Eturauhasen liikakasvu eli BPH- syyt, ehkäisy, oireet ja hoito – lääke

Eturauhasen liikakasvu, tunnetaan myös nimellä hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu (BPH), on yleinen vaiva, joka vaikuttaa moniin miehiin iän myötä. Vaikka tila on usein vaaraton, se voi aiheuttaa epämukavuutta ja elämänlaadun heikkenemistä.

Syyt

BPH:n tarkkaa syytä ei tunneta, mutta useita tekijöitä liitetään tilan kehittymiseen:

 1. Ikä: Eturauhasen liikakasvun riski kasvaa iän myötä. Erityisesti yli 50-vuotiailla miehillä on suurempi riski sairastua.
 2. Hormonit: Testosteronin ja muiden sukupuolihormonien muutokset saattavat olla osallisena BPH:n kehittymisessä.
 3. Perinnöllisyys: Miehillä, joiden sukulaisilla on ollut BPH, on suurempi riski sairastua itsekin.

Ehkäisy

Vaikka kaikkia BPH:n syitä ei voida ehkäistä, on olemassa toimenpiteitä, jotka voivat vähentää riskiä tai hidastaa sen kehittymistä:

 1. Terveellinen ruokavalio: Antioksidanttirikkaat ruoat, kuten vihannekset ja hedelmät, voivat auttaa vähentämään BPH:n riskiä.
 2. Liikunta: Säännöllinen fyysinen aktiivisuus voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja vähentämään BPH:n riskiä.
 3. Vältä ylipainoa: Ylipaino ja lihavuus voivat lisätä BPH:n riskiä.

Oireet

BPH:n oireet johtuvat yleensä eturauhasen paineesta virtsarakkoon:

 1. Vaikeus aloittaa virtsaaminen: Heikentynyt virtsanvirtaus tai viivästynyt aloitus.
 2. Usein virtsaaminen: Erityisesti yöllä.
 3. Tunne epätäydellisestä virtsarakon tyhjenemisestä.
 4. Virtsankulun keskeytyminen.
 5. Virtsatieinfektiot.

Hoito – lääke

 1. Alfa-salpaajat: Lääkkeet, kuten tamsulosiini ja teratsosiini, rentouttavat eturauhasen ja virtsarakon lihaksia, mikä parantaa virtsan virtausta.
 2. 5-alfa-reduktaasin estäjät: Lääkkeet, kuten finasteridi ja dutasteridi, vähentävät eturauhasen kokoa vähentämällä hormoni dihydrotestosteronin (DHT) määrää.
 3. Fosfodiesteraasi-5-estäjät: Lääke, kuten tadalafiili, jota käytetään myös erektiohäiriöiden hoidossa, voi olla tehokas BPH:n hoidossa.
 4. Yhdistelmähoito: Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä sekä alfa-salpaajan että 5-alfa-reduktaasin estäjän.

Muiden hoitojen joukossa on minimihyökkääviä kirurgisia toimenpiteitä, kuten transurethral resection of the prostate (TURP) ja laserhoitoa.

Eturauhasen liikakasvu on yleinen vaiva iäkkäämmillä miehillä

Eturauhasen liikakasvu on yleinen vaiva iäkkäämmillä miehillä, mutta sen oireita voidaan hallita ja hoitaa tehokkaasti erilaisten lääkkeiden ja hoitojen avulla. Miehille, jotka epäilevät kärsivänsä BPH:stä, on tärkeää kääntyä urologin tai perusterveydenhuollon lääkärin puoleen saadakseen asianmukaisen diagnoosin ja hoidon.

Elämänlaadun parantaminen BPH:n kanssa

Vaikka BPH itsessään ei ole hengenvaarallinen tila, sen oireet voivat vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämään ja elämänlaatuun. Siksi on tärkeää, että potilaat omaksuvat strategioita oireidensa hallitsemiseksi ja elämänlaatunsa parantamiseksi.

Virtsarakon hallinta

 1. Rajoitettu nesteensaanti iltaisin: Vähentämällä nesteen saantia illalla voit välttää yöllisiä wc-käyntejä.
 2. Vältä kofeiinia ja alkoholia: Molemmat voivat ärsyttää virtsarakkoa ja lisätä virtsaamistarvetta.
 3. Kaksoistyhjennys: Kun olet virtsannut, odota muutama sekunti ja yritä virtsata uudelleen. Tämä voi auttaa tyhjentämään virtsarakon kokonaan.

Elämäntapamuutokset

 1. Tupakoinnin lopettaminen: Tupakointi voi lisätä BPH:n oireita ja on yleisesti haitallista terveydelle.
 2. Liikunta: Säännöllinen liikunta voi auttaa vähentämään BPH:n oireita ja edistämään yleistä hyvinvointia.
 3. Stressinhallinta: Stressi voi pahentaa BPH:n oireita. Tekniikat, kuten syvä hengitys, meditaatio ja rentoutusharjoitukset, voivat auttaa hallitsemaan stressiä.

Tulevaisuuden näkymät ja innovaatiot

Lääketieteellinen tutkimus etenee jatkuvasti, ja uusia hoitoja ja lääkkeitä BPH:lle kehitetään jatkuvasti. Uudet kuvantamistekniikat ja lääkkeiden vapautumista säätelevät järjestelmät voivat parantaa hoidon tarkkuutta ja tehokkuutta. Lisäksi geeniterapian ja kohdennettujen biologisten lääkkeiden kaltaiset innovaatiot voivat tarjota uusia hoitovaihtoehtoja tulevaisuudessa.

Lopuksi

BPH:n hallitseminen vaatii aktiivista osallistumista potilaalta. Lääkärisi kanssa tehty yhteistyö, asianmukaisten hoitojen ja lääkkeiden valinta sekä elämäntapojen muutokset ovat keskeisiä oireiden hallinnassa ja elämänlaadun ylläpitämisessä. Vaikka BPH voi olla häiritsevä ja epämukava vaiva, monilla miehillä on mahdollisuus elää aktiivista ja täyttä elämää asianmukaisen hoidon ja tukistrategioiden avulla.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet