Imusolmukesyöpä eli lymfooma – Oireet – Hodgkinin tauti

Imusolmukesyövän eli lymfooman oireita voivat olla kivuttomat patit iholla (suurentuneet ihosolmukkeet), kuume, paleleminen, kivut vatsassa, rinnassa tai selässä, huono ruokahalu, laihtuminen, hengitysvaikeudet, muutokset ihossa kuten punaiset laikut, kipu kylkiluiden alla (maksan tai pernan suurentuminen), turvonneet imusolmukkeet mahdollisesti eri puolilla kehoa, ihan kutiseminen, väsymyksen tunne, yskä, vatsan turvotus ja hikoilu.

Imusolmukesyövän syntyminen tapahtuu imusolmukkeissa tai imukudoksesta. Imusolmuke on pieni imukudoselin, joka on kotelon ympäröimä ja jonka läpi menee imunestettä.

Imusolmukesyövässä imusolmukkeet suurentuvat, ja tämän seurauksena tavallisia lymfooman oireita ovat esimerkiksi kainaloihin, nivustaipeisiin ja kaulalle syntyneet patit, jotka ovat kivuttomia. Jos havaitsee tällaisten pattien syntyneen, eivätkä ne lähde pois parinkaan viikon aikana, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Joskus ihosolmukkeiden suurentumista ei voi ulkoisesti havaita, jos syöpä syntyy rintaontelossa, syvällä vatsassa tai muun elimen imukudoksessa. Tällöin ihosolmukkeiden suurentumisen voi todeta vain esimerkiksi tietokonekerroskuvauksella tai kaikukuvauksella. Tietokonekerroskuvauksen avulla voidaan selvittää kuinka laajalle imusolmukesyöpä on levinnyt. Luuydinnäytteen tai imusolmukenäytteen perusteella voidaan tehdä kattava diagnoosi henkilön lymfoomasta.

Imusolmukesyöpä voi esiintyä joko Hodgkinin tautina tai muuna imusolmukesyöpätyyppinä (non-Hodgkin-lymfooma). Lymfoomana Hodgkinin tauti on paljon harvinaisempi kuin muut imusolmukesyövät. Yleensä imusolmukesyöpää esiintyy noin 60-vuotiailla tai vanhemmilla, mutta syöpää voi esiintyä myös nuoremmilla, jopa lapsilla.

Imusolmukesyövän esiintyessä Hodgkinin tautina, syövän oireita on vaikea havaita lukuunottamatta imusolmukkeiden suurentumista. Muissa ihosolmukesyövissä oireita voi olla paljonkin erilaisia ja syöpä voi esiintyä eri elimissä eikä vain imusolmukkeissa.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet