Enterorokko lapsella tai vauvalla

Enterorokko on yleinen lastensairaus, joka vaikuttaa useimmiten alle 10-vuotiaisiin lapsiin. Vaikka tauti on yleensä lievä, se voi olla erityisen epämukava nuorille lapsille ja vauvoille. Tässä artikkelissa käsitellään enterorokon oireita ja hoitoa lapsilla ja vauvoilla.

Mikä on enterorokko?

Enterorokko on viruksen aiheuttama infektio, joka leviää pääasiassa enterovirusten, kuten Coxsackie A16 -viruksen ja enterovirus 71:n, kautta. Tauti on yleisin syksyllä, mutta sitä voi esiintyä milloin tahansa vuoden aikana.

Enterorokon oireet lapsilla ja vauvoilla

Vaikka oireet voivat vaihdella, on olemassa tiettyjä yleisiä merkkejä, joita vanhempien tulisi tarkkailla:

 1. Kuume: Monet lapset kokevat korkean kuumeen taudin alkuvaiheessa.
 2. Rakkulat ja näppylät: Tyypillisiä ovat pienet, kipeät rakkulat ja näppylät, jotka voivat ilmestyä käsissä, jaloissa ja suussa. Suussa ne voivat aiheuttaa kipua ja vaikeutta syömisessä.
 3. Kurkkukipu: Johtuen suussa olevista haavaumista, lapsella saattaa olla kurkkukipua tai epämukavuutta nielemisen yhteydessä.
 4. Ruokahaluttomuus: Suun kipu voi tehdä syömisestä epämukavaa, mikä voi johtaa ruokahaluttomuuteen.

Enterorokon hoito lapsilla ja vauvoilla

Vaikka enterorokolle ei ole erityistä hoitoa, on olemassa useita tapoja lievittää lapsen oireita:

 1. Kuumeen hallinta: Lasten parasetamoli tai ibuprofeeni voi auttaa alentamaan kuumetta ja lievittämään kipua. On tärkeää noudattaa annostusohjeita iän ja painon mukaan.
 2. Suunhoito: Välttämällä happamia, mausteisia tai suolaisia ruokia voidaan vähentää suun haavaumien ärsytystä. Jääpalat tai kylmät juomat voivat myös auttaa lievittämään kipua.
 3. Lepo: Lapsen on hyvä levätä ja saada riittävästi unta toipumisen aikana.

Ennaltaehkäisy ja suojelu

Enterorokko leviää helposti, joten on tärkeää ryhtyä toimiin taudin leviämisen estämiseksi:

 1. Käsihygienia: Käsien peseminen säännöllisesti ja huolellisesti on tärkeää, erityisesti ennen syömistä ja wc-käynnin jälkeen.
 2. Vältä lähikontaktia: Jos tiedät jonkun sairastavan enterorokkoa, vältä lähikontaktia, kunnes henkilö on toipunut.
 3. Puhdista ja desinfioi: Puhdista ja desinfioi lelut, vaatteet ja muut esineet, jotka saattavat olla kosketuksissa viruksen kanssa.

Milloin hakeutua lääkäriin?

Vaikka enterorokko on yleensä lievä tauti, on tärkeää tietää, milloin hakea ammatillista apua:

 1. Korkea kuume: Jos lapsella on korkea kuume, joka kestää yli kolme päivää.
 2. Dehydraatio: Jos lapsi ei juo tai menettää paljon nesteitä oksentamisen tai ripulin vuoksi.
 3. Vaikea kipu: Jos lapsi kokee voimakasta kipua, jota ei voida hallita kotona käytettävillä kipulääkkeillä.

Enterorokko on yleinen lastensairaus

Enterorokko on yleinen lastensairaus, joka aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Vaikka tauti paranee yleensä itsestään, on tärkeää tietää, miten se leviää, miten oireita voidaan lievittää ja milloin hakeutua lääkäriin. Tiedon jakaminen ja tietoisuuden lisääminen auttavat vanhempia huolehtimaan lapsistaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Enterorokon vaikutus vauvojen ja pienten lasten arkeen

Enterorokon vaikutukset voivat olla erityisen haastavia vauvoille ja pikkulapsille, joilla ei ole kykyä ilmaista epämukavuuttaan sanallisesti.

Unihäiriöt

Enterorokon aiheuttama epämukavuus ja kipu voivat häiritä lapsen unirytmiä. Yölliset heräämiset saattavat lisääntyä, ja lapsi voi olla ärtyisempi päiväsaikaan.

Ruokailu

Vauvoilla, jotka ovat vielä täysimetyksellä tai osittain imetettyjä, voi olla haasteita imemisessä suussa olevien rakkuloiden vuoksi. Tämä voi johtaa siihen, että vauva syö vähemmän ja useammin. Pienten lasten kohdalla ruokahalun menetys ja nielemisvaikeudet voivat olla haasteellisia, ja vanhempien on ehkä luovuttava tiettyjen ruokien antamisesta hetkellisesti.

Arki ja päivähoito

Enterorokko on erittäin tarttuva, ja monet päiväkodit edellyttävät, että lapset pysyvät poissa hoidosta, kunnes he ovat toipuneet, jotta estetään taudin leviäminen muihin lapsiin. Tämä voi asettaa lisäpaineita vanhemmille, jotka joutuvat järjestämään hoitoa lapselleen tai jäämään kotiin töistä.

Kotikonstit ja vinkit vanhemmille

Kun lapsi sairastaa enterorokkoa, on olemassa useita kotikonsteja ja vinkkejä, jotka voivat helpottaa oireita:

 1. Kylmät ruoat ja juomat: Kylmät ruoat ja juomat, kuten jäätelö, jogurtti tai kylmä vesi, voivat helpottaa suun kipua ja polttelua.
 2. Puuvillavaatteet: Käytä lapsella löysiä puuvillavaatteita, jotka eivät ärsytä ihoa ja antavat rakkuloiden hengittää.
 3. Leikki ja harrastukset: Yritä pitää lapsi viihdytettynä pehmeillä leluilla tai rauhallisilla aktiviteeteilla, jotka eivät vaadi paljon fyysistä aktiivisuutta.
 4. Yhteys muihin vanhempiin: Enterorokko on yleinen, ja monet vanhemmat ovat käyneet läpi saman. He voivat tarjota tukea, neuvoja ja lohtua toisilleen.

Enterorokon jälkeinen aika

Kun lapsi on toipunut enterorokosta, on edelleen hyvä olla tietoinen mahdollisista jälkiseurauksista ja komplikaatioista. Vaikka ne ovat harvinaisia, kuten aiemmin mainittiin, on tärkeää pitää silmällä lapsen yleistä hyvinvointia ja tarvittaessa ottaa yhteys lääkäriin.

Lopuksi

Enterorokko on yksi monista infektioista, joita lapsi saattaa kohdata varhaislapsuudessaan. Vaikka se on yleensä lievä tauti, sen aiheuttama epämukavuus ja haasteet voivat olla stressaavia sekä lapselle että vanhemmille. Oikean tiedon, tuen ja hoitostrategioiden avulla vanhemmat voivat auttaa lapsiaan selviytymään tästä taudista mahdollisimman vähäisin vaivoin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet