Eturauhastulehdus – oireet ja hoito – eturauhasen tulehdus

Eturauhanen on lisäsukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella. Eturauhastulehdus on yleinen tulehdus miehillä: ylivoimaisesti suurin osa miehistä kärsii eturauhastulehduksesta jossain elämänsä vaiheessa. Tulehdus voi syntyä vaivaksi minkä ikäiselle miehelle tahansa aina 15-vuotiaasta lähtien. Tulehdus saattaa tietyillä miehillä uusiutua usein, jopa monta kertaa vuoden aikana. Korkea ikä ja ylipaino saattavat edesauttaa tulehduksen syntymistä.

Eturauhastulehduksen synnyn syynä voi olla ristiselän ja lantion alueen kylmettyminen tai jokin bakteeri-infektiosta (esimerkiksi sukupuolitaudin seurauksena). Eturauhastulehduksen oireina usein esiintyy jokin tai joitakin seuraavista oireista: tihentynyt virtsaamistarve, kipu ulostaessa ja yhdynnän aikana, kipua virtsatessa (virtsassa voi esiintyä myös verta), kipua ristiselän ja lantion alueella, kipua eturauhasen alueella.

On olemassa myös kroonista eturauhastulehdusta, jolloin tulehdusta eivät ole aiheuttaneet bakteerit. Kroonisen eturauhastulehduksen oireet ovat samantapaisia kuin bakteerien aiheuttamassa akuutissa tulehduksessa. Virtsaputkessa voi lisäksi ilmaantua harmaata vuotoa.

Vaikka eturauhasen tulehdus voi oireineen pelästyttää, kyse ei yleensä ole vakavammasta taudista, kuten esimerkiksi eturauhassyövästä. Oireiden ilmaantuessa on kuitenkin heti hankkiuduttava lääkärin vastaanotolle.

Ennaltaehkäisevinä keinoina estää eturauhasen tulehdus, ovat lämmin vaatetus ja varsinkin se, ettei istu ainakaan pitkiä aikoja kylmällä alustalla, esimerkiksi kylmällä kivellä kylmään vuodenaikaan (eritoten syksyisin). Hoitokeinona eturauhastulehdukseen toimivat päivittäinen siemensyöksy ja myös tarvittaessa sairaalassa tai terveyskeskuksessa suoritettava eturauhasen lypsäminen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet