Ihon punahukka – syyt, oireet ja hoito

Mikä on ihon punahukka?

Punahukka, joka tunnetaan myös nimellä lupus erythematosus, on krooninen autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa eri kehon osiin, mukaan lukien iho. Sairaudessa keho alkaa hyökätä ja vahingoittaa omaa kudostaan. Ihon punahukka keskittyy erityisesti ihon oireisiin.

Syyt

Punahukan tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan geneettisten, ympäristöllisten ja hormonaalisten tekijöiden yhdistelmästä:

 1. Geneettiset tekijät: Joillakin ihmisillä on perinnöllinen alttius sairaudelle.
 2. Ulkoinen ympäristö: Altistuminen auringonvalolle, tietyt infektiot tai lääkkeet voivat laukaista punahukan tai pahentaa sen oireita.
 3. Hormonit: Estrogeenin on ajateltu vaikuttavan punahukkaan, koska sairaus on yleisempi naisilla ja voi pahentua raskauden aikana tai kuukautiskierron aikana.

Oireet

Ihon punahukassa oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin:

 1. Punoittava ihottuma: Tyypillisesti poskilla ja nenän sillalla, mutta voi esiintyä missä tahansa kehon osassa.
 2. Arka ja punoittava iho auringonvalon jälkeen.
 3. Haavaumat suussa tai nenässä.
 4. Turvotus ja kipu nivelissä.
 5. Hiuslähtö.
 6. Kutiseva ja kuoriva iho.
 7. Kalpeus tai sinertävät sormet kylmässä (Raynaud’n ilmiö).

Hoito

Vaikka punahukkaa ei voi parantaa, oireita voidaan hallita ja lievittää erilaisilla hoidoilla:

 1. Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID): Ne voivat auttaa lievittämään nivelkipua ja turvotusta.
 2. Antimalaria-lääkkeet: Kuten hydroksiklorokiini, voivat auttaa iho-oireiden ja nivelkipujen hoidossa.
 3. Kortikosteroidivoiteet: Nämä voivat vähentää ihon tulehdusta ja punoitusta.
 4. Systeemiset kortikosteroidit: Suun kautta otettavat tai injektoitavat kortikosteroidit voivat auttaa vakavampien oireiden, kuten elinten tulehduksen, hoidossa.
 5. Immuunijärjestelmän estäjät: Kuten mykofenolaatti ja atsatiopriini, voivat auttaa hoitamaan vakavampia punahukan muotoja.

Ennaltaehkäisy ja hallinta

Vaikka punahukkaa ei voi estää, oireiden hallinta on mahdollista:

 1. Vältä auringonvaloa: Suojaa ihoasi auringolta käyttämällä aurinkosuojavoidetta ja peittäviä vaatteita.
 2. Lopeta tupakointi: Tupakointi voi pahentaa ihon oireita.
 3. Seuraa lääkitystäsi: Noudata lääkärin ohjeita ja ota kaikki määrätyt lääkkeet.
 4. Vältä stressiä: Stressi voi pahentaa oireita, joten kokeile rentoutumistekniikoita, kuten meditaatiota tai joogaa.

Ymmärrys ja tuki

Punahukka voi olla emotionaalisesti haastava sairaus, koska sen oireet ja taudin aktiiviset jaksot voivat olla ennalta-arvaamattomia. Monet potilaat kokevat epävarmuutta, ahdistusta ja pelkoa tulevaisuuden suhteen. Siksi on tärkeää löytää tuki ja ymmärrys sekä ammattilaisista että vertaistukiryhmistä.

Vertaistuki

Vertaistukiryhmissä voit jakaa kokemuksiasi ja tunteitasi muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Monet potilaat löytävät lohtua ja ymmärrystä puhumalla toisille, jotka ovat kokeneet samankaltaisia haasteita.

Oikea ruokavalio ja elämäntavat

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat auttaa hallitsemaan punahukan oireita ja parantamaan yleistä hyvinvointiasi. Vältä elintarvikkeita, jotka voivat laukaista tulehduksia, kuten prosessoituja ruokia, ja suosi tulehdusta ehkäiseviä ruokia, kuten omega-3-rasvahappoja sisältäviä kaloja.

Seuranta

Säännölliset lääkärikäynnit ovat keskeisiä punahukkapotilaan hoidossa. Tämä mahdollistaa varhaisen toimenpiteen, jos oireet alkavat pahentua, ja antaa mahdollisuuden arvioida ja mukauttaa hoitoa tarvittaessa.

Vältä tunnettuja laukaisijoita

Jos tiedät tietyt tekijät, jotka laukaisevat punahukkasi pahenemisen, pyri välttämään niitä. Tämä voi tarkoittaa tiettyjen lääkkeiden välttämistä, auringonvalolle altistumisen minimoimista tai stressin vähentämistä.

Päiväkirjan pitäminen

Joillekin potilaille on hyödyllistä pitää päiväkirjaa oireistaan, ruokavaliostaan ja muista tekijöistä. Tämä voi auttaa tunnistamaan mahdollisia laukaisijoita ja ymmärtämään, mitkä tekijät saattavat vaikuttaa oireiden pahenemiseen.

Yhteenveto

Ihon punahukka voi olla haasteellinen sairaus, mutta sen oireiden ja vaikutusten hallinta on mahdollista. On tärkeää ottaa aktiivinen rooli omassa hoidossasi, etsiä tietoa, saada tukea ja tehdä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tällä tavoin voit nauttia paremmasta elämänlaadusta, hallita oireita tehokkaasti ja välttää komplikaatioita.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet