Hiki-ihottuma kasvoissa, kainalossa, rinnassa tai selässä – hoito

Hiki-ihottuma, jota kutsutaan myös miliaria-rubraksi tai lämpöpisteiksi, on ihosairaus, joka johtuu hikirauhasten tukkeutumisesta. Se voi aiheuttaa pienten, kutiavien näppyjen tai rakkuloiden esiintymisen iholla. Vaikka se voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, yleisimpiä alueita ovat kasvot, kainalot, rinta ja selkä, koska näillä alueilla on tiheä hikirauhasten verkosto. Tässä artikkelissa keskitymme hiki-ihottuman syihin ja hoitoon näillä erityisillä ihoalueilla.

Hiki-ihottuman syyt:

 1. Lämpö ja hikoilu: Hiki-ihottuma esiintyy usein kuumissa ja kosteissa olosuhteissa, kun hikoilu on runsasta.
 2. Tiukat vaatteet: Vaatteet, jotka eivät anna ihon hengittää tai estävät hien haihtumisen, voivat aiheuttaa hikirauhasten tukkeutumisen.
 3. Voiteet ja voiteet: Tietyt ihonhoitotuotteet voivat tukkia hikirauhasia.
 4. Fyysinen aktiivisuus: Liiallinen hikoilu liikunnan aikana, erityisesti kuumassa ilmastossa, voi laukaista hiki-ihottuman.
 5. Kuume tai sairaus: Kehon lämpötilan nousu voi johtaa liialliseen hikoiluun ja ihottumaan.

Oireet:

Hiki-ihottuman yleisiä oireita ovat:

 1. Pienet, kutisevat näppylät.
 2. Punainen tai vaalea ihottuma.
 3. Kivulias tai kirvelevä tunne ihoalueella.
 4. Rakkulat, joissa on kirkasta nestettä.

Hoito:

 1. Vältä hikoilua: Pysy viileänä ja vältä liiallista fyysistä rasitusta, erityisesti kuumissa ja kosteissa olosuhteissa.
 2. Käytä puuvillavaatteita: Puuvilla antaa ihon hengittää ja auttaa vähentämään hikoilua.
 3. Vältä ihonhoitotuotteita: Jos epäilet ihonhoitotuotteen aiheuttavan ihottumaa, vältä sen käyttöä ja siirry miedompiin tuotteisiin.
 4. Kylmät kompressit: Kylmän veden liottaminen tai kylmän suihkun ottaminen voi auttaa lievittämään oireita.
 5. Kortikosteroidivoide: Lievät kortikosteroidivoiteet, joita on saatavana ilman reseptiä, voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja kutinaa.
 6. Antihistamiinit: Suun kautta otettavat antihistamiinit voivat auttaa hallitsemaan kutinaa.

Ennaltaehkäisy:

 1. Pidä iho kuivana: Kuivaa iho huolellisesti suihkun jälkeen, erityisesti taitoksissa ja alueilla, joilla on taipumus hikoilla.
 2. Vältä ärsyttäviä aineita: Jos huomaat reaktion jälkeen tietyn tuotteen käyttöä, vältä sen käyttöä tulevaisuudessa.
 3. Vaihda märät vaatteet: Jos olet hikoillut voimakkaasti, vaihda vaatteet kuiviin mahdollisimman pian.
 4. Säädä ympäristön lämpötilaa: Pidä huoneet viileinä ja hyvin ilmastoituna kesäisin.

Hiki-ihottuman pitkäaikaisvaikutukset ja jatkohoito

Vaikka useimmissa tapauksissa hiki-ihottuma paranee itsestään muutamassa päivässä, joillakin ihmisillä voi olla taipumus saada sitä toistuvasti, mikä voi aiheuttaa lisähaasteita.

Komplikaatiot:

 1. Ihon infektio: Kun raavit ihottuma-aluetta, iho voi vaurioitua, mikä tekee siitä alttiimman bakteerien tunkeutumiselle ja infektioille.
 2. Pigmenttimuutokset: Joissakin tapauksissa ihoalue, jolla ihottuma on ollut, voi tummua tai vaalentua, vaikkakin useimmiten nämä muutokset ovat väliaikaisia.
 3. Krooninen ihottuma: Harvinaisissa tapauksissa ihottuma voi muuttua krooniseksi, mikä tarkoittaa, että se jatkuu pitkään tai palaa säännöllisesti.

Jatkohoito ja tuki:

 1. Ihotautilääkäri: Jos sinulla on toistuvia ihottumaoireita tai epäilet komplikaatioita, harkitse ihotautilääkärin konsultaatiota. He voivat tarjota erikoistunutta hoitoa ja neuvoja.
 2. Kosteusvoiteet: Kosteuttaminen on tärkeää, erityisesti kun ihottuma paranee, jotta iho säilyttäisi elastisuutensa ja välttäisi uudet puhkeamiset.
 3. Vältä tunnettuja laukaisevia tekijöitä: Tämä voi vaatia elämäntapamuutoksia, kuten vaatevalintojen muuttamista tai tiettyjen toimintojen välttämistä.
 4. Viestintä: Jos hiki-ihottuma vaikuttaa elämänlaatuusi tai aiheuttaa henkistä stressiä, keskustele tuntemuksistasi perheesi, ystäviesi tai ammattilaisen kanssa.

Luonnolliset hoitovaihtoehdot:

Joillekin ihmisille luonnolliset hoitomuodot voivat tarjota helpotusta:

 1. Aloe vera: Tämä kasvi tunnetaan sen viilentävistä ja rauhoittavista ominaisuuksista, ja se voi auttaa lievittämään hiki-ihottuman oireita.
 2. Kaurakylpy: Kaura on tunnettu sen kyvystä rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Voit lisätä jauhettua kauraa lämpimään kylpyveteen ja liota ihoa siinä 10-15 minuuttia.
 3. Kamomilla: Kamomillauutteilla tai -teeillä voi olla rauhoittava vaikutus iholle. Voit käyttää kamomilla-teepusseja suoraan ihoalueelle tai valmistaa kamomillaveden ja taputella sitä iholle.

Yhteenveto:

Vaikka hiki-ihottuma on yleensä vaaraton ja ohimenevä vaiva, se voi aiheuttaa merkittävää epämukavuutta ja häiritä päivittäistä elämää. Oikeanlaisen hoidon, ennaltaehkäisyn ja tietoisuuden avulla voit vähentää sen esiintymistä ja lievittää oireita tehokkaasti. Jos kohtaat toistuvia oireita tai olet huolissasi ihosi kunnosta, harkitse ihotautilääkärin konsultaatiota saadaksesi parasta mahdollista hoitoa ja neuvoja.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet