Ihosyöpä – syyt, oireet ja hoito – ihottuma

Ihosyöpä – syyt, oireet ja hoito

Ihosyöpä on yleinen syöpätyyppi, joka ilmenee, kun ihosolut muuttuvat ja alkavat kasvaa hallitsemattomasti. On olemassa useita erityyppisiä ihosyöpiä, joista yleisimpiä ovat melanooma, levyepiteelisyöpä ja tyvisolusyöpä. Tässä artikkelissa keskitytään ihosyövän yleisiin syihin, oireisiin ja hoitoihin, mukaan lukien ihottuma, joka voi liittyä sairauteen.

Syyt

Ihosyövän tarkkaa syytä ei aina tiedetä, mutta on olemassa useita tunnettuja riskitekijöitä:

 1. UV-säteily: Altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle on yksi suurimmista ihosyövän riskitekijöistä. Myös solariumit voivat lisätä riskiä.
 2. Vaalea iho: Ne, joilla on vaalea iho, hiukset ja silmät, ovat suuremmassa riskissä.
 3. Monet luomet: Henkilöillä, joilla on runsaasti luomia, on suurempi riski sairastua melanoomaan.
 4. Geneettiset tekijät: Ihosyövän riski voi olla suurempi, jos lähisuvussa on sairastunut ihosyöpään.
 5. Aiemmat palovammat: Vakavat auringonpolttamat, erityisesti lapsuudessa, voivat lisätä ihosyövän riskiä.

Oireet

Ihosyövän oireet voivat vaihdella tyypistä riippuen:

 1. Muutokset iholla: Uuden luomen ilmestyminen tai olemassa olevan luomen koon, muodon tai värin muuttuminen voi olla merkki ihosyövästä.
 2. Ihottuma: Joissakin tapauksissa ihosyöpä voi ilmetä ihottumana, joka ei parane. Tämä ihottuma voi olla kutiseva, hilseilevä tai haavainen.
 3. Verenvuoto tai märkäeritys: Jos luomi alkaa vuotaa verta tai erittää märkää, se voi olla merkki ihosyövästä.
 4. Kipeä kohta: Paikka, joka ei parane tai jatkuva kipu iholla voi olla oire ihosyövästä.

Hoito

Ihosyövän hoito riippuu syövän tyypistä, sijainnista ja levinneisyydestä:

 1. Kirurginen poisto: Yleisin hoito ihosyövälle on sen kirurginen poistaminen. Tämä voi tehdä paikallispuudutuksessa, ja se on usein tehokasta varhaisvaiheen ihosyövässä.
 2. Sädehoito: Käytetään tapauksissa, joissa kirurginen poisto ei ole mahdollista.
 3. Solunsalpaajat ja muut lääkehoidot: Vaihtoehto edistyneemmille syöpämuodoille tai syöville, jotka ovat levinneet muihin kehon osiin.
 4. Paikalliset hoidot: Esimerkiksi voiteet, joita voidaan käyttää pintapuolisten ihosyöpien hoitoon.

Ihottuman merkitys

Vaikka ihottuma voi olla monen eri sairauden oire, on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin, jos huomaat pitkittyneen ihottuman, joka ei reagoi tavallisiin hoitoihin ja voidehoitoihin. Tämä voi olla merkki ihosyövästä tai muista vakavista ihosairauksista.

Ehkäisevät toimenpiteet ja seuranta

Ehkäisy on avainasemassa ihosyövän torjunnassa. Säännöllinen ihon tarkistus ja auringolta suojautuminen voivat merkittävästi vähentää riskiä sairastua.

 1. Auringolta suojautuminen: Käytä korkean suojakertoimen aurinkovoidetta, pidä peittäviä vaatteita ja vältä auringonottoa kuumimpaan aikaan päivästä (yleensä klo 10-16). Muista suojata myös pääsi hattulla ja käyttää aurinkolaseja.
 2. Tarkkaile ihoasi: Tiedä, miltä ihosi normaalisti näyttää, jotta huomaat pienimmätkin muutokset. Tarkista säännöllisesti koko vartalosi, mukaan lukien kasvot, korvat, kaula, päänahka, kädet, sormien väli, rinta ja vatsa, selkä, alaselkä, jalat, varpaiden väli ja jalkapohjat.
 3. Tiedosta riskitekijät: Perinnölliset tekijät, ihon tyyppi ja aiemmat auringonpolttamat voivat kaikki vaikuttaa ihosyövän riskiin. Jos sinulla on korkea riski, harkitse ihotautilääkärin säännöllisiä tarkastuksia.

Ihosyövän varhainen havaitseminen

Varhainen havaitseminen voi olla ratkaisevaa ihosyövän hoidon kannalta. Jos löydät uuden luomen tai huomaat muutoksia olemassa olevassa luomessa, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian.

Uudet hoidot ja tutkimus

Ihosyövän tutkimus on jatkuvasti kehittyvää. Uudet hoidot, kuten immunoterapia ja kohdennetut terapiat, ovat lupaavia vaihtoehtoja perinteisille hoitomuodoille. Nämä uudet hoidot voivat tarjota parempia tuloksia ja vähemmän sivuvaikutuksia joillekin potilaille.

Yhteenveto

Ihosyöpä on vakava sairaus, mutta sen varhainen havaitseminen ja hoito voivat merkittävästi parantaa ennustetta ja elämänlaatua. On tärkeää olla tietoinen omasta ihostasi ja ryhtyä toimiin suojellaksesi sitä. Jos olet huolissasi ihosi tilasta tai oireista, älä epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Proaktiivisuus ja tietoisuus voivat tehdä suuren eron ihosyövän ehkäisyssä ja hoidossa.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet