Ebola eli ebolakuume – syyt, oireet ja hoito

Ebola, usein kutsuttuna ebolakuumeeksi, on vakava ja usein kuolemaan johtava virustauti, joka vaikuttaa ihmisillä ja muilla nisäkkäillä. Se on saanut nimensä Ebola-joen mukaan, joka sijaitsee Kongon demokraattisessa tasavallassa, missä virus ensimmäisen kerran tunnistettiin 1970-luvulla.

Syyt

Ebolakuumeen aiheuttaa Ebola-virus, joka kuuluu Filoviridae-perheeseen. Virus leviää usein eläimistä ihmisiin ja sen jälkeen ihmisten välillä. Taudin aiheuttajia on viisi tunnettua alatyyppiä, joista neljä on aiheuttanut tautia ihmisillä.

Leviäminen:

 1. Suora kosketus: Virus voi levitä ihmisten välillä suoran kosketuksen kautta sairastuneen ihmisen veren, eritteiden tai muun kehon nesteen kanssa.
 2. Kontaminoituneet esineet: Ebola voi myös levitä koskettaessa esineitä, kuten neuloja, jotka ovat saastuneet viruksella.
 3. Sairastuneet eläimet: Viruksen on uskottu leviävän ihmisiin, kun he ovat olleet kosketuksissa sairaiden tai kuolleiden eläinten, kuten hedelmälepakoiden tai apinoiden, kanssa.

Oireet

Ebolakuumeen oireet alkavat äkillisesti ja voivat olla seuraavat:

 1. Kuume: Korkea kuume on yksi ensimmäisistä merkeistä.
 2. Heikkous ja väsymys.
 3. Lihas-, nivel- ja vatsakivut.
 4. Päänsärky ja kurkkukipu.
 5. Oksentelu ja ripuli.
 6. Maksan toimintahäiriöt ja munuaisten vajaatoiminta.
 7. Ihosyöpymät ja sisäinen verenvuoto: Edistyneemmissä tapauksissa voi esiintyä.

Hoito

Tällä hetkellä ei ole vahvistettua hoitoa ebolakuumeelle. Hoito koostuu pääasiassa tukitoimenpiteistä:

 1. Nesteytys: Potilaille annetaan suonensisäisesti nesteitä ja elektrolyyttejä.
 2. Kivunlievitys: Lääkkeillä, kuten parasetamolilla, voidaan hallita kipua ja kuumetta.
 3. Verensiirrot: Joissakin tapauksissa potilaille voidaan antaa verensiirtoja.
 4. Elintoimintojen tuki: Kriittisesti sairaat potilaat voivat tarvita hengityslaitetta tai muita elintoimintoja tukevia hoitoja.

Lisäksi on olemassa useita ebolalääkkeitä ja rokotteita, jotka ovat kliinisissä kokeissa tai joita on käytetty hätätilanteissa.

Ennaltaehkäisy ja valvonta

Ebolaan ei ole parannuskeinoa, joten ennaltaehkäisy on avainasemassa. Tämä voi tarkoittaa kontaktin välttämistä sairastuneiden tai kuolleiden ihmisten tai eläinten kanssa ja henkilökohtaisen hygienian noudattamista, kuten käsien pesua saippualla ja vedellä.

Ebolakuume on vakava sairaus

Ebolakuume on vakava sairaus, joka vaatii nopeaa toimintaa ja tehokasta hoitoa. Vaikka taudille ei ole erityistä hoitoa, oikea-aikaisella hoidolla ja tukitoimenpiteillä voidaan parantaa potilaan selviytymismahdollisuuksia. Ennaltaehkäisy, varhainen tunnistaminen ja nopea reagointi ovat avainasemassa taudin leviämisen estämisessä.

Ebola eli ebolakuume – Yhteiskunnalliset vaikutukset ja ennaltaehkäisyn merkitys

Yhteiskunnalliset vaikutukset

Ebola on paitsi terveyskriisi myös yhteiskunnallinen kriisi. Epidemian puhjetessa monet yhteiskunnan rakenteet voivat joutua koetukselle:

 1. Taloudelliset seuraukset: Monet alueet, jotka ovat kärsineet ebolasta, ovat kohdanneet merkittäviä taloudellisia ongelmia. Esimerkiksi maatalous ja kaupankäynti voivat hidastua, kun ihmiset pysyvät kodeissaan tai kun rajanylityksiä rajoitetaan.
 2. Koulutus: Koulujen sulkeminen on yleinen toimenpide ebolan leviämisen estämiseksi. Tämä voi johtaa viivästymisiin oppimisessa ja laajempiin koulutusongelmiin pitkällä aikavälillä.
 3. Sosiaalinen eristäytyminen: Pelko tartunnasta voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen. Tämä voi hajottaa yhteisöjä ja lisätä yksinäisyyden ja ahdistuksen tunnetta.

Ennaltaehkäisyn merkitys

Koska ebolakuume on niin vakava ja usein kuolemaan johtava sairaus, ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää. Tähän liittyen:

 1. Rokotukset: Uudet rokotteet ovat osoittautuneet lupaaviksi ehkäisemään ebolan leviämistä. Massarokotuskampanjat riskialueilla ovat keskeisiä taudin leviämisen estämiseksi.
 2. Tietoisuuden lisääminen: On välttämätöntä lisätä tietoisuutta ebolasta ja sen leviämisestä, jotta ihmiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin suojellakseen itseään ja yhteisöään.
 3. Varhainen tunnistaminen ja eristäminen: Kun tapauksia tunnistetaan varhain ja potilaat eristetään, taudin leviämistä voidaan rajoittaa tehokkaasti.
 4. Kansainvälinen yhteistyö: Kansainvälinen yhteistyö on olennaista, kun vastataan ebolan kaltaisiin epidemioihin. Tämä voi tarkoittaa resurssien jakamista, asiantuntijatiedon vaihtamista ja yhteisten strategioiden kehittämistä.

Loppusanat

Ebola on enemmän kuin vain terveysongelma; se on kriisi, joka vaikuttaa yhteiskunnan moniin osa-alueisiin. Taistelussa tätä tautia vastaan yhteistyö, tietoisuus ja ennaltaehkäisy ovat avainasemassa. Vaikka edistystä on tapahtunut ebolan diagnosoinnissa, hoidossa ja ehkäisyssä, on edelleen tärkeää olla valppaana ja valmistautua vastaamaan uusiin mahdollisiin epidemioihin.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet