Influenssa A ja B infektio – mitä ne ovat?

Influenssa on hengitystieinfektio, joka johtuu influenssaviruksen aiheuttamasta infektiosta. Vaikka on olemassa useita influenssaviruksen alatyyppejä, kaksi yleisintä ja merkittävintä ihmisille aiheutuvan sairauden kannalta ovat influenssa A ja B.

Influenssa A

  1. Yleiskuva: Influenssa A on virustyyppi, joka on vastuussa suurimmista influenssaepidemioista ja pandemioista. Se vaikuttaa sekä ihmis- että eläinpopulaatioihin ja on tunnettu kyvystään muuttua, mikä voi johtaa uusiin influenssakantoihin.
  2. Muuntuminen: Yksi merkittävimmistä ominaisuuksista on sen kyky ”driftata” ja ”shifata”, mikä tarkoittaa pinnan proteiinien muuttumista. Tämä voi tehdä aiemmin kehitetystä immuniteetista tehottoman ja johtaa uusiin epidemioihin.
  3. Eläinperäinen alkuperä: Monet influenssa A -viruksen muodot ovat peräisin eläimistä, erityisesti linnuista ja sioista. Tällaiset virukset voivat joskus muuntua ja tarttua ihmisiin, kuten tapahtui H1N1 (sikainfluenssa) ja H5N1 (lintuinfluenssa) kohdalla.

Influenssa B

  1. Yleiskuva: Toisin kuin influenssa A, influenssa B vaikuttaa yksinomaan ihmisiin eikä se ole yleensä yhtä vakava. Vaikka se voi aiheuttaa epidemioita, suuret pandemiat johtuvat yleensä influenssa A -viruksen muodoista.
  2. Muuntuminen: Vaikka influenssa B voi myös muuttua ajan mittaan, se ei tee niin samassa määrin tai nopeudella kuin influenssa A.
  3. Oireet: Influenssa B:n aiheuttamat oireet ovat samankaltaisia kuin influenssa A:n, mutta ne voivat olla yleensä lievempiä. Kuitenkin erityisesti lapsilla ja vanhuksilla on riski saada vakavampia oireita ja komplikaatioita.

Yhteenveto

Sekä influenssa A että B ovat merkittäviä ihmisten terveydelle ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia ja kuolemia, erityisesti riskiryhmissä. Influenssarokotteet ovat tärkein keino estää näitä infektioita, ja niitä päivitetään vuosittain virustyyppien ja kantojen muutosten mukaan.

Rokotus ei ainoastaan suojaa yksilöä itseään vaan myös muita yhteisössä, erityisesti niitä, jotka eivät voi saada rokotusta terveysongelmien vuoksi. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen rokotetaan vuosittain, jotta saadaan laumasuoja ja estetään influenssan leviäminen yhteisössä.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet