Huuliherpes – herpesinfektio – syyt, oireet ja hoito

Mikä on huuliherpes?

Huuliherpes, tunnetaan myös nimellä herpes simplex -virus tai HSV-1, on viruksen aiheuttama infektio, joka ilmenee pienten ja kivuliaiden rakkuloiden muodossa huulilla tai suun ympärillä. Se on yleinen sairaus, joka vaikuttaa suureen osaan maailman väestöstä ainakin kerran heidän elämässään.

Miten herpesinfektio leviää?

Herpesinfektio leviää yleensä suoraan kosketuksella tartunnan saaneen henkilön kanssa. Tämä tarkoittaa, että virus voi levitä suudellessa, jakamalla juomia, huulivoiteita tai muuta kosmetiikkaa. On myös mahdollista saada tartunta suuseksin kautta henkilöltä, jolla on sukupuolielinten herpes.

Huuliherpeksen syyt

Vaikka herpes simplex -virus on huuliherpeksen pääasiallinen syy, muita tekijöitä, kuten stressi, kuume, flunssa, ultraviolettisäteily ja hormonaaliset muutokset, voivat laukaista sen puhkeamisen.

Oireet

Herpesinfektion oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Yleisiä oireita ovat:

 • Kivuliaat rakkulat tai haavaumat huulilla, suun ympärillä tai suussa.
 • Kutina, kirvely tai polttelu ennen rakkuloiden ilmestymistä.
 • Turvotus ja punoitus infektion alueella.
 • Kuume ja flunssan kaltaiset oireet.

Huuliherpeksen hoito

Vaikka huuliherpesta ei voida parantaa kokonaan, sen oireita voidaan hallita ja lievittää lääkityksen ja muiden hoitokeinojen avulla.

 1. Antiviraaliset voiteet ja tabletit: Lääkäri saattaa määrätä antiviraalisia lääkkeitä, kuten asikloviiria, joka voi auttaa nopeuttamaan paranemista ja lievittämään oireita.
 2. Kivunlievitys: Kipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, voivat auttaa lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta.
 3. Hyvä suuhygienia: Huolellinen hampaiden pesu ja suun huolellinen puhdistaminen voivat estää sekundaarisia bakteeri-infektioita.
 4. Vältä suoraa kosketusta: Jos sinulla on aktiivinen huuliherpes, vältä suudelmaa tai jakamista juomia ja kosmetiikkaa muiden kanssa.

Ennaltaehkäisy

Vaikka herpesinfektiota on vaikea välttää kokonaan, voit tehdä seuraavat toimenpiteet tartunnan riskin vähentämiseksi:

 • Vältä suoraa kosketusta henkilöiden kanssa, joilla on aktiivinen herpesinfektio.
 • Käytä aurinkovoidetta huulilla ultraviolettisäteilyn välttämiseksi.
 • Pidä huulivoide mukanasi, jotta huulesi pysyvät kosteina ja eivät halkeile.
 • Vältä stressiä ja nuku riittävästi.

Herpesinfektion pitkäaikaiset vaikutukset

Vaikka useimmat huuliherpeksen puhkeamiset ovat lieviä ja itsestään paranevia, jotkut ihmiset saattavat kokea toistuvia oireita. Toistuva huuliherpes voi olla merkki heikentyneestä immuunijärjestelmästä tai muista terveydellisistä ongelmista.

Herpesinfektion komplikaatiot

Vaikka harvinaista, huuliherpeksen komplikaatiot voivat olla vakavia:

 1. Herpeettinen keratiitti: Tämä on tila, jossa herpesinfektio leviää silmään, aiheuttaen sarveiskalvon tulehduksen. Tämä voi johtaa näön heikkenemiseen tai muihin vakaviin silmäongelmiin.
 2. Herpeettinen enkefaliitti: Tämä on erittäin harvinainen, mutta vakava komplikaatio, jossa herpesinfektio leviää aivoihin aiheuttaen aivokuumeen.
 3. Toissijaiset bakteeri-infektiot: Haavautunut herpesinfektio voi tulla tartunnan saaneeksi bakteereilla, mikä voi johtaa muihin komplikaatioihin.

Vinkkejä elämään huuliherpeksen kanssa

Vaikka huuliherpes voi olla häiritsevä, seuraavat vinkit voivat auttaa sinua hallitsemaan elämääsi herpesinfektion kanssa:

 1. Tiedosta oireet: Kun tunnistat ensimmäiset merkit tulevasta puhkeamisesta, voit aloittaa hoidon varhaisessa vaiheessa ja mahdollisesti lievittää oireita.
 2. Vältä laukaisevia tekijöitä: Tiedosta, mikä laukaisee puhkeamisesi. Se voi olla stressi, flunssa tai auringonvalo. Vältä näitä tekijöitä mahdollisuuksien mukaan.
 3. Harkitse antiviraalista hoitoa: Jos sinulla on toistuvia puhkeamisia, lääkäri saattaa suositella päivittäistä antiviraalista lääkitystä puhkeamisen ehkäisemiseksi.
 4. Ole avoin tilanteestasi: Juttele kumppanillesi herpesinfektiostasi, jotta voitte yhdessä välttää tartunnan leviämistä.

Lopuksi

Herpesinfektio on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa sekä fyysistä että psyykkistä epämukavuutta. On tärkeää muistaa, että suurin osa ihmisistä kokee huuliherpeksen jossain vaiheessa elämäänsä, eikä siitä ole syytä hävetä. Oikealla tiedolla, hoidolla ja tuella voit hallita herpesinfektiota ja jatkaa normaalia elämääsi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet