Enterorokko – Oireet ja hoito – Enterovirus

Rokkotauteihin kuuluvan enterorokon aiheuttaa enterovirus. Lapsella voi ilmetä alkusyksyllä tai kesän lopulla kuumetautia, jossa ilmaantuu esimerkiksi käsiin, jalkoihin ja suuhun näppylöitä ja rakkuloita. Muita enterorokon oireita ovat vatsavaivat ja kipu nielussa. Ihottumaa ilmestyttyy usein pari päivää oireiden synnyttyä suun alueelle.

Enterovirus siirtyy ulosteen hengitysteissä olevien eritteiden avulla, joten riittävä hygienia ja käsien peseminen ennaltaehkäisee viruksen leviämistä. Enterorokon itämisaika on muutamia päiviä laskettuna tartuntahetkestä.

On olemassa suuri määrä erilaisia enteroviruksia, ja niiden aiheuttama taudinkuva ja oireet voivat vaihdella. Yleisin oire on luultavasti kuumeinen flunssa, johon voi liittyä myös joskus korkeaa kuumetta, niskajäykkyyttä ja kovaa pääsärkyä.

Enterorokon alkuvaiheen oire on useimmiten kuume, ja myöhemmin voi ilmetä ruokahalun puutetta ja kurkkukipua. Parin vuorokauden jälkeen suuhun saattaa ilmestyä haavoja, jotka ovat kipeitä. Ne muodostuvat ensin pienistä punaisista pilkuista rakkuloiksi ja muuttuvat sen jälkeen ruviksi. Näitä punaisia näppylöitä voi ilmestyä myöhemmin myös esimerkiksi jalkapohjiin ja kämmeniin. Punoitusta voi esiintyä myös esimerkiksi pakaroissa.

Enterorokko ei ole vaarallinen tauti ja se paranee itsestään kunnollisen levon kanssa useimmiten muutamassa päivässä. Rokosta ei jää jälkitauteja.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet