Homealtistus – Oireet ja hoito – Homeen aiheuttamat oireet

Homealtistus tarkoittaa henkilön altistumista sieni- ja homeitiöille, joita voi esiintyä rakennuksissa joissa on ilmennyt kosteusvaurioita. Kosteusvauriot edesauttavat home- ja sieni-itiöiden syntyä, jotka voivat leijailla ilmassa hyvinkin pitkiä aikoja ja päätyä myös rakennuksessa olevan ihmisen elimistöön. Nämä itiöt kuormittavat ihmisen elimistöä vakavasti ja vaarantavat terveyden. Yhtenä syynä rakennusten kosteusvaurioihin ja homeen esiintymiseen pidetään teollisessa rakentamisessa käytettyjä materiaaleja, joita ei ennen käsityövaltaisen rakentamisen aikaan käytetty.

Homealtistuksen seurauksena tapahtuu elimistön immuniteetin ja puolustuskyvyn heikkeneminen, joka johtaa infektiosairauksiin ja luonnollisen bakteerikannan vääristymiseen. Tämä voi johtaa vakaviin sairauksiin. Homealtistukseen liittyy myös monesti myrkyllisiä itiöiden mukana elimistöön leviäviä aineita, joiden seurauksena oireina voi esiintyä muun muassa aineenvaihduntasairauksia, vatsakipua, laihtumista, kiputiloja, kurkku- ja keuhkovaivoja, mieliala- ja uniongelmia, neurologisia oireita, päänsärkyä, suolistovaivoja, silmien oireilua, yleistä pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja äänen käheytymistä.

Jos rakennuksessa (esimerkiksi koulu, omakotitalo jne) on todettu esiintyvän hometta, on homealtistukselle joutumisen estämiseksi tai jo syntyneen altistumisen hoitamiseksi kaikkein tärkeintä, että henkilö pysyy poissa home- ja sieni-itiöitä sisältävistä tiloista pysyvästi.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet