Hiivasienitulehdus – Oireet ja hoito – Hiivatulehdus

Candida-hiivasienen aiheuttama hiivasienitulehdus (tai hiivatulehdus) esiintyy emättimessä. Tulehduksen aiheuttajana voi olla esimerkiksi huono hygienia, allergia, jatkuva makean syöminen, tartunta, stressi tai antibioottikuuri. On aivan normaalia, että naisella esiintyy kehossaan hiivasienen itiöitä, mutta osa naisista ei havaitse minkäänlaisia hiivasienestä aiheutuvia oireita.

Hiivainfektio voi esiintyä tulehduksena sukuelimissä, mutta myös suutulehduksena, ihottumina tai oireina suolistossa.

Hiivasienitulehduksen tavallisia oireita ovat ulkosynnyttimien kova kutina, polttava tunne iholla, kirveleminen, arat limakalvot ja tavanomaisesta poikkeava valkovuoto. Vuoto voi olla erilaisen väristä ja hajuista kuin tavallisesti. Suuri osa hiivasienitulehduksesta kärsivistä naisista kärsii vaivasta toistuvasti.

Tutkimusten mukaan hiivasienitulehdusta esiintyy usein stressin aikaansaamana ja antibioottikuurin jälkeen. Tulehduksen syntymistä edesauttaa myös limakalvojen kuivuus, joka taas voi johtua atopiasta (perinnöllinen taipumus altistua ympäristön allergeeneille). Muita syitä voivat olla e-pillerien matalat hormonipitoisuudet.

Hiivainfektio ei koske pelkästään naisia, vaan se voi esiintyä myös miehillä ja lapsilla. Miehen terskassa tulehdus saa aikaan kirvelyä ja kutinaa.

Naisilla hiivainfektion hoitamatta jättäminen voi johtaa ns. valeraskauksiin eli hedelmöityksen vähentymiseen.

Hiivatulehdusta voidaan hoitaa lääkkeillä ja myös kotikonstein. Yleensä riittävä apu tulehduksen hoitoon on apteekista saatavat sienilääkkeet, mutta joskus hiivatulehduksen hoitaminen vaatii hoitoa lääkärillä. Jos hiivatulehdus esiintyy suussa, tulehdusta ja sen oireita voidaan hoitaa vishy- tai sitruunavedellä. Emättimessä esiintyvään tulehdukseen auttaa maitohappobakteerien runsas nauttiminen vaikkapa juomalla tarpeeksi piimää, joka sisältää paljon maitohappobakteereja. Maitobakteerien lissäntyminen edesauttaa emättimen luonnollisen bakteerikannan tasapainoittumista.

Immuunijärjestelmien eroavaisuuksien vuoksi hiivasienitulehduksesta saattaa joutua kärsimään vaikkapa vain kerran elämässään tai sitten jopa useita kertoja.

Hiivatulehduksen syntymistä voidaan myös ennaltaehkäistä melko tehokkaasti. Tulehduksen ennaltaehkäisyyn auttaa suuresti pikkuhousunsuojien, stringien, hankaavien vaatteiden ja jatkuvan makean syömisen välttäminen. Esimerkiksi stringejä ei kannattaisi käyttää ollenkaan, vaan niiden tilalla kunnollisella pinnalla varustettuja lahkeellisia pikkuhousuja. Pikkuhousunsuojat sisältävät runsaasti eri kemikaaleja, joten niitäkin tulisi välttää. Yöllä olisi terveellistä nukkua ilman pikkuhousuja. Suuri määrä sokeria elimistössä vaikuttaa myös suuresti hiivatulehduksen syntyyn, joten jatkuva makeisten, sokerijuomien (esim. limonadit), sipsien ja muiden paljon sokeria sisältävien aineiden nauttiminen olisi hyvä lopettaa, tai sitä ainakin tuntuvasti vähentää.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet