Eturauhassyöpä – oireet, hoito ja riskitekijät – eturauhasen syöpä

Eturauhassyöpä esiintyy nimensä mukaisesti eturauhasessa ja se on toiseksi yleisin syöpä miehillä. Eturauhanen sijaitsee peräsuolen edessä, virtsarakon alapuolella. Riski sairastua eturausen syöpään on miehillä, jotka ovat yli 50-vuotiaita. Yleensä sairaus esiintyy iäkkäillä miehillä. Vain pieni osa eturauhassyövistä aiheuttaa kuoleman. Suurin osa eturauhasen syövistä ei lyhennä sitä sairastavan henkilön elinikää, sillä usein syöpä etenee hitaasti. Useimmissa tapauksissa eturauhassyöpään ei käytetä suuria muutoksia aiheuttavia hoitoja, vaan sairautta päädytään vain seuraamaan. Jos eturauhasen syöpä on aggressiivinen ja se muodostaa luustoon etäpesäkkeitä, syöpä vaatii hoitoa. Eturauhasen syövällä tarkoitetaan eturauhaseen syntyviä kasvaimia, joista osa voi olla hyvänlaatuisia ja hitaasti kasvavia, mutta osa kasvaimista voi olla myös vaarallisia ja uhata potilaan henkeä.

Vaikka eturauhasen syöpä on hyvin yleinen syöpätyyppi, sen syntysyy on pääosin tuntematon. Syöpä syntyy kun solut eturauhasessa alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Eturauhassyövän syntyyn vaikuttavat perinnölliset tekijät ja ympäristötekijät. Syövän syntyyn on ympäristötekijöillä suurempi vaikutus kuin perinnöllisillä tekijöillä. Riskiä sairastua eturauhasen syöpään lisäävät lihavuus, D-vitamiinin puute, tupakointi ja liiallinen rasvan käyttö. Terveet elämäntavat siis ehkäisevät sairastumista eturauhassyöpään ja lukuisaan moneen muuhunkin sairauteen. Tutkimusten mukaan myös E-vitamiinin käyttö ja kasvisruokavalio pienentävät sairastumisen riskiä.

Eturauhasen syöpä on sen varhaisessa vaiheessa oireeton. Syöpä voidaan kuitenkin todeta seulonnalla sen alkuvaiheessa. Sairauden edetessä tyypillisinä oireina esiintyvät tihentynyt virtsaamistarve, tulehdukset virtsatiessä, virtsaamisen estyminen, virtsasuihkun heikkous, tuntemus siitä ettei rakko tyhjene kunnolla, selkä- ja alavatsakivut, yleiskunnon laskeminen ja laihtuminen.

Eturauhassyövän hoitokeinoja on useita. Tietynlainen hoitokeino toteutetaan potilaan iän, syövän levinneisyyden ja erilaistumisen mukaan. Eri hoitokeinoja monesti myös yhdistellään paremman hoitotuloksen aikaansaamiseksi. Hoidon tarkoituksena voi olla potilaan oireiden lieventäminen tai eturauhassyövän parantaminen. Eturauhasen syövän hoitokeinoja ovat leikkaus, seuranta, hormonihoito, sädehoito ja solunsalpaajat (syöpäsolujen tuhoamiseen tarkoitetut lääkeaineet).

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet