Hinkuyskä – Oireet ja hoito
Bakteerin aikaansaama hinkuyskä esiintyy tulehduksena keuhkoputkessa ja siihen tulee suhtautua vakavasti, varsinkin jos kyseessä on pieni vauva. Hinkuyskä aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Hinkuyskää voi esiintyä myös aikuisella, mutta sen oireet ovat usein lievempiä ja vaarattomampia kuin lapsella.
Hinkuyskän synnyn estämiseksi lapset rokotetaan lähes kattavasti ainakin länsimaissa. Jos lasta ei ole rokotettu, hinkuyskä voi olla lapselle hengenvaarallinen.
Aluksi taudin oireet muistuttavat flunssaa, jossa voi esiintyä kurkkukipua, lievää kuumetta ja nuhaa. Tämän jälkeen lapsi alkaa yskiä kovissa puuskissa niin, ettei hän meinaa saada välillä henkeä ja hengitys alkaa vinkua. Myös ihon väri voi sinertyä yskäkohtausten aikana. Yskänkohtauksia voi esiintyä jopa useita kymmeniä päivän aikana. Yleensä hinkuyskää sairastava lapsi kuitenkin voi hyvin kohtausten välisinä aikoina.
Pienen vauvan hinkuyskän ilmaannuttua tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen. Yleensä yskä alkaa lievänä, mutta pahenee rajuksi parissa päivässä. Jos vauvan hinkuyskä jatkuu lääkärillä käynnin jälkeen rajuna, voi olla tarpeen että lapsi otetaan sairaalahoitoon, jotta hänen hengityksensä turvataan yskänkohtausten aikana.
Jos lapsi on rokotettu, mutta yskä jatkuu pitkään, yskää voidaan yrittää hoitaa asianmukaisilla yskänlääkkeillä. Tästä ei kuitenkaan useinkaan ole mitään apua, sillä antibiootitkaan eivät tavallisesti auta pitkään jatkuneeseen yskään. Tällöin yskän loppumista ja paranemista täytyy vain odotella kärsivällisesti jopa usean viikonkin ajan.
Hinkuyskä (pertussis) on erittäin tarttuva hengitystieinfektio. Monille ihmisille se on ominaista voimakkaana hakkaavana yskänä.
Ennen rokotteen kehittämistä hinkuyskää pidettiin lastentautina. Nyt hinkuyskää esiintyy pääasiassa lapsilla, jotka ovat liian nuoria saadakseen täyden rokotuskuurin, sekä teini-ikäisillä ja aikuisilla, joiden immuniteetti on heikentynyt.
Hinkuyskään liittyvät kuolemantapaukset ovat harvinaisia, mutta niitä esiintyy useimmiten pikkulapsilla. Siksi on niin tärkeää, että raskaana olevat naiset – ja muut henkilöt, jotka ovat läheisessä kosketuksessa pikkulapsiin – rokotetaan hinkuyskää vastaan.
Oireet
Kun olet saanut hinkuyskätartunnan, oireiden ilmaantuminen kestää noin seitsemästä kymmeneen päivää, mutta joskus se voi kestää kauemmin. Ne ovat aluksi yleensä lieviä ja muistuttavat flunssan oireita:
Nuha
Nenän tukkoisuus
Punaiset, vetiset silmät
Kuume
Yskä
Viikon tai kahden kuluttua oireet pahenevat. Paksu lima kerääntyy hengitysteihin, mikä aiheuttaa hallitsematonta yskää. Vaikeat ja pitkäkestoiset yskäkohtaukset voivat:
Aiheuttaa oksentelua
Aiheuttaa punaiset tai siniset kasvot
Aiheuttaa äärimmäistä väsymystä
Päättyä korkeaan ”huudahdukseen” seuraavan hengityksen aikana.
Monille ihmisille ei kuitenkaan kehity tyypillistä whoop-ääntä. Joskus jatkuva hakkaava yskä on ainoa merkki siitä, että nuorella tai aikuisella on hinkuyskä.
Vauvat eivät välttämättä yski lainkaan. Sen sijaan he voivat hengittää vaikeasti tai jopa lopettaa tilapäisesti hengittämisen.
Syyt
Hinkuyskän aiheuttaa bakteerityyppi nimeltä Bordetella pertussis. Kun tartunnan saanut henkilö yskii tai aivastelee, pieniä bakteeripisaroita leviää ilmaan ja hengitetään kaikkien lähellä olevien keuhkoihin.
Riskitekijät
Lapsena saamasi hinkuyskärokote kuluu lopulta pois. Tämän vuoksi useimmat teini-ikäiset ja aikuiset ovat alttiita tartunnalle taudinpurkauksen aikana – ja taudinpurkauksia esiintyy edelleen säännöllisesti.
Alle 12 kuukauden ikäisillä vauvoilla, jotka ovat rokottamattomia tai jotka eivät ole saaneet kaikkia suositeltuja rokotteita, on suurin riski saada vakavia komplikaatioita ja kuolla.
Komplikaatiot
Teini-ikäiset ja aikuiset toipuvat hinkuyskästä usein ongelmitta. Kun komplikaatioita ilmenee, ne ovat yleensä raskaan yskän sivuvaikutuksia, kuten:
Murtuneet tai murtuneet kylkiluut
Vatsatyrät
Ihon tai silmänvalkuaisten rikkoutuneet verisuonet.
Vauvoilla – erityisesti alle 6 kuukauden ikäisillä – hinkuyskän aiheuttamat komplikaatiot ovat vakavampia, ja niitä voivat olla mm:
Keuhkokuume
Hengityksen hidastuminen tai pysähtyminen
kuivuminen tai laihtuminen ruokintavaikeuksista johtuen.
Kohtaukset
Aivovaurio
Koska hinkuyskän komplikaatioiden riski on suurin vauvoilla ja pikkulapsilla, he tarvitsevat todennäköisemmin hoitoa sairaalassa. Komplikaatiot voivat olla hengenvaarallisia alle 6 kuukauden ikäisille vauvoille.
Ehkäisy
Paras tapa ehkäistä hinkuyskää on hinkuyskärokote, jonka lääkärit antavat usein yhdessä kahden muun vakavan taudin – kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteen – kanssa. Lääkärit suosittelevat rokotuksen aloittamista vauvaiässä.
Rokote koostuu viiden injektion sarjasta, joka annetaan lapsille yleensä näissä ikävuosissa:
2 kuukautta
4 kuukautta
6 kuukautta
15-18 kuukautta
4-6 vuotta
Rokotteen sivuvaikutukset
Rokotteen haittavaikutukset ovat yleensä lieviä, ja niihin voi kuulua kuumetta, kärttyisyyttä, päänsärkyä, väsymystä tai pistoskohdan arkuutta.
Tehosterokotukset
Nuoret. Koska hinkuyskärokotteen antama immuniteetti heikkenee yleensä 11 ikävuoteen mennessä, lääkärit suosittelevat tässä iässä tehosterokotusta, joka suojaa hinkuyskältä (hinkuyskältä), kurkkumädältä ja jäykkäkouristukselta.
Aikuiset. Joihinkin 10 vuoden välein annettaviin jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteiden lajikkeisiin sisältyy myös suoja hinkuyskää (hinkuyskää) vastaan. Tämä rokote vähentää myös riskiä, että tartutat hinkuyskää pikkulapsille.
Raskaana olevat naiset. Terveydenhuollon asiantuntijat suosittelevat nyt, että raskaana olevat naiset saavat hinkuyskärokotteen 27-36 raskausviikon välisenä aikana. Tämä voi antaa jonkinlaisen suojan myös vauvalle ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet