D-vitamiini vauvalle

D-vitamiini on välttämätön vitamiini, joka tukee monia kehon toimintoja, erityisesti luiden kasvua ja kehitystä. Vauvoille D-vitamiini on erityisen tärkeä, koska se auttaa heitä imeyttämään kalsiumia ja fosforia, mikä on tarpeen luiden ja hampaiden terveelle kasvulle. Lisäksi D-vitamiini tukee vauvan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Miksi D-vitamiini on tärkeä vauvalle?

 • Luuston kasvu: D-vitamiini auttaa kehoa imeyttämään kalsiumia, joka on välttämätön luiden ja hampaiden muodostumiselle.
 • Immuunijärjestelmän tuki: D-vitamiini voi auttaa vahvistamaan vauvan immuunijärjestelmää ja suojata tulehduksilta ja infektioilta.
 • Hampaiden kehitys: D-vitamiini tukee myös vauvan hampaiden kehitystä ja ehkäisee reikiintymistä.

D-vitamiinin saantisuositus vauvoille

Suomessa suositellaan, että vauvat saavat D-vitamiinilisää syntymästään alkaen. Tämä johtuu siitä, että äidinmaidossa on vain vähän D-vitamiinia, ja D-vitamiinin muodostuminen iholla auringonvalon vaikutuksesta voi olla riittämätöntä, erityisesti talvikuukausina.

 • Vauvat (0-1 vuotta): Suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Mistä vauva saa D-vitamiinia?

 • D-vitamiinilisät: Suurin osa vauvoista saa riittävästi D-vitamiinia D-vitamiinilisistä, joita myydään apteekeissa ja hyvinvarustelluissa päivittäistavarakaupoissa.
 • Äidinmaito ja äidinmaidonkorvikkeet: Vaikka äidinmaidossa on vähän D-vitamiinia, se on edelleen tärkeä ravinnonlähde vauvalle. Useimmissa äidinmaidonkorvikkeissa on lisätty D-vitamiinia, mutta määrä ei yleensä riitä kattamaan vauvan päivittäistä tarvetta.

Mahdolliset puutosoireet

D-vitamiinin puutos voi johtaa riisitaudin kehittymiseen vauvoilla ja lapsilla. Riisitauti on sairaus, joka vaikuttaa luiden kehitykseen ja voi aiheuttaa luiden pehmenemistä ja muodonmuutoksia.

Turvallisuus

Vaikka D-vitamiini on välttämätön vauvan terveelle kehitykselle, on tärkeää noudattaa annostussuosituksia ja välttää yliannostusta. Suurina määrinä D-vitamiini voi olla haitallista ja aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, heikkoutta ja vakavissa tapauksissa munuaisvaurioita.

D-vitamiinin saanti on tärkeää

D-vitamiinin saanti on olennaisen tärkeää vauvan terveydelle ja kehitykselle. Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita D-vitamiinin saannista tai lisäravinteista, on hyvä keskustella asiasta lastenlääkärin, neuvolan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

D-vitamiinin merkitys vauvan kehityksessä

D-vitamiini ei ole pelkästään välttämätön vauvan luuston kasvulle, vaan sillä on myös muita merkittäviä rooleja vauvan kehityksessä:

 1. Aivojen kehitys: Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin saanti raskauden aikana voi vaikuttaa myönteisesti lapsen neurologiseen ja kognitiiviseen kehitykseen.
 2. Hengitystieinfektioiden ehkäisy: On havaittu, että riittävä D-vitamiinin saanti voi vähentää hengitystieinfektioiden, kuten flunssan, riskiä vauvoilla ja nuorilla lapsilla.
 3. Endokriinisen järjestelmän tuki: D-vitamiini vaikuttaa moniin hormoniprosesseihin kehossa ja tukee endokriinisen järjestelmän normaalia toimintaa.

D-vitamiinin lähteen valinta

Valittaessa D-vitamiinilisää vauvalle on tärkeää ottaa huomioon seuraavat tekijät:

 • Muoto: D2 (ergokalsiferoli) ja D3 (kolekalsiferoli) ovat kaksi yleisintä D-vitamiinin muotoa. D3 on yleisimmin käytetty muoto vauvojen lisäravinteissa, sillä se on samanlainen kuin ihon muodostama D-vitamiini auringonvalon vaikutuksesta.
 • Lisäaineet: Jotkut D-vitamiinilisät saattavat sisältää lisäaineita, kuten väriaineita, makuaineita tai säilöntäaineita. On suositeltavaa valita tuote, joka on mahdollisimman puhdas ja sopii herkälle vauvan vatsalle.
 • Annostus: Useimmat vauvoille tarkoitetut D-vitamiinilisät on suunniteltu antamaan oikea päivittäinen annos yhdellä tipalla.

Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa

Kun huolehditaan vauvan D-vitamiinin saannista, on tärkeää työskennellä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, kuten lastenlääkärin tai neuvolan, kanssa. He voivat:

 • Antaa suosituksia oikeasta D-vitamiinilisästä vauvalle.
 • Monitoroida vauvan D-vitamiinitasoja ja tarvittaessa tehdä säätöjä annostukseen.
 • Antaa neuvoja ja ohjeita D-vitamiinin merkityksestä vauvan kasvun ja kehityksen kannalta.

Lopuksi

D-vitamiinin merkitys vauvan terveydelle ja kehitykselle ei voi olla liioiteltua. Vaikka useimmat vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia suositelluista lisäravinteista, on vanhempien ja hoitajien tehtävä varmistaa, että näitä suosituksia noudatetaan asianmukaisesti. Hyvässä yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa voimme varmistaa, että vauvat saavat parhaan mahdollisen alun elämälle.

sairaudet

Linkkejä:
Terveyskirjasto.fi
Wikipedia: Luettelo sairauksista
Neuroliitto.fi
Terveyskylä.fi: Tavallisimmat lasten sairaudet
HS: Sairaudet