Ekseema – ihosairaudet – oireet – kutina

Ekseemalla tarkoitetaan tulehduksellisia ihosairauksia, jotka näyttävät suunnilleen samoilta. Ekseematauti on ihon pintaosien tulehdus, joka aiheuttaa iholle usein ikävännäköisiä punoittavia ihottuman kaltaisia alueita. Nämä tulehtuneet alueet yleensä myös kutisevat. Kutina onkin keskeinen ekseeman oire. Ekseemaa on kahdenlaista, kroonista ja akuuttia. Kumpikin muoto voi tosin esiintyä vaiheittain saman henkilön iholla.

Akuutin ekseeman tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus, ihon vetistys ja pienet vesikellot iholla, sekä verestävän ja haavaisen kaltaiset ihoalueet. Kroonisen ekseeman oireita ovat taas paksuuntuneet, hilseilevät ja kuivat ihoalueet, jotka saattavat joissain tapauksissa myös punoittaa. Näiden kummankin ekseemamuodon välimuoto on nimeltään subakuutti ekseema, jollain vesikellot iholla ovat rikkoontuneet ja ihoalueet ovat vetistäviä.

Ekseematauteihin kuuluu useita eri nimisiä ekseemoja, joiden synnyn syytä ei yleensä tiedetä. Ekseemat jaetaan ulkosyntyisiin ja sisäsyntyisiin ekseemoihin. Ulkosyntyisiin kuuluu infektioekseema, aurinkoekseema ja kosketusekseema, sisäsyntyisiin taas staasiekseema, atooppinen ekseema, seborrhoinen ekseema ja lanttiekseema.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet