Huuliherpes – Oireet ja hoito – Herpeksen tarttuminen
Huuliherpes on herpes eli yskänrokko, joka esiintyy huulessa. Herpes voisi esiintyä myös muuallakin kehossa, kuten esimerkiksi muualla kasvojen alueella tai sukuelimissä. Yskänrokkovirus HSV1 aiheuttaa herpeksen yleensä kasvoihin.
Ihminen saa HSV1-tartunnan yleensä lapsena, jolloin se ei aiheuta oireita. Vanhempana saatu tartunta voi aiheuttaa jopa voimakkaan infektion. Melkein kaikki ihmiset ovat saaneet HSV1-tartunnan ja kantavat virusta elimistössään. Immuunipuolustuksen heiketessä esimerkiksi auringon ultraviolettisäteilyn tai flunssan takia, aktivoitunut virus siirtyy limakalvolle tai ihoon hermoa pitkin. Herpeksen esiintyminen ei siis ole mitenkään harvinainen asia, vaan suurella osalla ihmisistä jonkinlainen herper, esimerkiksi juuri huuliherpes, voi esiintyä ainakin kerran elämän aikana.
Herpes on helppo tunnistaa esimerkiksi huulessa. Huuliherpes muistuttaa suuresti märkärupea, joka on syntynyt huuleen syntyneen rakkulan puhkeamisen seurauksena.
Huuliherpeksen ensioireita ovat herpeskohdan kutina, kirvely ja myös ihon tunnottomuus. Pian huuleen ilmestyy rakkula tai useita rakkuloita. Kun punainen ja kutiava rakkula puhkeaa, niiden paikalle syntyy rupi.
Huuliherpes, kuten muuallakin kehossa esiintyvät herpekset parantuvat itsekseen ilman hoitoa lyhimmillään muutamassa päivässä ja pisimmillään muutamassa viikossa. Apteekista voi kuitenkin ostaa ilman reseptiä herpeksen hoitoon tarkoitettua voidetta (asikloviiriä tai pensikloviiriä) jota sivellään herpekseen heti kun ensimmäiset merkit herpeksestä ilmaantuvat. Voidetta voidellaan useita kertoja päivässä muutaman päivän ajan. Voiteen avulla herpeksestä pääsee yleensä hieman nopeammin eroon.
Huuliherpes tarttuu helposti kosketustartuntana. Esimerkiksi suutelua henkiön kanssa, jolla on huuliherpes, tulisi välttää. Lisäksi tarttuminen voi tapahtua myös vaikkapa astioiden, huulipunan, pyyheliinojen ja muiden esineiden kautta joihin huulessa oleva herpes on mahdollisesti ollut kosketuksissa. Huuliherpes voi myös tarttua toiseen ihmiseen huuliherpespotilaan käsien kautta, jos tämä on ensin koskettanut herpestään ja sen jälkeen vaikkapa kätellyt toista. Käsien peseminen onkin tärkeää, jos on ensin huuliherpestään esimerkiksi raapinut. Kun herpeksen aiheuttamat rakkulat ovat kuivuneet, herpes ei enää tartu.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet