Endometrioosi – hoito – turvotus, ruokavalio ja kivut

Endometrioosi on krooninen sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Sairaus voi aiheuttaa useita oireita, kuten kipua, kuukautishäiriöitä ja lapsettomuutta. Tässä artikkelissa keskitymme endometrioosin aiheuttamaan turvotukseen, ruokavalion merkitykseen sekä kivun hallintaan.

Turvotus

Monet endometrioosista kärsivät naiset raportoivat turvotuksesta erityisesti kuukautisten aikana ja niiden edellä. Tämä turvotus voi johtua useista syistä:

 1. Tulehdus: Endometrioosikudoksen reagoidessa kuukautiskiertoon se voi aiheuttaa tulehdusreaktion, mikä puolestaan voi aiheuttaa turvotusta.
 2. Hormonaaliset muutokset: Kuukautiskierron aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat myös vaikuttaa nesteen kertymiseen kehossa.
 3. Kehon vaste kipuun: Joidenkin teorioiden mukaan keho voi kerätä nestettä vastauksena kipuun, mikä aiheuttaa turvotusta.

Hoidot turvotukseen:

 1. Diureetit: Lääkäri saattaa määrätä diureetteja, eli nesteenpoistolääkkeitä, lievittämään turvotusta.
 2. Tulehduskipulääkkeet: Lääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat vähentää tulehdusta ja siten myös turvotusta.

Ruokavalio

Jotkin ruokavalion muutokset voivat auttaa hallitsemaan endometrioosin oireita, mukaan lukien turvotusta ja kipua.

 1. Vältä tulehdusta aiheuttavia ruokia: Esimerkiksi punainen liha, sokeri ja valkoiset jauhot voivat lisätä kehon tulehdusreaktioita.
 2. Lisää antioksidanttipitoisia ruokia: Hedelmät, vihannekset ja pähkinät sisältävät antioksidantteja, jotka voivat vähentää tulehdusta.
 3. Rajoita kofeiinia ja alkoholia: Molemmat voivat lisätä turvotusta ja pahentaa endometrioosin oireita.
 4. Kuitupitoinen ruokavalio: Auttaa vähentämään ummetusta, joka voi pahentaa lantion kipua.

Kivut

Endometrioosin aiheuttama kipu on yksi sairauden yleisimmistä oireista. Kivun lievittämiselle on monia strategioita:

 1. Tulehduskipulääkkeet: Lääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat auttaa hallitsemaan kipua.
 2. Lämpö: Lämpötyynyt tai lämpimät kylvyt voivat auttaa lievittämään lantion alueen kipua.
 3. Hormonaaliset hoidot: Esimerkiksi ehkäisypillerit tai muut hormonaaliset lääkkeet voivat vähentää kipua vähentämällä endometrioosikudoksen määrää.
 4. Fysioterapia: Erityiset harjoitukset ja tekniikat voivat auttaa vähentämään lantion kipua ja jännitystä.

Luonnolliset hoitokeinot

Lisäksi perinteisiin hoitomenetelmiin, monet naiset ovat kääntyneet luonnollisten hoitokeinojen puoleen endometrioosin oireiden lievittämiseksi:

 1. Yrtit ja ravintolisät: Joillakin yrteillä, kuten kurkumalla ja inkiväärillä, voi olla tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Ennen minkään yrtin tai ravintolisän käyttöä on tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa mahdollisista yhteisvaikutuksista ja sivuvaikutuksista.
 2. Akupunktio: Jotkut naiset ovat kokeneet kivunlievitystä akupunktion avulla. Akupunktio voi auttaa tasapainottamaan kehon energiavirtoja ja vähentämään kipua.
 3. Meditaatio ja syvä hengitys: Stressin hallinta voi olla avain kivun lievittämiseen. Meditaatio ja syvä hengitys voivat auttaa rentoutumaan ja vähentämään kroonisen kivun aiheuttamaa stressiä.
 4. Hieronta: Lantion alueen hieronta voi auttaa lievittämään jännitystä ja parantamaan verenkiertoa, mikä voi vähentää kipua.

Elämäntapojen merkitys

Endometrioosin hallinnassa elämäntavat voivat olla yhtä tärkeitä kuin lääketieteelliset toimenpiteet. Joitakin huomioitavia seikkoja:

 1. Liikunta: Säännöllinen, maltillinen liikunta, kuten kävely tai jooga, voi auttaa vähentämään endometrioosin oireita. Liikunta voi parantaa verenkiertoa, vähentää stressiä ja auttaa hallitsemaan kipua.
 2. Uni: Riittävä ja laadukas uni on välttämätöntä kehon palautumiselle. Huonolaatuinen uni voi pahentaa kipua ja muita oireita.
 3. Alkoholi ja tupakointi: Alkoholin kohtuullinen käyttö ja tupakoinnin välttäminen voivat auttaa hallitsemaan endometrioosin oireita.

Tuen hakeminen

Endometrioosin kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. On monia tukiryhmiä ja järjestöjä, jotka tarjoavat tietoa, tukea ja resursseja endometrioosista kärsiville. Tuen hakeminen voi auttaa ymmärtämään sairautta, jakamaan kokemuksia ja oppimaan uusia tapoja hallita oireita.

Lopuksi

Endometrioosin monimutkaisuus edellyttää usein monitahoista lähestymistapaa hoidossa. Yhdistämällä perinteiset ja luonnolliset hoitokeinot sekä elämäntapamuutokset, naiset voivat löytää oman polkunsa parempaan hyvinvointiin ja elämänlaatuun. On tärkeää muistaa, että jokainen nainen on yksilö, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Keskustelu lääkärin ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on ensiarvoisen tärkeää löytääksesi parhaan hoitosuunnitelman juuri sinulle.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet