Haimatulehdus – Oireet ja hoito

Haimatulehdus johtuu haimanesteen aiheuttamasta tulehdusreaktiosta. Haimatulehdukseen kuolee 2-3% sitä sairastavista, joten kyseessä on vaikea sairaus joka vaatii sairaalahoitoa. Haimatulehduksen syynä on useimmiten alkoholin pitkäaikainen liikakäyttö. Noin 20% haimatulehduksista on sappikivien aiheuttama. Kaikki haimatulehdustapauksiin ei löydy aina syytä.

Haimatulehduksen oireina esiintyy useimmiten pahoinvointia, johon voi liittyä oksentelua, sekä kovaa kipua ylävatsassa. Tämä kipu yleensä myös säteilee selkään. Oireet voivat kestää monta päivää, jonka jälkeen olo paranee tai ne voivat pahentua päivä päivältä, jolloin voi esiintyä myös esimerkiksi kuumetta. Kipu ylävatsaan tulee yllättäen, ja henkilön tulee tällöin pikaisesti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Haimatulehduksen olemassaolo voidaan selvittää veri- ja virtsanäytteen avulla. Tämän jälkeen haimaa tutkitaan tarkemmin röntgenkuvauksilla ja potilas joutuu sairaalahoitoon.

Jos haimatulehduksen syynä on alkoholi, tulehduksen ja potilaan hoitoon käytetään kipulääkkeitä ja nestehoitoa, sekä potilaan tilaa ja tulehdukseen liittyviä muutoksia seurataan. Useimmissa tapauksissa sairaalahoidossa olevan potilaan haimatulehdus paranee jopa muutamassa päivässä. Joissain tapauksissa tulehdus voi synnyttää kuolion haimakudokseen, jolloin potilas yleensä leikataan ja hänen haimastaan poistetaan vahingollista haimakudosta. Sappikivestä johtuvassa tulehduksessa taas poistetaan leikkauksen avulla haitallinen sappikivi.

Haimatulehdus voi helpostikin uusiutua myöhemmin varsinkin silloin, jos tulehduksen parantumisen jälkeen henkilö jatkaa alkoholin käyttöä. Uuden haimatulehduksen välttämiseksi olisi tärkeää lopettaa alkoholin käyttö.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet