Ekseema – kutina – syyt, oireet ja hoito

Ekseema on yleinen ihosairaus, joka aiheuttaa ihon tulehtumista ja voimakasta kutinaa. Ekseemalla on monia eri muotoja ja syitä, mutta useimmissa tapauksissa se liittyy ihon suojamekanismien heikentymiseen ja tulehdusreaktioihin.

Syyt

Ekseeman syitä voi olla monia, mutta yleisimmät niistä ovat:

 1. Geneettiset tekijät: Ekseema voi periytyä. Jos vanhemmilla on ollut ekseemaa, astmaa tai heinänuhaa, lapsella on suurempi riski saada ekseema.
 2. Ympäristötekijät: Kuiva ilma, saippuat, pesuaineet ja muut kemikaalit voivat ärsyttää ihoa ja laukaista ekseeman.
 3. Allergeenit: Pölypunkit, siitepöly, eläinkarvat ja jotkin ruoka-aineet voivat laukaista allergisen reaktion ja aiheuttaa ekseemaa joillakin ihmisillä.
 4. Stressi: Vaikka stressi ei itsessään aiheuta ekseemaa, se voi pahentaa oireita.

Oireet

Ekseeman yleisimmät oireet ovat:

 1. Kutina: Tämä on usein ensimmäinen ja voimakkain oire. Kutina voi olla niin voimakasta, että se häiritsee unta ja päivittäistä elämää.
 2. Punaisuus: Iho voi muuttua punaiseksi ja tulehtuneeksi.
 3. Kuivuus ja hilseily: Iho voi tuntua karhealta ja kuivalta, ja siitä voi kuoriutua hilsettä.
 4. Rakkulat ja neste: Joissakin ekseeman muodoissa voi muodostua pieniä rakkuloita, jotka voivat vuotaa nestettä.
 5. Halkeilu: Vaikeissa tapauksissa iho voi halkeilla ja tulehtua.

Hoito

Vaikka ekseemaa ei voida parantaa kokonaan, sen oireita voidaan hallita ja lievittää. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat:

 1. Kosteuttavat voiteet: Ne auttavat palauttamaan ihon luonnollista kosteutta ja suojaavat sitä ulkoisilta ärsykkeiltä.
 2. Kortikosteroidivoiteet: Nämä voiteet vähentävät ihon tulehdusta ja kutinaa. Niitä tulisi käyttää vain lääkärin ohjeiden mukaan.
 3. Antihistamiinit: Ne voivat auttaa hallitsemaan allergisia reaktioita ja vähentämään kutinaa.
 4. Valohoito: Tätä käytetään, kun voiteet eivät auta. Se sisältää iholle altistamisen UV-säteilylle tietyissä annoksissa.
 5. Systeemiset lääkkeet: Vaikeissa tapauksissa voidaan määrätä suun kautta otettavia tai injektioina annettavia lääkkeitä, jotka vaikuttavat koko kehoon.

Ekseema on yleinen ja usein kiusallinen ihosairaus

Ekseema on yleinen ja usein kiusallinen ihosairaus, joka voi vaikuttaa ihmisten elämänlaatuun. Vaikka sen syyt ja oireet voivat vaihdella, on olemassa useita tehokkaita hoitokeinoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan potilaiden elämänlaatua. On tärkeää neuvotella dermatologin tai ihotautilääkärin kanssa saadakseen oikean diagnoosin ja hoidon.

Elämä ekseeman kanssa: vinkkejä ja strategioita

Ekseema ei ole pelkästään fyysinen sairaus, vaan sillä voi olla syvällisiä vaikutuksia henkilön psykologiseen hyvinvointiin ja päivittäiseen elämään. Jatkuva kutina, näkyvät ihottumat ja toistuvat lääkärikäynnit voivat aiheuttaa stressiä, itsetunto-ongelmia ja sosiaalista eristäytymistä. Tässä osiossa keskitymme tapoihin, joilla voit hallita elämääsi ekseeman kanssa.

Päivittäinen ihonhoitorutiini

 1. Vältä ärsyttäjiä: Tunne, mitkä aineet tai tekijät pahentavat ekseemaasi, ja vältä niitä. Tämä voi tarkoittaa tietyistä pesuaineista tai saippuoista luopumista tai uuden ihonhoitotuotteen valintaa.
 2. Käytä emollientteja: Emollientit ovat rasvaisia, kosteuttavia tuotteita, jotka auttavat lukitsemaan kosteutta ihoon. Levitä niitä usein, erityisesti suihkun tai kylvyn jälkeen.
 3. Kylpy ja suihku: Käytä lämmintä, ei kuumaa vettä. Käytä hellävaraisia saippuoita ja vältä hankaamasta ihoa liikaa.

Psykologinen tuki

 1. Puhu tuntemuksistasi: Ekseeman kanssa eläminen voi olla emotionaalisesti kuormittavaa. Puhuminen ystävien, perheen tai ammattilaisen kanssa voi auttaa käsittelemään näitä tunteita.
 2. Ryhmätuki: Liittyminen ekseemaa sairastavien tukiryhmään voi olla hyödyllistä. Voit jakaa kokemuksiasi, saada vinkkejä ja tuntea yhteenkuuluvuutta muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.
 3. Mindfulness ja meditaatio: Molemmat voivat auttaa keskittymään hetkeen ja vähentämään stressiä, joka voi laukaista tai pahentaa ekseeman oireita.

Sosiaalinen elämä ja itsetunto

 1. Kommunikoi: Jos tunnet olosi epämukavaksi tai itsetietoiseksi ekseemasi vuoksi, puhu avoimesti ystäviesi ja perheesi kanssa. Heidän tukensa ja ymmärryksensä voivat auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi.
 2. Pukeutuminen: Valitse vaatteita, jotka eivät ärsytä ihoasi. Puuvilla ja muut pehmeät materiaalit ovat usein parhaita.

Lopuksi

Ekseeman kanssa eläminen voi olla haastavaa, mutta oikean tuen, tiedon ja hoitostrategioiden avulla voit hallita oireitasi ja elää täyttä elämää. On tärkeää muistaa, että et ole yksin, ja monille resursseille ja tukiverkostoille on saatavilla apua ja ohjausta. Muista myös pitää yhteyttä lääkäriisi ja seurata hänen suosituksiaan hoidon ja itsehoidon suhteen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet