E-vitamiini: lähteet ja yliannostus

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii voimakkaana antioksidanttina kehossamme. Se suojaa solujamme vapaiden radikaalien aiheuttamalta vauriolta, auttaa estämään LDL-kolesterolin hapettumista ja tukee monia muita kehon tärkeitä toimintoja.

E-vitamiinin lähteet

E-vitamiini löytyy monista eri elintarvikkeista. Sen tärkeimmät lähteet ovat:

 1. Kasviöljyt: Auringonkukka-, maissi- ja soijaöljy ovat erinomaisia E-vitamiinin lähteitä.
 2. Pähkinät ja siemenet: Mantelit, hasselpähkinät ja auringonkukansiemenet ovat erityisen rikkaita E-vitamiinin lähteitä.
 3. Vihreät lehtivihannekset: Pinaatti ja lehtikaali ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä.
 4. Kala: Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiini, sisältävät myös E-vitamiinia, joskin pienemmissä määrissä kuin muut mainitut lähteet.
 5. Täysjyvätuotteet: Kuten täysjyväleipä ja ruskea riisi, sisältävät myös jonkin verran E-vitamiinia.

E-vitamiinin yliannostus

Koska E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se varastoituu kehoon ja voi kertyä suurina määrinä. Vaikka E-vitamiinin saanti ruoasta ei yleensä aiheuta yliannostusta, lisäravinteiden liiallinen käyttö voi johtaa yliannostukseen.

Yliannostuksen mahdollisia oireita ovat:

 1. Verenvuoto: Suurina annoksina E-vitamiini voi ohentaa verta ja lisätä verenvuodon riskiä, erityisesti, jos otat verenohennuslääkkeitä.
 2. Pahoinvointi ja ripuli: Liiallinen E-vitamiinin saanti voi ärsyttää vatsaa ja johtaa pahoinvointiin, oksenteluun ja ripuliin.
 3. Heikkous ja väsymys: Yliannostus voi myös aiheuttaa lihasheikkoutta ja yleistä väsymystä.
 4. Hormonaaliset häiriöt: E-vitamiinin yliannostus voi vaikuttaa hormonitasoihin ja aiheuttaa näin esimerkiksi kuukautishäiriöitä.

Mitä tehdä, jos epäilet yliannostusta

Jos epäilet E-vitamiinin yliannostusta, on tärkeää lopettaa E-vitamiinilisän käyttö ja ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tehdä verikokeen arvioidakseen E-vitamiinitasoja ja antaa ohjeita mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

E-vitamiini on tärkeä vitamiini

E-vitamiini on tärkeä vitamiini, joka tukee monia kehon toimintoja. Sen saanti luonnollisista lähteistä, kuten pähkinöistä, siemenistä ja kasviöljyistä, on turvallista ja terveellistä. Kuitenkin, kuten kaikkien vitamiinien ja ravintolisien kanssa, on tärkeää noudattaa suositeltuja annoksia ja olla tietoinen mahdollisista yliannostuksen oireista.

E-vitamiini ja ihon terveys

E-vitamiini tunnetaan paitsi sisäisistä hyödyistään myös ulkoisista vaikutuksistaan ihon terveydelle:

 1. Ihon suojelu: E-vitamiini auttaa suojaamaan ihoa auringon haitallisilta UV-säteiltä vähentämällä DNA-vaurioita ja muita soluvaurioita, jotka voivat johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen ja jopa ihosyöpään.
 2. Kosteuttaminen: Monissa ihonhoitotuotteissa, kuten voiteissa ja seerumeissa, käytetään E-vitamiinia sen kyvystä kosteuttaa ihoa ja vähentää ihon kuivumista.
 3. Arpien ehkäisy ja hoito: E-vitamiini voi auttaa vähentämään ja hoitamaan arpia, erityisesti leikkausjälkiä ja akne-arpeja. Se edistää kollageenin tuotantoa, mikä auttaa ihon paranemisprosessissa.

Synergiset vaikutukset muiden vitamiinien kanssa

E-vitamiinin yhdistäminen muiden antioksidanttien, kuten C-vitamiinin ja beetakaroteenin kanssa, voi tehostaa sen antioksidanttisia vaikutuksia. Tämä synergia voi vahvistaa solujen suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Oikea annostus

Kun otetaan huomioon E-vitamiinin mahdollinen yliannostusriski, on tärkeää noudattaa annostussuosituksia, erityisesti kun kyseessä ovat ravintolisät. Jos pohdit E-vitamiinilisän käyttöönottoa, on tärkeää keskustella annostuksesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Muita huomioitavia seikkoja

On tärkeää huomata, että vaikka E-vitamiini on hyödyllinen monissa eri yhteyksissä, kaikkia sen terveyshyötyjä ei ole vielä täysin ymmärretty, ja tutkimus jatkuu. E-vitamiinin saanti luonnollisista lähteistä, kuten ruoasta, on aina ensisijainen suositus. Lisäravinteita tulisi käyttää harkiten ja ne eivät korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Lopuksi

E-vitamiini on monipuolinen vitamiini, joka tukee monia kehomme toimintoja ja edistää terveyttä eri tavoin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kuten minkä tahansa ravintolisän tai vitamiinin kohdalla, liiallinen saanti voi olla haitallista. On aina suositeltavaa perehtyä tarkasti tuotteiden etiketteihin ja tarvittaessa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen uuden lisäravinteen käyttöönottoa.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet