Deuteranopia – vihersokeus – syyt, oireet ja hoito

Deuteranopia on eräs värisokeuden muodoista, joka tunnetaan yleisemmin vihreän värisokeutena. Se on perinnöllinen tila, joka vaikuttaa siihen, miten henkilö erottaa ja kokee värejä, erityisesti vihreitä sävyjä. Tässä artikkelissa tutustutaan deuteranopian syihin, oireisiin ja mahdollisiin hoitokeinoihin.

Syyt

Deuteranopian perimmäinen syy on X-kromosomissa sijaitsevan geenin mutaatio. Koska miehillä on vain yksi X-kromosomi ja naisilla kaksi, miehet ovat alttiimpia sairastumaan deuteranopiaan.

  1. Perinnöllisyys: Deuteranopia on periytyvä tila, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Jos äidillä on deuteranopian geeni yhdessä X-kromosomissaan, on mahdollista, että hänen poikansa sairastuu deuteranopiaan. Tyttäret voivat myös periä tämän geenin ja siirtää sen eteenpäin, mutta he eivät yleensä itse sairastu, ellei molemmissa X-kromosomeissa ole mutaatiota.

Oireet

Henkilöt, joilla on deuteranopia, eivät näe vihreitä sävyjä samalla tavalla kuin muut ihmiset. Tämä voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  1. Värien sekoittuminen: Henkilöt saattavat sekoittaa vihreän punaisen, ruskean tai harmaan kanssa.
  2. Värien haalistuminen: Vihreät sävyt voivat näyttää haaleilta tai vähemmän kirkkailta.
  3. Vaikeus erottaa värejä: Joissakin tapauksissa henkilö saattaa olla kykenemätön erottamaan tietyt värit toisistaan kokonaan.

Hoito

Vaikka deuteranopiaa ei voida parantaa, on olemassa keinoja auttaa henkilöitä selviytymään sen tuomista haasteista:

  1. Värisokeuslasit: Tietyt erikoislasit voivat auttaa parantamaan värisokeiden värierottelukykyä. Ne voivat auttaa henkilöitä näkemään ja tunnistamaan värejä paremmin.
  2. Värisokeussovellukset: On olemassa mobiilisovelluksia, jotka on suunniteltu auttamaan värisokeita erottamaan värejä. Ne voivat muokata kuvien värejä selkeämmiksi ja helpommin erottuviksi.
  3. Tietoisuuden lisääminen: On tärkeää, että deuteranopiasta kärsivät henkilöt ja heidän läheisensä tietävät tästä tilasta ja sen vaikutuksista. Tämä auttaa muita ymmärtämään deuteranopiasta kärsivien henkilöiden haasteet ja tarpeet.

Yhteenveto

Deuteranopia on perinnöllinen värisokeuden muoto, joka vaikuttaa henkilön kykyyn nähdä ja kokea vihreitä sävyjä. Vaikka siihen ei ole parannuskeinoa, on olemassa erilaisia keinoja, joilla voi helpottaa arkea ja parantaa värierottelukykyä. On tärkeää, että sekä sairastuneet että heidän läheisensä ovat tietoisia tästä tilasta ja sen vaikutuksista.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet