Ilmavaivat – Hoito – Turvotus, vatsakipu ja ruokavalio

Tavallisesti ihmiselle muodostuu kaasua ruoansulatuskanaan alle litra päivässä. Kaasut päästellään ulos peräsuolen kautta. Syy suolikaasun syntyyn ovat pääosin paksusuolen bakteerit. Ilmavaivoista yleisesti puhuttaessa tarkoitetaan monesti ilmavaivoja jotka ovat normaalia pahempia, ja voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsan turvotusta, vatsakipua ja muita oireita.

Normaalia suurempi kaasun määrä suolistosta johtuu yleensä nautitusta ravinnosta. Paljon kaasua aikaansaava ravinto on esimerkiksi palkokasvit, jonka aineet siirtyvät ohutsuolen kautta ravinnoksi bakteereille. Myös maitotuotteet voivat aiheuttaa ylisuurta kaasun muodostumista. Vaikka ruokavalio onkin terveellinen, se voi sisältää paljon ruoka-aineita joiden vuoksi kaasua pääsee syntymään normaalia enemmän suolistoon. Tällöin voi kokeilla muuttaa ruokavaliotaan niin, ettei se sisällä niin paljon ruoka-aineita jotka synnyttävät paljon kaasua. Näitä paljon suolikaasua mahdollisesti synnyttäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi pavut (hernekeitto), täyshyvä- ja ruisleivät, kananmuna, kukkakaali ja parsakaali. Myös olut ja hiilihappoa sisältävät juomat kuten limonadi, aiheuttavat monesti paljon kaasua suolistoon. Jos ilmavaivat ovat jatkuvia ja haittaavat tavallista elämää suuresti, kannattaa muuttaa ruokavaliotaan niin, että korvaa nämä paljon kaasua aikaansaavat aineet muilla ruoka-aineilla kokeeksi ainakin joksikin aikaa.

Apu epätavallisen suurille ilmavaivoille voi löytyä siis muuttamalla ruokavaliotaan. Täytyy ottaa kuitenkin huomioon, että nautitun ravinnon vaikutukset eivät tapahtu heti, vaan menee yleensä jopa useita tunteja ennen kuin voi todeta synnyttääkö ruokavalio ylisuuria ilmavaivoja vai ei. Myös liian nopea syöminen voi synnyttää paljon kaasua, joten aterian nauttiminen tulisi tehdä aivan rauhalliseen tahtiin.

Vatsan turvotus ei ole mitenkään harvinaista, vaan siitä kärsii silloin tällöin melko suuri osa ihmisistä. Syynä voi olla lisääntynyt kaasu suolistossa, tai myös esimerkiksi ärtynyt paksusuoli tai usein myös laktoosi-intoleranssi. Jos vatsan turvotusta tapahtuu usein, kannattaa mennä lääkärin tutkittavaksi. Jos vatsan turvotus johtuu liiallisesta suolikaasusta, tähän voi auttaa liikunnan lisääminen, sillä liikunta edesauttaa suolen toimintaa. Liikunnan vaikutus turvotukseen tapahtuu kuitenkin viiveellä vähitellen, kun liikuntaharrastus on säännöllistä.

Ilmavaivoihin on toki myös kehitetty lääkkeitä kuten esimerkiksi Cuplaton, jossa vaikuttavana aineena on dimetikoni. Dimetikoni ei poista ilmavaivoja kokonaan, hajoittaa suoliston kaasukuplia, joka tuo yleensä helpotuksen ilmavaivoihin. On myös olemassa tietynlaisia ruoansulatusentsyymejä, jotka auttavat ruoansulatusvaivoihin ja ehkäisevät vatsakipua, vatsan turvotusta ja ilmavaivojen syntymistä.

Yleensä pahojenkaan ilmavaivojen vuoksi ei tarvitse mennä lääkäriin, vaan hoidoksi auttaa ruokavalion ja elämäntapojen muutos, ja myös apteekista saatavat ilmavaivoihin soveltuvat lääkkeet. Jos ilmavaivat aiheuttavat nopeita ja kovia vatsakipuja, peräsuolen kautta tulee esimerkiksi ulosteessa limaa tai verta, tai jos pahat ilmavaivat eivät hellitä tehokkaan itse hoidon ansiosta, tulee hakeutua lääkäriin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet