Ebola – filovirus – verenvuotokuume – oireet

Ebola eli filovirus, tai jota yleisesti kutsutaan myös nimellä Ebolavirus (EBOV), aiheuttaa verenvuotokuumeen jonka seurauksena ihminen tai eläin kuolee nopeasti. Ebolaa on esiintynyt pääasiassa Afrikassa, muun muassa Sudanissa, Ungandassa, Kongossa ja Gabonissa. Ebolavirus tarttuu yleensä ihmiseen, mutta tautia on myös tavattu joillain apinalajeilla. Ebolavirus on nimetty afrikkalaisen Ebola-joen mukaan, jossa virus ensimmäistä kertaa havaittiin. Ebola-kuumeen aiheuttaa mikroskooppisen pieni, nauhaviruksiin kuuluva nauhamainen filovirus.

Vaarallisin versio Ebola-kuumeesta tappaa lähes 90% sitä sairastavista (Ebola-zaire). Ei aivan niin vaarallinen Ebola-sudan johtaa puolet sitä sairastavista kuolemaan.

Verenvuotokuumeen itämisaika on kahdesta noin 20:een päivään ja se leviää yleensä ruumiinnesteiden kautta elimistöön. Ebolan aiheuttaman kuumeen tunnusomaisia oireita ovat korkea ja äkillinen kuumeen nouseminen, nivelien särkeminen, vauriot sisäelimissä ja ihottumat. Verenvuotokuumeen seurauksena esiintyy ulkoista ja sisäistä verenvuotoa, joka on yleisin syy joka johtaa kuolemaan. Jos verenvuototauti johtaa kuolemaan, se tapahtuu yleensä vain muutamassa päivässä kuumeilun alkamisesta laskettuna. Taudin loppuvaiheessa potilaalla esiintyvät voimakkaat kouristuskohtaukset ovat tyypillisiä.

Ebolaa vastaan on kehitetty useita testivaiheessa olevia rokotteita.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet