Endometrioosi – Oireet ja hoito

Endometrioosi eli toiselta nimeltään pesäkesirottumatauti on monesti kipua tuottava tauti, joka saattaa johtaa esimerkiksi lapsettomuuteen.

Endometrioosissa kohdun limakalvon tapaista kudosta syntyy ulkopuolelle kohtua. Tavallisesti kudosta ilmenee peräsuolen ja emättimen välissä, ja myös munasarjojen ja vatsakalvon pinnassa. Tautiin kuuluu sirottumapesäkkeissä muodostuva limakalvon paksuuntuminen. Myös vuotoa esiintyy. Sirottumapesäkkeet synnyttävät tulehduksia, kipua ja arpikudosta. Oireet ovat monesti vaikeita kuukautisten aikaan.

Endometrioosin oireita ovat muun muassa alavatsakipu, alaselkäkipu, ulostamiskipu, yhdyntäkipu, lantiokipu, pahoinvointi, pahoinvointi, pahoinvointi ja väsymys.

Hoitomenetelmien valinnassa otetaan huomioon muun muassa tautia sairastavan henkilön ikä, taudin levinneisyys, toiveet mahdollisen tulevan raskauden suhteen sekä se, kuinka vakavia oireet potilaalla ovat. Jos endometrioosi on oireeton, mitään erityisiä hoitokeinoja ei tarvita, vaan monesti pelkkä seuranta riittää. Kun kivut alkavat haittaamaan elämää tai jos tauti vaikeuttaa raskaaksituloa, aloitetaan aktiivinen endometrioosin hoito.

Endometrioosi on krooninen ja usein kivulias tauti, mutta yleensä syntyneitä oireita voidaan lievittää tehokkaalla tavalla. Erilaisista hoitovaihtoehdoista ja hoitomenetelmistä tulee keskustella gynekologin kanssa. Endometrioosia pystytään hoitamaan kirurgian ja hormonivalmisteiden avulla. Kipuihin voidaan käyttää lisäksi myös tulehduskipulääkkeitä ja kipua lievittäviä lääkkeitä. Vaikka hoito olisikin tehty oikein ja tehokkaasti, pesäkesirottumatauti saattaa uusiutua myöhemmin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet