Divertikuliitti – Paksusuolen tulehdus – Oireet ja hoito

Divertikuloosi on suolen umpipussitauti, jonka sairastaneen henkilön paksusuolen tulehdusta kutsutaan nimellä divertikuliitti. Divertikuliitti syntyy, kun suolen umpipussitaudin aikaansaama umpipussin tulehtuminen paksusuolessa johtaa paikalliseen tulehdukseen vatsaontelossa. Tulehduksen syynä voi olla suolensisäinen paine ja huono verenkierto tai divertikkelin (paksusuolen pullistuman) tukkiutuminen ulostemassan vuoksi.

Divertikuliitin merkittävänä oireena on yleensä kipu alavatsan vasemmalla puolella ja lämmön nousu. Tulehduksesta voi seurata umpipussin puhkeaminen, joka aiheuttaa tulehduksen leviämisen ja korkean kuumeen, sekä koko vatsan alueelle kohdistuvan kivun. Tällöin potilas tuntee usein myös mahan arastelua, vatsanpeitteiden jännittymistä ja voimakasta huonovointisuutta.

Lääkäriin tulisi ottaa heti yhteyttä, jos alavatsan vasemmalla puolella tuntuu melko kovaa kipua ja ruumiin lämpö nousee.

Hoitona divertikuliittiin sovelletaan ensin avohoitoa, jonka aikana potilaalle määrätään antibioottikuuri. Tämän jälkeen antibioottilääkettä annetaan laskimonsisäisesti. Jos antibiootteihin pohjautuva lääkehoito ei sairauteen tepsi, potilas leikataan. Kyseessä voi olla suolileikkaus tai avanteen tekeminen niin, että sen kautta asetetaan laskuputki. Jos potilaalle tehdään suolileikkaus, leikkauksessa poistetaan paksusuolen osa, joka kantaa divertikkeleitä.

Suolen umpipussitautia ja sitä sairastaneen henkilön paksusuolen tulehdusta voidaan ennalta ehkäistä oikealla ruokavaliolla ja suolen toiminnan varmistamisella. Esimerkiksi ruokavalion liian vähäinen kuitumäärä voi aiheuttaa ummetusta, joka taas voi johtaa umpipussien syntymiseen.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet