Harmaakaihi – syyt, oireet ja hoito

Harmaakaihi eli katarakta on silmäsairaus, joka heikentää näkökykyä. Tässä tilassa silmän linssissä tapahtuu samentumista, mikä estää valon pääsyn verkkokalvolle normaalisti ja aiheuttaa heikentynyttä näköä. Harmaakaihi on yksi yleisimmistä näköongelmista, erityisesti iäkkäämpien ihmisten keskuudessa. Tässä artikkelissa tarkastellaan harmaakaihin syitä, oireita ja hoitomuotoja.

Syyt

Useimmiten harmaakaihi kehittyy iän myötä. Kuitenkin muitakin syitä sille on:

 1. Geneettiset tekijät: Perinnöllisyys voi vaikuttaa harmaakaihin kehittymiseen.
 2. Silmävammat: Traumaattiset vammat voivat nopeuttaa kaihin kehittymistä.
 3. Muut sairaudet: Diabetes tai muut systeemiset sairaudet voivat lisätä riskiä.
 4. Lääkkeet: Jotkut lääkkeet, erityisesti kortikosteroidit, voivat edistää harmaakaihin kehittymistä.
 5. Ultraviolettisäteily: Pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle voi edistää kaihin kehittymistä.

Oireet

Harmaakaihin oireet voivat kehittyä hitaasti ja ne voivat vaihdella henkilöstä toiseen:

 1. Samea tai sumea näkö.
 2. Vaikeudet nähdä heikossa valaistuksessa tai yöllä.
 3. Herkkyys valolle ja häikäisy.
 4. Kaksoiskuvat yhdessä silmässä.
 5. Kirkkaiden värien haalistuminen tai kellertävyys.
 6. Jatkuva tarve vaihtaa silmälasien voimakkuutta.

Hoito

Harmaakaihin hoidon tarve ja ajankohta riippuvat sen vakavuudesta ja siitä, kuinka paljon se vaikuttaa potilaan arkielämään:

 1. Varhaisessa vaiheessa: Pieniä näköhäiriöitä voidaan korjata käyttämällä silmälaseja, suurennuslaseja tai parempaa valaistusta.
 2. Kirurginen hoito: Kaihileikkaus on yleisin ja tehokkain hoitomuoto. Leikkauksessa samentunut linssi poistetaan ja korvataan keinotekoisella linssillä. Nykyään leikkaukset ovat turvallisia ja tehokkaita, ja potilas voi usein palata kotiin samana päivänä.
 3. Jatkohoito: Leikkauksen jälkeen potilaan tulee käyttää tulehdusta ja infektiota estäviä silmätippoja. Useimmat ihmiset huomaavat näkönsä kirkastuvan nopeasti leikkauksen jälkeen.

Harmaakaihi on yleinen silmäsairaus

Harmaakaihi on yleinen silmäsairaus, joka voi heikentää elämänlaatua, erityisesti iäkkäillä ihmisillä. Onneksi moderni silmäkirurgia tarjoaa tehokkaita hoitovaihtoehtoja, jotka voivat palauttaa näön ja parantaa elämänlaatua. Jos huomaat näkösi heikentyvän tai koet muita harmaakaihin oireita, ota yhteys silmälääkäriin.

Harmaakaihin ennaltaehkäisy ja elämä sairauden kanssa

Vaikka ikä on suurin tekijä harmaakaihin kehittymisessä, on olemassa tapoja, joilla voi mahdollisesti viivästyttää sen kehittymistä tai vähentää riskiä:

 1. Suojaudu auringolta: Ultraviolettisäteily voi nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä. Käytä aurinkolaseja, jotka suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä.
 2. Lopeta tupakointi: Tupakoinnin on osoitettu lisäävän harmaakaihin riskiä.
 3. Ravitsemus: Tietyt antioksidantit ja vitamiinit, kuten C- ja E-vitamiinit, saattavat auttaa ehkäisemään harmaakaihin kehittymistä. Syö monipuolisesti ja sisällytä ruokavalioosi runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.
 4. Hallitse diabetes: Diabeetikoilla on suurempi riski saada harmaakaihi. Pidä verensokerisi hallinnassa ja noudata lääkärin ohjeita.
 5. Säännölliset silmätarkastukset: Vaikka et kokisi näköongelmia, on tärkeää käydä säännöllisesti silmälääkärissä, joka voi havaita harmaakaihin varhaisessa vaiheessa.

Elämä harmaakaihin kanssa

Ennen leikkausta, kun harmaakaihin vaikuttaa näköön, se voi rajoittaa monia arkipäivän toimintoja, kuten ajamista, lukemista tai kasvojen tunnistamista. Tämä voi tuntua turhauttavalta ja masentavalta. On tärkeää puhua tuntemuksistaan ja saada tukea perheeltä, ystäviltä tai ammattilaisilta.

Harmaakaihin leikkauksen jälkeen suurin osa ihmisistä kokee huomattavaa parannusta näkökyvyssään ja elämänlaadussaan. Toipuminen voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on usein merkittävä näön paraneminen ja itsenäisyyden palauttaminen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet