Hepatiitti eli maksatulehdus – Oireet
Maksan tulehdukseksi kutsuttu hepatiitti jaetaan kirjaimella merkittyihin alatyyppeihin sen viruksen mukaan, joka on tulehduksen aiheuttanut. Esimerkiksi hepatiitti B tai hepatiitti E. Virusopillisesti hepatiitin alatyypeillä on paljon eroja, joten niiden hoitomenetelmät ovat myös erilaisia. Hepatiitti voi olla krooninen tai akuutti. Krooninen hepatiitti tulehdus, joka on ollut olemassa ainakin puolen vuoden ajan.
Hepatiitti A kuuluu hepatiitin akuutteihin muotoihin, jonka virus tarttuu ulosteen mukana. Suomessa hepatiitti A:ta esiintyy nykyään harvoin. Ensioireina Hepatiitti A:ssa ovat nivelsärky ja kuume.
Hepatiitti B on vaarallinen, jonka virus elimistöön päästyään saattaa saada aikaan kroonisen maksasairauden. On mahdollista, että potilas tähän maksasairauteen sairastuttuaan kuolee. Hepatiitti B edesauttaa myös maksasyövän ja kirroosin syntymistä. Noin kolmasosalla kroonisen maksasairauteen sairastuneilla henkilöillä sairaus on oireeton.
Veren välityksellä leviävän Hepatiitti C:n yleisin leviämistapa on suonensisäisiin huumeisiin käytettävät ruiskut. Jopa vajaalla puolella kaikista narkomaaneista, jotka ovat käyttäneet neulahuumeita vuosien ajan, esiintyy hepatiitti C:tä.
Hepatiitin oireita ovat yleisesti muun muassa kuume, maksan suureneminen, tumma virtsan väri, ihon keltaisuus, vatsakipu, väsymys, nivelkipu, huono ruokahalu ja oksentelu.
Hepatiitti tarkoittaa maksan tulehdustilaa, joka voi johtua useista eri syistä, kuten viruksista, alkoholista, huumeista ja tietyistä lääkkeistä. Viruksista aiheutuvat hepatiitit tunnetaan useimmiten kirjaimin A, B, C, D ja E. Niiden oireet ja taudin kulku voivat vaihdella.
Seuraavassa on yleisiä oireita, jotka voivat liittyä hepatiittiin:
- Keltaisuus: Ihon ja silmän valkuaisen keltaisuus on seurausta bilirubiinin kertymisestä elimistöön. Maksan normaali toiminta on poistaa bilirubiini verestä, mutta tulehduksen yhteydessä tämä prosessi voi häiriintyä.
- Virtsan tummuminen: Maksavaurion yhteydessä virtsa voi muuttua tummanruskeaksi johtuen bilirubiinin erittymisestä virtsaan.
- Ulosteen vaaleneminen: Maksavaurion myötä uloste voi muuttua vaaleaksi tai savenvärisiksi.
- Väsymys: Yleinen oire monissa sairauksissa, mutta erityisen yleinen hepatiitissa.
- Ruoansulatusongelmat: Pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus voivat olla merkkejä hepatiitista.
- Kipu vatsassa: Erityisesti oikealla ylävatsassa maksan alueella.
- Lihaskipu ja nivelkipu: Yleisesti esiintyviä oireita erityisesti viruksen aiheuttamissa hepatiiteissa.
- Kuume: Usein liittyy erityisesti hepatiitti A- ja E-viruksen aiheuttamiin infektioihin.
- Tummat renkaat silmien alla: Joillakin potilailla voi esiintyä.
- Maksalaajentuma: Tämä voi joskus olla havaittavissa fyysisessä tutkimuksessa.
On tärkeää ymmärtää, että kaikki hepatiitit eivät välttämättä aiheuta oireita, erityisesti alkuvaiheessa. Hepatiitti C on tunnettu siitä, että se voi olla oireeton vuosikymmeniä ennen kuin maksavaurio ilmenee.
Jos epäilet sairastavasi hepatiittia tai olet altistunut riskitekijöille, kuten verikontakti, suojaamaton seksi tai käyttänyt samoja ruiskuja huumeiden käyttäjän kanssa, ota yhteys lääkäriin. Maksavaurion varhainen toteaminen ja hoito voivat estää taudin etenemisen ja komplikaatioiden kehittymisen.

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet