Ientulehdus – Oireet ja hoito – Ientulehduksen ehkäisy

Ientulehdus johtuu hampaan pinnalle kertyneestä liiallisesta plakista eli bakteeripeitteistä. Ientulehdus saa aikaan verenvuodon ikenestä, joka johtuu bakteerien aikaansaamasta ärsytyksestä ikenessä. Ientulehduksessa tapahtuva verenvuoto on kuitenkin elimistön puolutusreaktio, jossa elimistö puolustautuu suurelta osin valkosolujen avulla tuhoten haitallisia bakteereja.

Ientulehduksen oireina esiintyy ikenen turpoamista, punoittamista ja verenvuotoa ikenestä. Verenvuoto johtuu veren pakkautumisesta ienkudokseen. Ientulehduksen voi todeta usein silloin, kun harjaa hampaitaan ja ikenestä vuotaa verta. Ientulehdus voi olla vain paikallinen rajoittuen vain yhden hampaan kohdalle, esimerkiksi ikenen alla olevan hammaskiven aiheuttamana. Jos hampaita ei hoideta harjaamalla moneen päivään, voi esiintyä joka puolella ienrajoissa.

Ientulehduksen hoito tapahtuu poistamalla bakteeripeitteet hampaan pinnalta. Ientulehduksen voi hoitaa itsekin menemättä hammaslääkäriin harjaamalla hampaat ja ienrajat pehmeällä harjalla sekä puhdistamalla hampaiden välit esimerkiksi hammastikuilla. Hampaiden säännöllinen harjaus aamuin ja illoin myös ehkäisee tehokkaasti ientulehduksen syntymistä. Sähköhammasharjan käyttö on tavallista perinteistä hammasharjaa tehokkaampaa. Ientulehduksen aiheuttama verta vuotava kohta tulisi puhdistaa tavallista paremmin ja useammin, jotta bakteeriärsytys lakkaisi, tulehdus paranisi ja tämän seurauksena myös verenvuoto ikenestä loppuisi.

Mikäli verenvuoto ikenestä ei tavallista useimmin tehdyn huolellisen harjauksen ansiosta kuitenkaan lopu yhdessä viikossa, kannattaa varata aika hammaslääkärille. Ien ja sen tulehduskohta voivat myös olla niin arkoja haavaumista, että kohdan harjaaminen voi sattua. Hammaslääkärin opastuksella tulehduskohtaa voidaan puhdistaa myös jonkin aikaa klooriheksidiinihuuhtelun avulla, jolloin mekaanista hankausta tulehduskohtaan ei tapahdu. Joissain tapauksissa plakin poistaminen on vaikeaa esimerkiksi hammaspaikan sauman tai hammaskiven vuoksi. Tällöin nämä ientulehduksen paranemista ja bakteeripeitteiden poistamista vaikeuttavat kohdat poistetaan hammaslääkärin toimesta.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet