikeudet ja hengenahdistus
– kipu tai paine rinnassa tai vatsassa
– huimauksen ja sekavuuden tunne
– virtsaamisvaikeudet
– jatkuva oksentelu

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet