Enterorokko: tarttuminen ja itämisaika – rokko suussa

Enterorokko on yleinen viruksen aiheuttama infektio, joka vaikuttaa yleensä lapsiin, mutta voi tarttua myös aikuisiin. Tauti aiheuttaa tyypillisiä oireita, kuten kuume ja näppylöitä tai rakkuloita käsissä, jaloissa ja suussa. Tässä artikkelissa keskitymme enterorokon tarttumiseen, itämisaikaan ja sen ilmentymiseen suussa.

Tarttuminen

Enterorokko leviää useiden eri mekanismien kautta:

 1. Kosketustartunta: Tauti voi levitä suorassa kosketuksessa infektoituneen henkilön kanssa tai koskettamalla pinnoille jääneitä viruksia.
 2. Ilmatartunta: Virukset voivat levitä ilmassa yskän tai aivastuksen kautta.
 3. Fekaali-oraalinen reitti: Viruksia, jotka ovat peräisin saastuneesta ulosteesta, voidaan niellä saastuneen veden tai ruoan kautta.
 4. Sylkitartunta: Suudellessa tai jakamalla juomia tai ruokia.

Itämisaika

Itämisaika tarkoittaa aikaa viruksen tartunnasta ensimmäisten oireiden ilmenemiseen. Enterorokon itämisaika on tyypillisesti 3-7 päivää. Tänä aikana henkilö ei yleensä tiedä olevansa saanut tartunnan, mutta voi jo olla tartuttava.

Rokko suussa

Yksi enterorokon tunnistettavimmista oireista on rakkulat tai haavaumat suussa. Nämä oireet ovat erityisen epämiellyttäviä ja voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.

 1. Sijainti: Haavaumat ilmestyvät usein kielen, ikenien ja suun sisäpinnoille.
 2. Ulkonäkö: Ne ovat yleensä pieniä, pyöreitä ja punaisia, ja niiden keskellä voi olla valkoinen tai keltainen kohta.
 3. Kipu: Suun haavaumat voivat olla hyvin kivuliaita, mikä voi tehdä syömisestä, juomisesta ja puhumisesta epämukavaa.
 4. Kesto: Suun haavaumat kestävät yleensä noin viikon, mutta voivat jatkua pidempään, jos niitä ärsytetään esimerkiksi mausteisilla tai happamilla ruoilla.

Suun hoito:

 1. Vältä ärsyttäviä aineita: Kuten aiemmin mainittiin, happamat, suolaiset tai mausteiset ruoat ja juomat voivat ärsyttää haavaumia ja pahentaa kipua.
 2. Kylmät juomat: Jääkylmät juomat voivat auttaa lievittämään kipua ja polttelua.
 3. Suuvesi: Suuvedet, joissa on tulehdusta ehkäiseviä aineita, voivat auttaa desinfioimaan suun ja lievittämään kipua.
 4. Kipulääkkeet: Over-the-counter kipulääkkeet, kuten parasetamoli, voivat auttaa hallitsemaan kipua.

Enterorokko on helposti tarttuva tauti

Enterorokko on helposti tarttuva tauti, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja kipua, erityisesti suun alueella. Vaikka tauti paranee yleensä itsestään ilman komplikaatioita, on tärkeää ymmärtää, kuinka se leviää, jotta voidaan ryhtyä toimenpiteisiin tartunnan välttämiseksi ja taudin leviämisen estämiseksi. Jos epäilet saaneesi enterorokon, ota yhteys lääkäriisi saadaksesi diagnoosin ja neuvoja oireiden hoitoon.

Enterorokon ehkäisy ja riskitekijät

Vaikka enterorokko on yleinen ja yleensä lievä tauti, sen aiheuttama epämukavuus ja kipu voivat vaikuttaa merkittävästi jokapäiväiseen elämään. Siksi on tärkeää tietää, miten tauti leviää ja miten sitä voidaan ehkäistä.

Enterorokon ehkäisy:

 1. Käsihygienia: Käsien peseminen säännöllisesti ja huolellisesti on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä enterorokon ja monien muiden infektiotautien leviämistä. Kädet tulisi pestä erityisesti wc-käynnin jälkeen, ennen ruoanlaittoa ja ennen syömistä.
 2. Vältä lähikontaktia: Jos tunnet jonkun, joka sairastaa enterorokkoa, vältä lähikontaktia, kunnes hän on toipunut.
 3. Desinfioi pinnat: Erityisesti julkisissa paikoissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa, on tärkeää puhdistaa ja desinfioida pinnat säännöllisesti.

Riskitekijät:

Vaikka kuka tahansa voi saada enterorokon, jotkut tekijät saattavat lisätä riskiä:

 1. Ikä: Enterorokko on yleisempi lapsilla, mutta aikuiset, jotka eivät ole sairastaneet tautia lapsena, ovat alttiimpia.
 2. Vuodenaika: Enterorokko on yleisempi lämpiminä kuukausina, erityisesti kesällä ja syksyllä.
 3. Ympäristö: Paikat, joissa on paljon ihmisiä tiiviissä tilassa, kuten koulut, päiväkodit ja joukkoliikennevälineet, voivat lisätä tartuntariskiä.

Jälkitaudit ja komplikaatiot

Vaikka enterorokko on yleensä lievä tauti, joissakin harvinaisissa tapauksissa voi ilmetä komplikaatioita:

 1. Dehydraatio: Johtuen suun kivusta ja vaikeudesta syödä tai juoda, jotkut ihmiset saattavat kärsiä dehydraatiosta.
 2. Toissijaiset bakteeri-infektiot: Haavaumat suussa tai rakkulat käsissä ja jaloissa voivat joskus tulehtua ja aiheuttaa toissijaisen bakteeri-infektion.
 3. Neurologiset komplikaatiot: Erittäin harvinaisissa tapauksissa enterovirus voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta tai muita neurologisia ongelmia.

Yhteenveto

Enterorokko on yleinen tauti, joka aiheuttaa tyypillisesti oireita suussa, käsissä ja jaloissa. Vaikka tauti on yleensä lievä ja paranee itsestään, on tärkeää ymmärtää, miten se leviää ja miten sitä voidaan ehkäistä. Tietoisuus enterorokosta, sen oireista ja ehkäisykeinoista voi auttaa estämään taudin leviämisen ja auttaa niitä, jotka sairastavat, saamaan tarvitsemansa hoidon.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet